Το Εθνικό θέατρο παρουσίασε τις θερινές παραγωγές του

Το Εθνικό θέατρο παρουσίασε τις θερινές παραγωγές του
PNEUMATIKADIKAIOMATA-NOMOS21/93

Οι παραγωγές είναι σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο Σερβίας σε σκηνοθεσία του σέρβου παλαιού γνώριμού μας Νικήτα Μιλιβόγιεβιτς και του ανερχόμενου Θάνου Παπακωνσταντίνου

Μαζί με τον διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Σερβίας Ντέγιαν Σάβιτς και την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου παρουσίασε σήμερα τις θερινές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Στάθης Λιβαθινός: Τον «Πλούτο», σε σκηνοθεσία του σέρβου παλαιού γνώριμού μας Νικήτα Μιλιβόγιεβιτς, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο (13-14 Ιουλίου στην Επίδαυρο) και την «Ηλέκτρα», σε σκηνοθεσία του ραγδαία ανερχόμενου Θάνου Παπακωνσταντίνου, με την Αλεξία Καλτσίκη (20-21 Ιουλίου στην Επίδαυρο).

Τον Δεκέμβριο το Εθνικό, σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο Κίνας , θα παρουσιάσει τον Αγαμέμνονα, σε σκηνοθεσία Λιβαθινού (του ελληνοκινεζικού θιάσου θα ηγείται η Στεφανία Γουλιώτη.

«Το Εθνικό θέατρο οφείλει να κατεβαίνει στην Επίδαυρο με προτάσεις όχι εκ του ασφαλούς, να φέρνει ανανέωση στον τρόπο που παρουσιάζεται η αρχαία μας κληρονομιά. Και φέτος έχουμε δυο σκηνοθέτες για πρώτη φορά στην Επίδαυρο», υπογράμμισε ο κ.Λιβαθινός. «Η συνεργασία μας με τον ελληνικό αδελφικό λαό θα διευρυνθεί, υπάρχουν πολλές προοπτικές », ανέφερε ο κ. Σάβιτς, ο οποίος, όπως πρόσθεσε, έδωσε αμέσως την έγκρισή του για την ελληνοσερβική σύμπραξη. «Η Επίδαυρος για μας είναι μεγάλο προνόμιο και μεγάλη ευθύνη», τόνισε .«Από πλευράς μας θα εξασφαλίσουμε κάθε δυνατή βοήθεια». Η παράσταση θα ταξιδέψει και στο διεθνές φεστιβάλ Bitef στο Βελιγράδι.

«Την εξακτίνωση του πολιτισμού» εντός περιφέρειας και σε άλλες χώρες χαρακτήρισε «προτεραιότητα» του υπουργείου Πολιτισμού η κ.Κονιόρδου. «Η σημερινή μέρα επιβεβαιώνει αυτή τη στρατηγική μας», πρόσθεσε. Στις ειδήσεις της συνέντευξης τύπου είναι η ανακατασκευή του Κοτοπούλη- ΡΕΞ με χορηγία του Ομίλου Ελληνικών Πετρελαίων , η χορηγία του Αερολιμένα Αθηνών που θα ταξιδέψει την «Ηλέκτρα» στη Μυτιλήνη, τη Λήμνο και τον Αη Στράτη και η δημιουργία θερινής κατασκήνωσης, για παιδιά από 6-12 ετών, στο Σχολείον της Ειρήνης Παππά, επί της οδού Πειραιώς. Για ένα από τα ζητήματα που δημιουργούν τριβές με το Σωματείο των Εργαζομένων του Εθνικού,και για το οποίο υπήρξαν και σχετικές καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, ο εσωτερικός κανονισμός του θεάτρου (νέο οργανόργραμμα), «προχωρά», σύμφωνα με τον Στάθη Λιβαθινό. «Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, θέλει πολύ μελέτη εις βάθος, έχουμε παρουσιάσει ένα πρώτο σκίτσο στη διαβούλευσή μας με τους εργαζομένους ,θα ακούσουμε παρατηρήσεις και σκέψεις τους . Περιμένουμε την απάντηση των εργαζομένων. Είμαστε ένα Εθνικό που προχωρά, απολύτως υγιές , χωρίς να δημιουργεί ελλείμματα », υποστήριξε.

Θα επιδιώξει να ανανεωθεί η θητεία του , που λήγει το 2019; «Αν θα με θέλουν και αν θα θέλω, θα το δούμε. ‘Εχω πάντως όνειρα που πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι το Μάιο του ‘19.»Ανάμεσά τους και η Σχολή Σκηνοθεσίας:«Το θέμα της έχει φύγει από εμάς, Περιμένουμε να υπογραφεί το ΦΕΚ από το Συμβούλιο Επικρατείας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα