Ξανά στο Εθνικό Θέατρο η παράσταση 'Ισορροπία του Nash'

Ξανά στο Εθνικό Θέατρο η παράσταση 'Ισορροπία του Nash'

Κανονικά θα "ανέβει" στο Εθνικό Θέατρο η παράσταση, που στηρίζεται στο βιβλίο του τρομοκράτη της 17Ν Σάββα Ξηρού

Μετά το έκτακτο "κατέβασμά" της η παράσταση "Ισορροπία του Nash", που προκάλεσε και προκαλεί έντονες αντιδράσεις, θα παιχτεί ξανά στο Εθνικό Θέατρο την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, που θα ήταν κανονικά και η τελευταία προγραμματισμένη παράσταση. Παράλληλα, θα γίνει νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το "κατέβασμα" στις 20:00 το βράδυ έξω από το θέατρο Rex στην Πανεπιστημίου.

Υπενθυμίζεται, ότι μετά την πρεμιέρα της νέας παράστασης, η ομάδα συγγενών θυμάτων τρομοκρατίας "Ως Εδώ" εξέδωσε κείμενο διαμαρτυρίας.

"Το Εθνικό Θέατρο αποφάσισε να ανεβάσει μια παράσταση βασισμένη στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού, φέρνοντας στο Εθνικό προσκήνιο το έργο του κατά συρροή δολοφόνου. Του καταδικασμένου τρομοκράτη. Με αυτό τον τρόπο η κεντρική Εθνική σκηνή - έστω και στην επίσης χρηματοδοτούμενη από Δημόσιους πόρους, Πειραματική της εκδοχή - δίνει την ευκαιρία στον κ. Ξηρό να κάνει Τέχνη. Να γίνει Τέχνη. Να δείξει Τέχνη. Και δι’ αυτού του τρόπου να εξαγνιστεί η τρομοκρατική πράξη. Να γίνει συμπαθής ο δολοφόνος, γιατί πάνω απ’ όλα «είναι άνθρωπος». Άνθρωπος λαλίστατος και πανταχού παρών στα ΜΜΕ, συνεντευξιαζόμενος στοχαστικά μετά την ανάδειξή του σε «κομβικό κέντρο ανάλυσης αξιακών συστημάτων» από την σκηνοθέτιδα. Μεγάλη ευκαιρία και σημαντικό δώρο που δίδεται στον κ. Ξηρό να βγει στη σκηνή της επικαιρότητας", αναφερόταν μεταξύ άλλων στο κείμενο.

Ξανά στο Εθνικό Θέατρο η παράσταση 'Ισορροπία του Nash'

Η απόφαση των συντελεστών της παράστασης:

«Οι ηθοποιοί της παράστασης «Η ισορροπία του Nash», που παρουσιάστηκε και κανονικά θα συνέχιζε να παρουσιάζεται έως την 31η Ιανουαρίου στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, θεωρούμε την απόφαση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού, την οποία πληροφορηθήκαμε το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση, ως πράξη καθαρής λογοκρισίας. Η απόφαση αυτή μας προσβάλλει και ταυτόχρονα ξεπερνά σε διάσταση τη συγκεκριμένη παράσταση και τον συγκεκριμένο θίασο. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας συμπαρίστανται και κυρίως όλους όσους αντιδρούν σ’ αυτήν την απόφαση και αντιλαμβάνονται πως με αφορμή την παράστασή μας έχει εγερθεί ένα μείζον πολιτικό και καλλιτεχνικό ζήτημα. Αυτονόητα στηρίζουμε κάθε παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη λογοκρισία. Η απόφαση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου, μια απόφαση με ιδιαίτερο ειδικό βάρος, εάν περάσει, αποτελεί σκοτεινή παρακαταθήκη λογοκρισίας και αυτολογοκρισίας για όλες τις μελλοντικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες εντός δημοσίων οργανισμών και όχι μόνον».

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ 3 - 29/1/2016

Posted by Nikos Theodosiou on Saturday, January 30, 2016

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Κατέβηκε" η παράσταση με αποσπάσματα από βιβλίο του Ξηρού

Η πρεσβεία των ΗΠΑ κατά της παράστασης στο Εθνικό με το κείμενο Ξηρού

Μια απόφαση επί ξυρού ακμής

SHARE: