Τίτλοι τέλους στον Ελευθερουδάκη με 'πόλεμο' για ένα βιβλίο

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κοσμοσυρροή στο ιστορικό μπαζάρ του βιβλιοπωλείου "Ελευθερουδάκης", λίγες ημέρες πριν το λουκέτο στην οδό Πανεπιστημίου. Γιατί η εκδότρια Σοκόλη εξαπολύει επίθεση στην επιχείρηση, με αναφορές για "φεσωμένους υπαλλήλους και προμηθευτές". Δείτε το φωτορεπορτάζ του NEWS 247 (Pics)

Όσοι περάσουν από σήμερα έξω από το Βιβλιοπωλείo "Eλευθερουδάκη" στην Πανεπιστημίου 15, θα έρθουν αντιμέτωποι με δελεαστικές προσφορές έως και 80%.

Είναι το μεγάλο μπαζάρ βιβλίων που διοργανώνει το ιστορικό βιβλιοπωλείο, καθώς η μεγάλη και δύσκολη απόφαση έχει πλέον ληφθεί. "Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 θα σημάνει για το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη. Ένα τέλος και ταυτόχρονα μία (νέα) αρχή", γράφει η Σοφίκα Ελευθερουδάκη στη φορτισμένη συναισθηματικά, αλλά ρεαλιστική ανακοίνωσή της.

"Επειτα από λειτουργία πάνω από 100 χρόνια στον χώρο του βιβλίου και 21 χρόνια στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, κλείνουμε το βιβλιοπωλείο μας και σκεφτόμαστε “έξω από το κουτί”, συμμετέχουμε στον διεθνή προβληματισμό με θέμα το βιβλίο και προετοιμαζόμαστε για το επόμενό μας “βιβλιοπωλείο”, αλλά αρνούμαστε να το κάνουμε, όσο δεν υπάρχει θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας".

Στο μπαζάρ όπως ήταν φυσικό, τα ράφια σχεδόν στερεύουν από βιβλία, ενώ από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, συρρέει κόσμος που θέλει να επωφεληθεί των μειωμένων τιμών. Χαρακτηριστική είναι η ανάγκη να "επανδρωθούν" τα ταμεία με επιπλέον προσωπικό για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.

Η επιχείρηση ανακοινώνει πως προετοιμάζεται για το επόμενο βιβλιοπωλείο, αλλά αρνείται να το ανοίξει τώρα "όσο δεν υπάρχει θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας".

Στην ανακοίνωση εκφράζεται προβληματισμός για το μέλλον των βιβλίων και των βιβλιοπωλείων. "Τελικά, πώς θα είναι οι νέοι χώροι που θα φιλοξενούν βιβλία; Θα είναι βιβλιοπωλεία; Βιβλιοθήκες; Βιβλιοθηκοπωλεία; Εκδοτικοί χώροι; Κάτι άλλο;", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι ο ιστότοπος του Ελευθερουδάκη books.gr συνεχίζει να λειτουργεί, ενώ θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου (εάν φυσικά τα βιβλία μέχρι τότε δεν έχουν ήδη εξαντληθεί).

Για την ιστορία, το πρώτο βιβλίο του εκδοτικού οίκου ήταν παιδικό και εκδόθηκε το 1903. Τα βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκη ξεκίνησαν από τον Κωνσταντίνο Ελευθερουδάκη, ο οποίος το 1898 αγόρασε το παλαιότερο τότε διεθνές βιβλιοπωλείο της Αθήνας των Beck και Barth.

Το 1906 το βιβλιοπωλείο μεταφέρθηκε στην πλατεία Συντάγματος, το 1962 μετακόμισε στη οδό Νίκης και το 1995 εγκαινιάστηκε το πολυώροφο κατάστημα στην οδό Πανεπιστημίου. Σήμερα η επιχείρηση βρίσκεται στα χέρια της τρίτης γενιάς (Σοφίκα και Μαρίνα Ελευθερουδάκη).

Το NEWS 247 στο ιστορικό μπαζάρ:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Επίθεση Σοκόλη: Φέσωνες προμηθευτές και υπαλλήλους

Την ίδια στιγμή, δριμεία επίθεση εξαπέλυσε μέσω facebook, η υπεύθυνη του εκδοτικού οίκου Σοκόλη, Αθηνά Σοκόλη εναντίον της Σοφίκας Ελευθερουδάκη του γνωστού εκδοτικού οίκου, μετά την αναγγελία για το κλείσιμο του ιστορικού βιβλιοπωλείου στην οδό Πανεπιστημίου.

Η κα Σοκόλη κάνει λόγο για επιχειρήσεις "που φεσώνουν τους προμηθευτές" που αφήνουν "απλήρωτους για μήνες τους υπαλλήλους τους" και ακόμη για "επιχειρηματίες που λειτουργούσαν στεγνά ως εμπορίσκοι και τυχοδιώκτες".

Η ανάρτησή της Αθηνάς Σοκόλη, στο  facebook, έχει ως εξής:

"Ορμώμενη από τους τίτλους τέλους του Ελευθερουδάκη, λίγο νωρίτερα του Παπασωτηρίου, ακόμα λίγο νωρίτερα, των Metropolis, και έχοντας, 20 χρόνια τώρα, βαθιά γνώση του εκδοτικού τοπίου.

Σοβαρά τώρα, τέτοιες επιχειρήσεις θέλετε; Που για χρόνια φεσώνουν τους προμηθευτές τους με υπέρογκα ποσά, για τα οποία οι τελευταίοι έχουν πληρώσει εφορία της τάξεως του 38%, έχουν αποδώσει ΦΠΑ, και όταν έρχεται η ώρα της είσπραξης με εξάμηνες επιταγές, μη τον είδατε τον Παναή. Που λειτουργούν με λογικές τού, αν δεν μου κάνεις την προτεινόμενη έκπτωση, σε αφήνω εκτός ή σε καταχωνιάζω στα ενδότερα. Που για χρόνια λειτουργούσαν ως μειοδότες και προμηθευτές του υπουργείου Παιδείας για τις σχολικές βιβλιοθήκες, θεωρώντας ότι έπρεπε να προμηθεύουν τις σχολικές βιβλιοθήκες με βιβλία μαγειρικής, κηπουρικής και διακόσμησης, γιατί τους τίτλους αυτούς τους προμηθεύονταν οι ίδιοι κοψοχρονιά.

Για επιχειρήσεις που άφηναν απλήρωτους για μήνες τους υπαλλήλους τους για να ανοίγουν παραρτήματα παντού. Για επιχειρήσεις που δεν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Κράτος. Για επιχειρηματίες που λειτουργούσαν στεγνά ως εμπορίσκοι και τυχοδιώκτες, ουδεμία έχοντας σχέση με το αντικείμενό τους. Αυτοί οι επιχειρηματίες καλά κάνουν και κλείνουν (αν κλείνουν τελικά, και δεν ξανανοίξουν με άλλο όνομα, λίγο πιο κάτω, αφού έχουν μπει στο άρθρο περί πτώχευσης, έχει παραγραφεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών τους, και όλα λάδι…), μπας και καθαρίσει ο τόπος. Εμάς να κλαίτε, εν προκειμένω, που χάσαμε τα λεφτά μας, και πληρώσαμε και από πάνω. Αυτοί θα βρουν τον τρόπο τους. Και ο νοών νοείτω".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ανακοίνωση της οικ. Ελευθερουδάκη για το λουκέτο:

"Βιβλιοπωλείo Eλευθερουδάκη - "έξω απ’ το κουτί".

Το περιτύλιγμα αλλάζει - το προϊόν παραμένει

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 θα σημάνει για το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη ένα τέλος και ταυτόχρονα μία (νέα) αρχή. Μετά από λειτουργία πάνω από 100 χρόνια στο χώρο του βιβλίου και 21 χρόνια στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, κλείνουμε το βιβλιοπωλείο μας και σκεφτόμαστε "έξω από το κουτί", συμμετέχουμε στο διεθνή προβληματισμό με θέμα το βιβλίο και προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μας "βιβλιοπωλείο", αλλά αρνούμαστε να το κάνουμε, όσο δεν υπάρχει θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας.

Γιατί το κάνουμε; Ας πάμε λίγο πίσω.

Αρχικά, υπήρχε ο βωβός κινηματογράφος. Ακολούθησαν οι πρώτες ομιλούσες ταινίες και ελάχιστοι πίστεψαν στο μέλλον τους. Τελικά όμως, επέζησαν. Έπειτα, ανακαλύψαμε το βίντεο και αρχίσαμε να νοικιάζουμε ταινίες για να τις βλέπουμε ξαπλωμένοι στον καναπέ. Πολλοί προείδαν το τέλος των κινηματογράφων. Όμως οι κινηματογράφοι άλλαξαν – και επέζησαν. Το περιτύλιγμα άλλαξε, όχι όμως το προϊόν μέσα σ’αυτό.

Πολλοί από μας μεγαλώσαμε με τα 45άρια και τα 33 LP μουσικής. Ακολούθησαν οι κασέτες, ακόμη και οι ειδικές κασέτες αυτοκινήτου. Τα Walkmans των 80’ς έδωσαν τη σειρά τους στα ipods και αυτά έγιναν με τη σειρά τους κάτι άλλο. Το περιτύλιγμα άλλαξε, το προϊόν παρέμεινε.

Στο χώρο του βιβλίου, για πολλά χρόνια δε φαινόταν να αλλάζει τίποτα. Ώσπου έγινε η επανάσταση με το πρώτο μεγάλο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Ακολούθησαν τα ηλεκτρονικά βιβλία. Ο κόσμος έλεγε ότι ήρθε το τέλος του χάρτινου βιβλίου. Στο μεταξύ, οι βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο μοιάζουν όλο και περισσότερο με βιβλιοπωλεία. Ένας κόσμος άνω κάτω!

Τελικά, πώς θα είναι οι νέοι χώροι που θα φιλοξενούν βιβλία; Θα είναι βιβλιοπωλεία; Βιβλιοθήκες; Βιβλιοθηκοπωλεία; Εκδοτικοί χώροι; Κάτι άλλο;

Θα το ανακαλύψουμε μαζί όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Στο μεταξύ όμως,

Το περιτύλιγμα αλλάζει – το προϊόν παραμένει και συνεχίζουμε:

• Για να φτιάξουμε και να εκδώσουμε μαζί το βιβλίο σας.

• Για τη δημιουργία βιβλιοθήκης για επιχειρήσεις

• Για επαγγελματικά δώρα

• Για παραγγελίες βιβλίων από το εσωτερικό και το εξωτερικό

και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πρόταση συνεργασίας.

Επικοινωνήστε μαζί μας και θα ανταποκριθούμε άμεσα.

Στη διεύθυνση: Πανεπιστημίου 15, Αθήνα 105 64 στον 1ο όροφο.

Στον ιστότοπο Ελευθερουδάκη:  www.books.gr

Facebook:  www.facebook.com/books.gr

Twitter:  twitter.com/books.gr

Στα τηλέφωνα: 210 3258 440, 210 3317 609

Στο email: [email protected] και [email protected]

Υ.Γ. Σας περιμένουμε στο μεγάλο μας bazaar

15-26 Σεπτεμβρίου

Δευτέρα + Τετάρτη 9.00 -19.00

Τρίτη + Πέμπτη + Παρασκευή 9.00 - 21.00

Σάββατο 10.00 – 18.00

με ασυναγώνιστες τιμές και βιβλία που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία!

Η οικογένεια Ελευθερουδάκη Sofika Eleftheroudaki  Marina Eleftheroudaki".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Χωρίς βιβλιοπωλείο 'Ελευθερουδάκης' μένει η Αθήνα

Ήρθε το τέλος των βιβλίων; Η πνευματική παρακμή του Ελληνισμού

SHARE:

24Media Network