Ημέρες γαστρονομίας - Ονομασία προέλευσης ελληνική

Ημέρες γαστρονομίας - Ονομασία προέλευσης ελληνική

Μία πρότυπη διοργάνωση για τον πολιτισμό της ελληνικής γαστρονομίας

Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138

24, 25 & 26 Μαΐου 2013

Με έμπνευση και επίκεντρο το συναρπαστικό πλουραλισμό της ελληνικής γαστρονομίας και τη διεθνή της απήχηση, οι "Ημέρες Γαστρονομίας - Ονομασία Προέλευσης Ελληνική" αποτελούν μια πρωτοβουλία της Reason to:

-φορέα προώθησης πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης- σε συνεργασία με τη Food Concepts

-διακεκριμένη ομάδα ειδικών στη διεθνή προώθηση και προβολή ελληνικών προϊόντων γαστρονομίας-, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη.

Βασικός στόχος της συλλογικής αυτής προσπάθειας είναι να αποτελέσει μια πρότυπη εστία συνεύρεσης των διαφορετικών στοιχείων που συγκροτούν τον ετερογενή καμβά της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας (παραγωγών, δημιουργών, chefs, φορέων, κοινοτήτων, Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, γευσιγνωστών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, σχεδιαστών πολιτικής κλπ.), η οποία αξίζει να ειδωθεί ως ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό γεγονός, αλλά και ως ένα όχημα για την πολιτιστική και οικονομική αναγέννηση του τόπου.

Ενδεικτικά το δια-θεματικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Αντιπροσωπευτική έκθεση προϊόντων από επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς.

Προγράμματα γευσιγνωσίας και μαγειρικής από δημοφιλείς chefs (Live cooking stage κ.α).

Εκδηλώσεις για την ανάδειξη των ελληνικών ποτών με βραβευμένους mixologists. Θεματικά αφιερώματα με άξονα τη σχέση γαστρονομίας, αρχιτεκτονικής, τουρισμού και πολιτισμού.

Δράσεις υποστήριξης πρωτοβουλιών και μύησης στην ιδιαίτερη τοπική φυσιογνωμία περιοχών όπως η Λήμνος που φέτος αποτελεί τον τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό.

Ειδική εκδήλωση για εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, ξένων φορέων, κρατών και δημοσιογραφικών δικτύων με τη συμμετοχή της Επίτροπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Μαρίας Δαμανάκη. Παρουσιάσεις και ανοικτές συζητήσεις σχετικά με καλές πρακτικές αγροτικής παραγωγής, αξιοποίησης νέων τεχνολογιών, εξαγωγών κ.α.

Μια διαφορετική για τα ελληνικά δεδομένα προσέγγιση

Επιδίωξη των «Ημερών Γαστρονομίας - Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» είναι να αποτελέσουν μια πρότυπη εστία συνεύρεσης των διαφορετικών στοιχείων που συγκροτούν τον ετερογενή καμβά της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας, η οποία αξίζει να ειδωθεί ως ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό γεγονός των τελευταίων ετών, αλλά και ως ένα όχημα για την πολιτιστική και οικονομική αναγέννηση του τόπου. Μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα προσέγγιση ανάδειξης της ελληνικής γαστρονομίας, καθώς για πρώτη φορά επιχειρείται με στοχευμένο και συστηματικό τρόπο η παρουσίαση της ιδιαίτερης πολιτισμικής και πολιτιστικής της διάστασης. Γι’ αυτό και με άξονα την ανάδειξη της βαθιάς και διαλεκτικής σχέσης της γαστρονομίας με τον πολιτισμό αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς χώρους της Ελλάδας. Για τον ίδιο λόγο η πρώτη χρονιά είναι αφιερωμένη στην Αρχιτεκτονική, εξετάζοντας την ουσιαστική και αλληλένδετη σχέση της με τη Γαστρονομία.

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε και η συμβολική επιλογή ως λογότυπου των «Ημερών Γαστρονομίας - Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» του ιδεογράμματος αναπαράστασης του κριθαριού της β’ γραμμικής γραφής (17ο αιώνα π.Χ.). Ιδιαίτερη είναι και η σημασία της επιλογής του εικαστικού που κοσμεί την κεντρική αφίσα της διοργάνωσης. Αποτυπώνει ένα συναρπαστικό συμβολισμό, συνοψίζοντας την ταυτότητα του εγχειρήματος, καθώς οι σπόροι της ζωής ρίχνονται στη γη κατά παρόμοιο τρόπο με την πρώτη ύλη στη μαγειρική.

Ευελπιστούμε, οι σπόροι που φυτεύουμε στο πλαίσιο των «Ημερών Γαστρονομίας - Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» τον ερχόμενο Μάιο να συμβάλλουν ως μια συλλογική προσπάθεια στη φροντίδα και την άνθιση του ελληνικού γαστρονομικού κήπου.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Χώρος διεξαγωγής: Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138.

Ημέρες λειτουργίας: Παρασκευή 24/5, Σάββατο 25/5, Κυριακή 26/5/2013.

Ώρες λειτουργίας διοργάνωσης: 10 π.μ. - 11μ.μ.

Γενική είσοδος: 10 ευρώ (παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν).

Προπώληση: www.viva.gr

Για όλες τις επιμέρους εκδηλώσεις της διοργάνωσης (εκπαιδευτικά εργαστήρια, γευσιγνωσίες, γευστικές δοκιμές κλπ.) δεν υπάρχει καμία επιπλέον χρέωση πέρα από αυτή της γενικής εισόδου. 

Ημέρες γαστρονομίας - Ονομασία προέλευσης ελληνική
SHARE:

24Media Network