Όσκαρ: 5 πράγματα που δεν ήξερες για τα βραβεία

Όσκαρ: 5 πράγματα που δεν ήξερες για τα βραβεία
Όσκαρ, Jane Wyman 1949 ASSOCIATED PRESS

Ποιες οι ταινίες που έλαβαν τα περισσότερα Όσκαρ. Ποιος ηθοποιός έκανε την πιο σύντομη ευχαριστήρια ομιλία και άλλα γεγονότα που πρέπει να ξέρεις για την ιστορία του θεσμού.

Απονομή των Όσκαρ. Ένας θεσμός “πιστός στο ραντεβού του” κάθε χρόνο από τότε που ξεκίνησε τις 16 Μαΐου του 1929, μέχρι σήμερα. Μία λαμπερή και μαγική βραδιά του Χόλιγουντ, όπου εκατομμύρια άνθρωποι καθηλώνονται στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Πάμε να δούμε πέντε πράγματα που λίγοι γνωρίζουν για τον ιστορικό θεσμό.

1. Η καταμέτρηση των ψήφων διαρκεί 3 μέρες

Τα άτομα που έχουν την αρμοδιότητα της καταμέτρησης των ψήφων συγκεντρώνονται σε μυστική τοποθεσία. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι 6.000 άνθρωποι έχουν δικαίωμα ψήφου σε 24 κατηγορίες ο φόρτος είναι μεγάλος, οπότε συνεπώς δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από τρία 24ωρα.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι εκτυπώνονται κάρτες με τα ονόματα όλων των υποψηφίων, ακόμα και όσων έχουν χάσει δηλαδή. Ο λόγος; Δεν πρέπει ούτε καν ο τυπογράφος να γνωρίζει τα ονόματα των νικητών πριν την ανακοίνωση.

Για ένα διάστημα οι ψήφοι φυλάσσονται σε μυστική τοποθεσία στην περίπτωση που κάποιος αμφισβητήσει τα αποτελέσματα.

2. Οι φορές που αναβλήθηκαν τα Όσκαρ

Τρεις είναι οι φορές που αναβλήθηκε η τελετή απονομής.

Το 1938 για μία εβδομάδα εξαιτίας των πλημμυρών στο Λος Αντζελες, που προκάλεσαν ζημιές ύψους 78 εκατομμυρίων δολαρίων, το 1968 για 2 μέρες λόγω της κηδείας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και το 1981 για 24 ώρες στον απόηχο της απόπειρας δολοφονίας του προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν.

3. Οι ταινίες με τα περισσότερα Όσκαρ

Οι τρεις ταινίες που έχουν λάβει τα περισσότερα Όσκαρ στην ιστορία του θεσμού είναι οι: Μπεν Χουρ (1959), Τιτανικός (1997) και ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά (2003), που έλαβαν 11 Όσκαρ.

4. Η πιο σύντομα ευχαριστήρια ομιλία

Πάτι Ντιουκ στα Όσκαρ το 1963. AP

Η πιο σύντομη ευχαριστήρια ομιλία ανήκει στην Πάτι Ντιουκ το 1963.

Με ένα “ευχαριστώ” παρέλαβε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία “The Miracle Worker”.

Ακολούθησε ο Άλφρεντ Χίτσκοκ το 1986. Χρειάστηκε δυο λέξεις μόνο για να μιλήσει για μια ολόκληρη καριέρα. “Ευχαριστώ. Πολύ”, είπε.

5. Το μεγαλύτερο σε διάρκεια χειροκρότημα

Το 12λεπτο χειροκρότημα στον Τσάρλι Τσάπλιν έμεινε στην ιστορία το 1972.

Τσάρλι Τσάπλιν στα Όσκαρ το 1972 AP

Πέντε χρόνια πριν πεθάνει, ταξίδεψε στις ΗΠΑ για πρώτη φορά, έπειτα από τις δεκαετίες δυσμένειας που βίωσε για τα πολιτικά του φρονήματα, προκειμένου να παραλάβει το ειδικό Τιμητικό Όσκαρ για τη συνεισφορά του στην έβδομη τέχνη, κερδίζοντας το μεγαλύτερο σε διάρκεια χειροκρότημα της ιστορίας των βραβείων.

Κέρδισαν Βραβεία? Κέρδισαν μία θέση στη Nova. Απόλαυσε βραβευμένες ταινίες της χρονιάς με Nova Cinema pack μόνο με 19,90€ το μήνα!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα