Τι σημαίνει για τις ζωές μας η απώλεια της Κυριακάτικης αργίας;

Τι σημαίνει για τις ζωές μας η απώλεια της Κυριακάτικης αργίας;
ΟΑΣΗ (πρώην κάμπινγκ) John Stathis

Σε μια εποχή με συνταρακτικές αλλαγές, η Ελευσίς 2023 "συνομιλεί" στις 28 Μαϊου με την Κυριακή παρατηρώντας την παρέλευσή της.

Μία ολοήμερη συμμετοχική εκδήλωση για την κυριακάτικη αργία με συναυλίες, συζητήσεις και παιχνίδι για όλες τις ηλικίες παρουσιάζει η 2023 Ελευσίς, την Κυριακή 28 Μαΐου, στην ΟΑΣΗ (πρώην κάμπινγκ).

Ο λόγος για το “Μυστήριο 182 Η ΕΛΕΥΣΙΣ της Κυριακής”, μια ολοήμερη συνάντηση με πρωινό καφέ, παιδική παράσταση, παιχνίδια, συζητήσεις, εργαστήρια, συλλογική κουζίνα και συναυλίες με αφορμή τον αναστοχασμό του νοήματος της Κυριακάτικης αργίας και το πολύτιμο, αλλά και συλλογικό μοίρασμα του ελεύθερου χρόνου.

Ένα κάλεσμα για όλες τις ηλικίες

Μια κυριακάτικη εκδρομή που ξεκινά με την παιδική παράσταση του Στέφανου Παπατρέχα και της Νάντιας Δαλκυριάδου, «Ηλίας, ο πρώτος γάτος χορευτής της γατοϊστορίας», μία τρυφερή ιστορία για τη διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη, το θάρρος και την αποδοχή, για μικρούς και μεγάλους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μην ξεχάσετε την ψάθα και το καπέλο σας.

Ο δημοσιογράφος Αντρέας Βάγιας, δημιουργός της δράσης και του podcast αναφέρει χαρακτηριστικά στο NEWS 24/7: “Η πρώτη ιδέα για τις Κυριακές μας, τον κοινό ελεύθερο χρόνο που απειλείται και τι σημαίνει αυτό για τις ζωές μας, ήρθε περίπου το 2017 και τελικά αποτυπώθηκε σε μια ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο «Της Κυριακής: Τραγούδια που ακούγονται με τα μαγαζιά κλειστά» η οποία μεταδόθηκε από toradiofono.gr όπου τότε συμμετείχα.

Δυστυχώς, εκείνες οι σκέψεις και η αγωνία για το τι έρχεται, όχι μόνο δεν έφυγαν αλλά οι κοινωνικές συνθήκες επιβεβαιώνουν την κλιμακούμενη αβεβαιότητα. Με την επίκληση της δημόσιας υγείας είδαμε στην πανδημία το ξεχείλωμα του ωραρίου και την εργασία και τις Κυριακές. Στη δίνη της ξέφρενης τουριστικοποίησης, παρατηρούμε εργαζόμενους να μην μπορούν να μιλήσουν, όχι απλώς για ρεπό την Κυριακή, αλλά για ούτε μια φορά το μήνα.

Ο Ανδρέας Βάγιας Άθα Σκοταρά


Σε μια εποχή με κλιμακούμενη υποβάθμιση και αποπολιτικοποίηση της εργασίας με συνεχείς μεταρρυθμίσεις που στην πραγματικότητα απορρυθμίζουν το εργασιακό τοπίο και τα δικαιώματα, το να μιλήσεις για την κοινή αργία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα.

Την ώρα που ένα από τα σημαντικότερα εργατικά κεκτημένα απειλείται, «Η ΕΛΕΥΣΙΣ της Κυριακής» έρχεται για να αναστοχαστούμε το πολύτιμο και πολιτικό μοίρασμα του κοινού ελεύθερου χρόνου.

Στην Ελευσίνα λοιπόν, αυτόν τον τόπο – ορόσημο, γεμάτο με ήρωες της εργατικής τάξης, μετατρέπουμε την Κυριακή 28 Μαΐου το πρώην δημοτικό κάμπινγκ ΟΑΣΗ, σε έναν κοινό τόπο συνάντησης για να μιλήσουμε, να μοιραστούμε και να επικοινωνήσουμε ιστορίες που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν, με στόχο να δούμε το μέλλον πιο συλλογικά. Μια συνθήκη η οποία χωρά όλα αυτά που έκαναν πάντα οι άνθρωποι τις Κυριακές τους. Το παιχνίδι, την εκδρομή, το γλέντι, τις κουβέντες στο καφενείο.

Για μιλήσουν δηλαδή οι άνθρωποι γι’ αυτό που είναι, την ώρα που δεν είναι. Για να μη γίνουμε μονάδες που παράγουν και καταναλώνουν. Για να μη ζήσουμε «στης ζωής τη φυλακή, που δεν υπάρχει Κυριακή».

Η Μαρία Παπαγεωργίου ΜΥΡΤΩ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ


Ένα κυριακάτικο καφενείο στήνεται τη μέρα του ρεπό

Στην Ελευσίνα του μύθου που βιώνει τις εναλλαγές των εποχών, τον οικουμενικό τόπο που τα ανθρώπινα ίχνη συνομιλούν διαχρονικά με τα φουγάρα των εργοστασίων στήνεται τη μέρα του ρεπό, κυριακάτικο καφενείο, για να μιλήσουν οι άνθρωποι γι’ αυτό που είναι, την ώρα που δεν εργάζονται.

Η κοινωνική ερευνήτρια σε θέματα φύλου, Άννα Βουγιούκα, ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σεραφείμ Σεφεριάδης, η αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ Πέννυ Κουτρολίκου και ο ραδιοφωνικός παραγωγός και στιχουργός Οδυσσέας Ιωάννου δίνουν το στίγμα για να ξετυλιχθεί το νήμα της κοινής εμπειρίας καλώντας μας να συνομιλήσουμε για το φύλο, την εργασία, τον τόπο και το λαϊκό τραγούδι στο ραδιόφωνο.

Σε μια εποχή με κλιμακούμενη υποβάθμιση και αποπολιτικοποίηση της εργασίας με συνεχείς μεταρρυθμίσεις που στην πραγματικότητα απορρυθμίζουν το εργασιακό τοπίο και τα δικαιώματα, το να μιλήσεις για την κοινή αργία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα.

Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, η Καλλιόπη Κουτρουμπή, η Εύη Κασκέτη και Ειρήνη Γοζαδίνου μάς καλούν να φανταστούμε “πόσο μακριά μπορούμε να ταξιδέψουμε μια Κυριακή;” σχεδιάζοντας παιχνίδια για όλες τις ηλικίες με τους συμμετέχοντες να φτιάχνουν το δικό τους παιχνίδι Memory Game με αγαπημένες αναμνήσεις ελεύθερου χρόνου, το οποίο παίρνουν και ως αναμνηστικό.

Ο Οδυσσέας Ιωάννου

Λίγο πιο δίπλα, η ομάδα PIY Seminars του Αντώνη Δακτυλίδη μας βάζει στον μαγικό κόσμο της μεταξοτυπίας, θυμίζοντας να βάλουμε στην τσάντα μας, ένα ακόμα λευκό μπλουζάκι ή ότι άλλο υφασμάτινο και ανοιχτόχρωμο θέλουμε, για να τυπώσουμε πάνω του αυτή την αξέχαστη Κυριακή.

Παράλληλα, οι μυρωδιές της κοινωνικής κουζίνας του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, “O άλλος άνθρωπος” -μία αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα και πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης- μας καλεί σε ένα συλλογικό μαγείρεμα προσφέροντας δωρεάν φαγητό σε όλους.

Η μέρα ολοκληρώνεται με τρεις από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς του ελληνικού τραγουδιού, τη Μαρία Παπαγεωργίου, τον Γιάννη Παπαγεωργίου και τον Γιάννη Διονυσίου, οι οποίοι αναδεικνύουν, μέσα από τη δική τους ματιά, την Κυριακή ως μια από τις σπουδαιότερες δεξαμενές για το λαϊκό τραγούδι, δίνοντας τον ρυθμό για να τραγουδήσουμε όλοι μαζί. Νωρίτερα, οι Antimamalo Βand μας φέρνουν κοντά με τα τραγούδια εκείνα που μεταφέρουν το ιστορικό φορτίο της αστικής λαϊκής (ρεμπέτικο) και παραδοσιακής μουσικής, αυτά που αποτέλεσαν καύσιμο για όλα τα κυριακάτικα γλέντια.

Όλα αυτά ενώ οι ήχοι της κυριακάτικης συνάντησης και οι άνθρωποι που μεταφέρουν τις εμπειρίες τους είναι ο πυρήνας του ηχητικού ντοκιμαντέρ (podcast) που αναπτύσσεται δημιουργώντας την άυλη παρακαταθήκη αυτής της συνάντησης αλλά και τον προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η εργατική τάξη.

Pelagia Karanikola © 2021

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  • Δημιουργός δράσης και podcast: Αντρέας Βάγιας
  • Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χρήστος Παπαμιχάλης
  • Παραγωγός: Αλέξης Αναστασιάδης
  • Διευθυντής Παραγωγής: Κώστας Γρούντας
  • Εταιρεία Παραγωγής: FRENEL
  • Μία παραγωγή της 2023 Ελευσίς

Info

  • Κυριακή 28 Μαΐου | 11.00 – 23.00
  • ΟΑΣΗ (πρώην κάμπινγκ)
  • Είσοδος ελεύθερη
  • Αναλυτικά οι δραστηριότητες και το πρόγραμμα εδώ: https://2023eleusis.eu/events/mystirio-182-i-eleysis-tis-kyriakis/

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα