Βάκχες: Θεϊκή μανία στην Επίδαυρο

Βάκχες: Θεϊκή μανία στην Επίδαυρο
Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, ως Πενθέας, και Άκης Σακελλαρίου, ως Διόνυσος, στις "Βάκχες" Elina Giounanli/nophoto.gr

Οι "Βάκχες" του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, παρουσιάζονται από Παρασκευή έως Κυριακή στο αργολικό αμφιθέατρο.

Έχει χαρακτηριστεί ως «αινιγματική ως προς τα νοήματά της» (Ελ. Βαροπούλου), και «ίσως το πιο απρόσιτο έργο του αρχαίου δράματος» (Μ. Χρηστίδης). Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, τραγωδία που διδάχτηκε έναν χρόνο μετά τον θάνατο του ποιητή (406 π.Χ.), είναι χρονολογικά το τελευταίο σωζόμενο αρχαίο δράμα και θεωρείται έργο απόκρυφο, πολυεπίπεδο όσο και κορυφαίο ως προς τα μηνύματά του. Συγχρόνως, οι «Βάκχες» διακρίνονται για δυο δραματουργικές ιδιαιτερότητές τους: πρώτον, την παρουσία του εξανθρωπισμένου θεού Διονύσου ως πρωταγωνιστή, και δεύτερον, την ύπαρξη ενός αμιγώς γυναικείου χορού (τις Βάκχες) που επέχει θέση ρόλου κανονικού, λειτουργικά ενταγμένου στην εξέλιξη της τραγωδίας.

Αυτό το Παρασκευοσαββατοκύριακο η έμπειρη Νικαίτη Κοντούρη καταθέτει στην Επίδαυρο την δική της σκηνοθετική προσέγγιση πάνω στο κορυφαίο αυτό δράμα, σε μια παραγωγή των Ars Aeterna, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, και 5η Εποχή Τέχνης. Και εκτός από τον Άκη Σακελλαρίου, τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, την Ιωάννα Παππά, και την Κωνσταντίνα Τάκαλου, που ερμηνεύουν τους ρόλους του Διονύσου, του βασιλιά Πενθέα, του μάντη Τειρεσία, και της βασιλομήτορος Αγαύης αντίστοιχα, κομβικό ρόλο στην παράσταση παίζει η ζωντανή μουσική που παίζουν οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC. Η μπάντα, γνωστή για την μίξη παραδοσιακής θρακιώτικης μουσικής με σύγχρονα ηλεκτρικά ακούσματα, φαντάζει ιδανική για να αποδώσει επί σκηνής τον διονυσιασμό και την μανική μέθεξη που κομίζει ο Διόνυσος στην πόλη της Θήβας.

Οι ΘΡΑΞ ΠΑΚC, που ντύνουν με την πρωτότυπη μουσική τους την παράσταση tasos agapis

Η υπόθεση του έργου

Στις «Βάκχες», ο θεός Διόνυσος είναι ο πρωταγωνιστής. Αλλά ο γνωστός αγαθός θεός του κρασιού, της μέθης και του θεάτρου, «ενδύεται» εδώ το αρχέγονο, αινιγματικό του πρόσωπο, που είναι εξαιρετικά σύνθετο και σκοτεινό.

Ο Διόνυσος, λοιπόν, καταφθάνει στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του, Σεμέλης, έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους (τις Μαινάδες ή Βάκχες), για να επιβάλει την δική του θρησκεία και να τιμωρήσει όλους όσοι στέκονται εμπόδιο στο δρόμο του τολμώντας να αμφισβητήσουν την θεϊκή του υπόσταση. Εμφυσώντας την θεϊκή του μανία στις γυναίκες της Θήβας, ο Διόνυσος καταφέρνει να διαβρώσει ακόμα και την ιερή σχέση μάνας-γιού, βάζοντας την διονυσιασμένη Αγαύη να πρωτοστατεί στον διαμελισμό του γιού της, Πενθέα… Με την βίαιη επιβολή της νέας θρησκείας έρχεται η ισοπέδωση του βασιλικού οίκου της πόλης των Θηβών, ενώ οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της εξορίας.

Οι «Βάκχες» επιστρατεύουν όλα τα μέσα της θεατρικής πράξης –μεταμόρφωση, παρενδυσία, δραματική ειρωνεία, ελευθεριότητα, ακραίες συμπεριφορές, αφήγηση, αθέατες εγκληματικές ενέργειες. Μέσα από μια ποικιλία ρυθμών, ήχων, συγκρούσεων και γεγονότων, εντός και εκτός σκηνής, ο θεατής βιώνει την ένθεη τρέλα/ μανία που έχει καταλάβει τις γυναίκες της Θήβας, τον σπαραγμό ζώων και ανθρώπων, και την διαταραχή της φύσης, η οποία τελικά συναινεί στην αγριότητα των πράξεων των κοινών θνητών. Οι άνθρωποι γίνονται αγέλη που θα κατασπαράξει τα ίδια της τα παιδιά, όταν διαταραχθεί η ισορροπία της κυρίαρχης Θεάς Φύσης, από την αλόγιστη συμπεριφορά τους.

Η Ιωάννα Παππά στον ρόλο του τυφλού μάντη Τειρεσία Elina Giounanli/nophoto.gr


Οι συντελεστές

Η παράσταση που σκηνοθετεί η Κοντούρη βασίζεται στην μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Λουκίας Μινέτου, και το μακιγιάζ του Αχιλλέα Χαρίτου. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Άκης Σακελλαρίου (Διόνυσος), Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Πενθέας), Ιωάννα Παππά (Τειρεσίας), Κωνσταντίνα Τάκαλου (Αγαύη), Δημήτρης Πετρόπουλος (Κάδμος) και Κωνσταντίνος Ασπιώτης (Αγγελιοφόρος). Τον χορό των Βακχών απαρτίζουν οι Ιουλία Γεωργίου, Θάλεια Γρίβα, Σμαράγδα Κακκίνου, Σοφία Κουλερά, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Στεργίου και Ιωάννα Τζίκα.

Πληροφορίες: «Βάκχες» του Ευριπίδη, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 13, 14 και 15 Αυγούστου στις 21:00. Εισιτήρια 60, 45, και 30€, μειωμένο 25, 20, και 15€ (ανάλογα με την ζώνη). Προπώληση εδώ και εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα