Ζορμπά: Να συνειδητοποιήσουν όλοι τι είναι να κλείνουν την Ακρόπολη

Ζορμπά: Να συνειδητοποιήσουν όλοι τι είναι να κλείνουν την Ακρόπολη
Μυρσίνη Ζορμπά, Κώστας Στρατής, Γιώργος Βασιλειάδης Eurokinissi

Εξι θεμελιώδη σχέδια για την πολιτιστική πολιτική του ΥΠΠΟΑ ανακοίνωσε η Μυρσίνη Ζορμπά. Τι είπε για την απεργία των εργαζόμενων στο υπουργείο Πολιτισμού και την Ακρόπολη λόγω του θέματος με τη λίστα των μνημείων που περνάνε στο υπερταμείο. «Το υπουργείο Πολιτισμού θα χάσει μισό εκατομμύριο έσοδα για ένα μη θέμα», δήλωσε ο υφυπουργός Κ.Στρατής. Αιχμές κατά Κεφαλογιάννη Γεωργιάδη.

Αποκέντρωση, βιβλίο και παιδί είναι η αιχμή του δόρατος στην πολιτιστική πολιτική που ανέπτυξε για πρώτη φορά δημόσια η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, περιγράφοντας περιληπτικά το συνολικότερο όραμά της, που συμπεριλαμβάνει λέξεις όπως οι συμμετοχικότητα, πολιτισμικά δικαιώματα, πολιτισμικές κοινότητες, διαφορετικότητα, κοινωνική συνοχή, έχοντας στο πλευρό της τον υφυπουργό του ΥΠΠΟΑ Κωστή Στρατή και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη.

Τόπος παρουσίασης; Το ανακαινισμένο ξενοδοχείο Ακροπόλ. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του νεότερου μνημείου, που είχε εξελιχθεί σε σύγχρονο γιοφύρι της Αρτας, καθώς η υπουργός εξετάζει, όπως ανέφερε, σοβαρά το ενδεχόμενο το κτήριο-κόσμημα επί της Πατησίων να γίνει ο ζωντανός κόμβος μιας διαφορετικής, μη συμβατικής πολιτιστικής δραστηριότητας.

Στο μεταξύ, πολλές ήταν οι αιχμές που άφησε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, και η υπουργός και ο κ. Στρατής, για την απεργία των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού και των Αρχαιολόγων την Πέμπτη, λόγω του ζητήματος που ανέκυψε με τη λίστα των μνημείων που περνάνε στο Υπερταμείο. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι τι είναι να κλείνουν την Ακρόπολη. Απέναντι σε αυτό έχουμε όλοι μείζονα ευθύνη», υπογράμμισε αυστηρά η υπουργός, προσθέτοντας ότι η απεργία είναι «μπούμεραγκ» για τους εργαζομένους, ωθώντας το υπουργείο στη λύση της ιδιωτικής φύλαξης.

«Το υπουργείο Πολιτισμού θα χάσει μισό εκατομμύριο έσοδα για ένα μη θέμα», πρόσθεσε ο κ.Στρατής, τονίζοντας ότι «τα μοναδικά ακίνητα που μεταβιβάστηκαν είναι αυτά της Πλάκας, και του περιβάλλοντος ακόμη χώρου του μνημείου του Λυσικράτη, το 2013 και το 2014 με υπογραφές των τότε υπουργών, της κ.Κεφαλογιάννη και του κ. Γεωργιάδη.

Νούμερο ένα στη λίστα με τα θεμελιώδη νέα σχέδια της νέας υπουργού είναι το Παρατηρητήριο Εθνικού Πολιτισμικου Κεφαλαίου, που θα αφορά στην οικονομία του Πολιτισμού, βάσει δεικτών που θα παρακολουθούν στενά τη σχέση πολιτισμού και κοινωνίας και η δημιουργία ενός νέου Οργανισμού Βιβλίου, στη θέση το κατηργημένου από τη Ν.Δ Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, που βλέπει να είναι συνδεδεμένο με τις Βιβλιοθήκες.

Η μεγάλη είδηση ωστόσο είναι το ΕΣΠΑ που θα εξασφαλίσει το υπουργείο για την περιφερειακή πολιτική του σύγχρονου πολιτισμού, με προοπτική την επόμενη δεκαετία ‘20-’30.«Τα ζωντανά κύτταρα πολιτισμού της περιφέρειας που ήδη λειτουργούν σε πολλούς τομείς χρειάζεται να δυναμώσουν και να ενισχυθούν. Θα προχωρήσουμε σε δικτύωσή τους», υποστήριξε η κ.Ζορμπά. Σε σχέση με τα παιδιά η εκκίνηση θα γίνει με την έρευνα του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΕΚΠΑ.

Τον Ιανουάριο του 2019 το υπουργείο θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τα καινοτόμα προγράμματα για τις μικρές ηλικίες. Και ο υφυπουργός Αθλητισμού κ.Βασιλειάδης εστίασε στις νεαρές ηλικίες και στις μικρές πολιτιστικές δραστηριότητες που θα γίνουν μέσα στο γήπεδο, με στόχο να δαμαστεί το τέρας της βίας και του οπαδισμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα