This side: Δύο εικαστικοί “παντρεύουν” τα όνειρα με τον αρχαίο Ιλισό

This side: Δύο εικαστικοί “παντρεύουν” τα όνειρα με τον αρχαίο Ιλισό

Έκθεση των Terhi Ekebom & Sebastian Boulter "This Side" στην Αθήνα - Τα εγκαίνια θα γίνουν παρουσία των καλλιτεχνών. Την έκθεση επιμελείται ο Πάρης Καπράλος και υποστηρίζει το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Η Chili Art Gallery (Δηµοφώντος 13-15, 11851, Θησείο) βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσει στα εγκαίνια της συνέκθεσης των Φινλανδών εικαστικών καλλιτεχνών Terhi Ekebom και Sebastian Boulter µε τίτλο “This side/Αυτή η όψη” στους χώρους της, την Πέµπτη 6 Φεβρουαρίου 2020 στις 20:00 (οκτώ το βράδυ), παρουσία των καλλιτεχνών. Την έκθεση επιµελείται ο Πάρης Καπράλος και υποστηρίζει το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών.

«Η Terhi Ekebom και ο Sebastian Boulter συγκλίνουν µε δυναµικό τρόπο, καθώς συµβάλλουν διαφορετικές ροές των ιστορικών και των αρχαίων ρευµάτων που κυλούν παράλληλα, αυτά του χρόνου και του χώρου, στο σύγχρονο Είναι, εξερευνώντας τις δυνατότητες και την ενέργεια που είναι εγγενείς στα έργα τέχνης τους, ανοιχτές στην πραγµατικότητα, τη φαντασία και τα όνειρα την ίδια στιγµή. Οι ρίζες των φυτών που αναδύονται από την οροφή στις σήραγγες που απεικονίζονται στα έργα του Boulter εκτείνονται στην καθηµερινή πραγµατικότητα των γεµάτων ενέργεια συµβόλων της Ekebom. Ο δυϊσµός των δύο καλλιτεχνών, µεταξύ πραγµατικότητας και άυλου, τους διαφοροποιεί µε τον τρόπο που τους διασυνδέει στον ψυχισµό των θεατών που θα δουν την µοναδική εφικτή σε αυτό το πλαίσιο όψη των πραγµάτων», σηµειώνει ο επιµελητής της έκθεσης Πάρης Καπράλος.

Με το έργο τους οι καλλιτέχνες δίνουν έµφαση στις δικές τους διερευνήσεις «στην άλλη πλευρά». Τα σηµεία εκκίνησης συνδέονται µε µια πύλη και µια σήραγγα, µέσα από την οποία οι καλλιτέχνες διεξήγαγαν την έρευνά τους. Η Ekebom διερεύνησε τις δικές της εµπειρίες των ονείρων της ενώ ο Boulter διερεύνησε τα φαινόµενα που ανακάλυψε στη σήραγγα του ποταµού Ιλισού. Στην συνέκθεση τους οι Ekebom και Boulter φέρνουν οπτικές πληροφορίες από την άλλη πλευρά της πύλης των ονείρων και την περιήγηση από τη σήραγγα του ποταµού Ιλισού.

Από το σκοτεινό περιβάλλον, αναδύεται µέσα από το κάρβουνο του Boulter το λίγο φως που µπορεί να φανταστεί κανείς ότι υπάρχει στη σήραγγα. Ρίζες που διεισδύουν από την οροφή, τµήµατα της οροφής, των τοίχων και του δαπέδου που έχουν καταρρεύσει. Στην πορεία του ο περιηγητής θα συναντήσει πηγές, σωλήνες αποστράγγισης, τον άλλο αρχαίο ποταµό της Αθήνας, τον Ηριδανό –που συναντά τον Ιλισό- αρουραίους και εκατοντάδες κατσαρίδες. Η οπτική γλώσσα των έργων τείνει να αποκλίνει από τον ρεαλισµό στον κόσµο της φαντασίας και της ψευδαίσθησης, που δεν µπορούν να αποφευχθούν µέσα στο σκοτεινό τούνελ.

Στον αντίποδα, µε τα εκφραστικά µέσα της Ekebom, το φως ταξιδεύει συγκεκριµένα µέσα από το λευκό χαρτί και τα ανοίγµατα που κόβει επάνω του. Τα κοψίµατα µιµούνται τη ροή των ποταµών, την ανάπτυξη των δέντρων και των ριζών, τα κυµατιστά πλοκάµια των µεδουσών και τα σχέδια κολύµβησης των ψαριών. Μαζί µε το φως, οι σκιές επεκτείνουν τις οπτικές διαστάσεις των ονείρων. Η εγκατάσταση χαρτιού µεγάλης κλίµακας της Ekebom, αποτελεί η ίδια πύλη των ονείρων, απεικονίζει τη µετάβαση µεταξύ δύο πραγµατικοτήτων: την αφύπνιση και τον κόσµο των ονείρων. Ωστόσο, όλες οι εµπειρίες από την άλλη πλευρά δεν µπορούν να φτάσουν στο φως της ηµέρας.

 

Οι καλλιτέχνες γενικά ενδιαφέρονται συχνά για το πώς η εµπειρία, η γνώση και η µνήµη µεταφέρονται από τη µια πλευρά στην άλλη. Σ’ αυτό το πρότζεκτ, οι Ekebom και Boulter ενδιαφέρονται για τα πράγµατα που συνδέουν τη µια και την άλλη πλευρά, όπως µια πηγή, ένα ρεύµα, οι ρίζες των δέντρων που εµφανίζονται µέσα από την οροφή της σήραγγας. Τα όνειρα αντιπροσωπεύουν επίσης τους τρόπους µε τους οποίους το τοπίο της ψυχής αντανακλά την κατάσταση του νου. Με αυτόν τον τρόπο, οι αναµνήσεις µας για το ασυνείδητο συνιστούν επίσης ένα είδος βηµάτων κάτω από ένα ρεύµα ονείρων.

Σχετικά µε τον Sebastian Boulter

Ο Φινλανδός ζωγράφος Sebastian Boulter έχει εργαστεί ως µουσικός σε ανεξάρτητα θέατρα, σύγχρονες οµάδες χορού και διάφορα µουσικά σύνολα. Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος επιµελητής σε συνεργασία µε το πολιτιστικό τµήµα του Δήµου του Τάµπερε και της Ένωση Καλλιτεχνών του Ναγκόρµο-Καραµπάχ. Πρόσφατα συνεργάστηκε και µε το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών. Από το 2000 έχει πραγµατοποιήσει πολλές ατοµικές εκθέσεις. Συµµετείχε επίσης σε οµαδικές εκθέσεις στη Φινλανδία, την Κεντρική Ευρώπη και πιο πρόσφατα στην Ελλάδα. Σήµερα, ο Boulter ζει και εργάζεται ως ζωγράφος στην Αθήνα. Η δουλειά του συχνά αναφέρεται σε περιβαλλοντικά ζητήµατα. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα φυσικά τοπία έπειτα από την ανθρώπινη παρέµβαση και άλλα ίχνη που αφήνουν οι άνθρωποι πίσω τους, τόσο στη φύση όσο και στις πόλεις. Είναι πτυχιούχος ζωγραφικής από τη Βασιλική Ακαδηµία Καλών Τεχνών των Βρυξελλών του Βελγίου.

Σχετικά µε την Terhi Ekebom

Η Terhi Ekebom (1971) είναι ζωγράφος, γραφίστρια και εικονογράφος µε έδρα το Ελσίνκι. Έχει σπουδάσει στη Σχολή Τεχνών, Σχεδιασµού και Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστηµίου Aalto και στο Metropolia (EVTEK) Institute of Art

and Design. Ως ζωγράφος, η Ekebom επιδίδεται σε έντονο πειραµατισµό αναφορικά µε την φωτεινή πλευρά της ζωής, µια άποψη που αντικατοπτρίζεται έντονα τόσο στα εικαστικά έργα της, όσο και στην εικονογράφησης, την τοιχογραφία, τη δηµόσια τέχνη και τις εγκαταστάσεις. Εργάζεται µε διαφορετικές τεχνικές και τα έργα της παρουσιάζονται σε πολλές εκθέσεις σε όλο τον κόσµο, όπως στο Μιλάνο, τις Βρυξέλλες, την Αγία Πετρούπολη, τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο. Το 2001 η Ekebom εξέδωσε το πρώτο κόµικ της “A Cow’s Dream” και από τότε έχει εκδώσει διάφορα κόµικ και έχει συµµετάσχει σε διεθνείς ανθολογίες. Η Finnish Comics Society της απένειµε το βραβείο Puupaahattu το 2014. Υπήρξε φιλοξενούµενη καλλιτέχνης στο Φεστιβάλ Rural Urban Art Street Art Festival στην Εσθονία το 2019. Έχει εκθέσει έργα της στον δηµόσιο χώρο, όπως, για παράδειγµα, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστηµίου του Ελσίνκι, στο σχολείο του Κόρκεακόσκι και στο Μουσείο Τέχνης της Κέραβα. Το χαρτί ως υλικό είναι ανανεώσιµο, απτό και δηµοκρατικό ως µέθοδος lo-fi στην εποχή της επαυξηµένης πραγµατικότητας, αλλά µε το σωστό φωτισµό µπορεί να µετατραπεί από καθηµερινό σε µαγικό. Εξερευνώντας τα άγρια όνειρά της, δεν αναζητά εξηγήσεις ή αλήθειες, αλλά µάλλον παρατήρηση και αποκάλυψη.

Σχετικά µε την Chili Art Gallery

Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήµου Αθηναίων «Μελίνα», µια ανάσα από το πιο ζωντανό σηµείο της πόλης µας, το Γκάζι. Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι

και το κοινό γενικότερα µπορούν να έρχονται σε επαφή µε όλες τις µορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ/συνθέσεις,

εγκαταστάσεις/κατασκευές, χαρακτική, φωτογραφία µαζί µε εφαρµογές σχεδιασµού και αισθητικής, που αφορούν σε λειτουργικά αντικείµενα και αντικείµενα καθηµερινής χρήσης, όπως κεραµικά, ύφασµα, κόσµηµα, γυαλί, έπιπλο, παρουσιάζονται σε µηνιαία βάση µε ατοµικές και οµαδικές εκθέσεις και events. Ανακαλύψτε περισσότερα: https://chiliart.gr

Εκθεσιακός Χώρος

Chili Art Gallery Δηµοφώντος 13-15, ΤΚ11851 Θησείο, Αθήνα Εγκαίνια: Πέµπτη 6 Φεβρουαρίου 2020 στις 20:00

Μέρες/Ώρες: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέµπτη, Παρασκευή 10.30 – 18.00, Σάββατο

11-15.00 Κυριακή κλειστά

Διάρκεια έκθεσης: 6 – 22 Φεβρουαρίου 2020

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα