Δεν απαιτούνται φίλτρα για πειρατικό υλικό

Δεν απαιτούνται φίλτρα για πειρατικό υλικό

Χωρίς φίλτρα κατά της πειρατείας οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Διαβάστε την απόφαση

Δεν είναι υποχρεωμένες οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης να εγκαθιστούν φίλτρα για την αναγνώριση του πειρατικού υλικού που διακινούν οι χρήστες.

Αυτό αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Όπως έκρινε το δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, η εγκατάσταση τέτοιων φίλτρων παραβιάζει την ιδιωτική ζωή των χρηστών, αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας και επιπλέον επιβαρύνει τις υπηρεσίες δικτύωσης με υπέρογκα κόστη.

Η υπόθεση ξεκίνησε από τη SABAM, μια βελγική εταιρεία που εκπροσωπεί καλλιτέχνες και συγγραφείς, η οποία πίεζε την Netlog NV, μια ΕΠΊΣΗς βελγική υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, να εγκαταστήσει ειδικό λογισμικό που θα εμπόδιζε τους χρήστες της να ανταλλάσσουν πειρατικά αρχεία.

Η δικαιοσύνη στο Βέλγιο αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να πάρει απόφαση και παρέπεμψε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο δικαίωσε την Netlog NV και τους 95 εκατομμύρια συνδρομητές της.

Σε προηγούμενη απόφασή του το Νοέμβριο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων δεν μπορούν να αξιώνουν από τους παρόχους πρόσβασης (ISP) να ελέγχουν τους πελάτες του για τυχόν διακίνηση πειρατικού υλικού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Media and Internet
SHARE:

24Media Network