Μαγικές εικόνες με το 'σούπερ μπλε ματωμένο φεγγάρι'

Μαγικές εικόνες με το 'σούπερ μπλε ματωμένο φεγγάρι'

Το προηγούμενο αντίστοιχο σπάνιο "show" είχε συμβεί στις 31 Μαρτίου 1866, δηλαδή πριν σχεδόν 152 χρόνια

Κορυφώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης το εντυπωσιακό φαινόμενο της ολικής έκλειψης υπερ-Σελήνης, στη διάρκεια της οποίας συνέπεσαν τρία φαινόμενα: Η πανσέληνος, το κοντινό πλησίασμα του δορυφόρου μας στη Γη και η ολική έκλειψη της Σελήνης.

Στην Αθήνα η έκλειψη έφτασε στο αποκορύφωμά της στις 15.30 όταν το φεγγάρι ήταν ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα (καθώς ανέτειλε λίγο πριν τις 18.00). Αυτό είχε ως συνέπεια το φαινόμενο να μην είναι άμεσα ορατό στη χώρα μας.

ADVERTISING

Παρακολουθήσετε το σπάνιο φαινόμενο όπως το κατέγραψε το Armstrong Flight Research Center της NASA στην Καλιφόρνια:

Η τελευταία ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2015. Η προηγούμενη όμως φορά που είχε γίνει κάτι παρόμοιο κατά τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, ήταν στις 31 Μαρτίου 1866, δηλαδή πριν σχεδόν 152 χρόνια, αλλά τότε το φεγγάρι βρισκόταν στο απόγειό του, δηλαδή στο πιο απομακρυσμένο σημείο του από τη Γη.

Οι δύο επόμενες φορές που η ολική έκλειψη Σελήνης θα συμπέσει με τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, θα είναι στις 31 Δεκεμβρίου 2028 (αλλά τότε δεν θα υπάρχει υπέρ-Σελήνη, δηλαδή το φεγγάρι δεν θα βρίσκεται στο περίγειό του) και στις 31 Ιανουαρίου 2037 (τότε θα υπάρχει υπερ-Σελήνη).

Οι ολικές εκλείψεις είναι ορατές από κάθε σημείο της Γης που έχει νύχτα και η διάρκεια της ορατής έκλειψης διαφέρει από τόπο σε τόπο. Στη διάρκεια των εκλείψεων το φεγγάρι αποκτά ένα σκούρο κοκκινωπό χρώμα σαν να είναι σκουριασμένο ή ματωμένο, καθώς ο δορυφόρος του πλανήτη μας εισέρχεται στη σκιά της Γης ανάμεσα στον Ήλιο και στη Σελήνη και η γήινη ατμόσφαιρα φιλτράρει το σεληνιακό φως.

Μια δεύτερη ολική έκλειψη του φεγγαριού θα συμβεί στις 27 Ιουλίου, η οποία θα είναι ορατή και στην Ελλάδα, αλλά χωρίς να υπάρχει υπερ-Σελήνη.

SHARE:

24Media Network