Game of Thrones: Πώς η Melisandre καθόρισε την έκβαση της μάχης στο Winterfell

Game of Thrones: Πώς η Melisandre καθόρισε την έκβαση της μάχης στο Winterfell

Στον κόσμο του Game of Thrones τίποτα δεν είναι τυχαίο. Τα προφητικά λόγια της κόκκινης μάγισσας για την τελική μάχη και την Άρυα. SPOILER για το τρίτο επεισόδιο της όγδοης σεζόν.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ SPOILER ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΗΣ ΟΓΔΟΗΣ ΣΕΖΟΝ

Δεν αποτέλεσε έκπληξη η άφιξη της Melisandre στο Winterfell λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η μάχη της Μεγάλης Νύχτας (όπως τιτλοφορείται το τρίτο επεισόδιο της όγδοης σεζόν του Game of Thrones). Η ύστατη αυτή σύγκρουση με τους Whitewalkers στα τείχη του κάστρου του Βορρά ήταν γνωστή στην κόκκινη μάγισσα και όπως φαίνεται, την είχε διαμηνύσει από την πρώτη της κιόλας εμφάνιση στη σειρά, επομένως δεν ήταν δυνατό να απουσιάζει από αυτή.

Το αν αυτή η “γνώση” προέρχεται από μαγεία ή τη βαθιά πίστη της Melisandre στον Θεό του Φωτός είναι κάτι που πιθανώς δεν θα το μάθουμε ποτέ: Είναι άλλωστε δύσκολο να καταλάβει κανείς αν τα λόγια της σε βαλυριανή διάλεκτο (με τα οποία έκανε τα σπαθιά των Ντοθράκι να πάρουν φωτιά) αποτελούν προσευχή ή ξόρκι. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι η Melisandre ήταν μέχρι τέλους πιστή στον Θεό R’hllor, τον Κύριο του Φωτός, την Καρδιά της Φωτιάς, τον Κυρίαρχο της Φωτιάς και της Σκιάς. Ο R’hllor βρίσκεται σε αιώνια διαμάχη με τον Μεγάλο Άλλο, τον Κύριο του Σκότους, την Ψυχή του Πάγου, τον Θεό της Νύχτας και του Τρόμου.

Η Melisandre αποπειράθηκε να εξηγήσει τη δυική της πίστη όταν βρισκόταν στο Σιρίν, λέγοντας: «Οι Σέπτονς μιλούν για επτά θεούς, όμως υπάρχουν μόνο δύο: Ένας θεός του φωτός, της αγάπης και της χαράς και ένας θεός του σκότους, του κακού και του φόβου.»

Θα ‘ταν υπερβολή να χαρακτηρίσει κανείς τον Night King θεό, όμως ίσως είναι η πλησιέστερη εκπροσώπηση του Μεγάλου Άλλου που συνάντησε ποτέ στη ζωή της η κόκκινη μάγισσα. Είχε προβλέψει μάλιστα την έλευσή του μέσω της προφητείας που διηγήθηκε κατά την ιεροτελεστία που έκανε στην παραλία του Ντράγκονστοουν, καίγοντας τα σύμβολα των επτά θεών.

Ο σκοπός της τελετής αυτής βέβαια ήταν να χρίσει τον Στάνις Μπαράθεον ως τον μεσσία, τον θρυλικό πρίγκιπα Άζορ Αχάι που θα πολεμούσε κατά τη Μεγάλη Νύχτα και θα υπερασπιζόταν την ανθρωπότητα στη Μάχη για την Αυγή.

«Μετά το μακρύ καλοκαίρι, το σκοτάδι θα πέσει βαρύ στον κόσμο. Τα αστέρια θα αιμορραγούν. Η ψυχρή πνοή του χειμώνα θα παγώσει τις θάλασσες και οι νεκροί θα προελάσουν στον Βορρά». Με αυτά τα λόγια η Melisandre εξηγεί στα βιβλία στον Σερ Ντάβος τι θα γίνει στη μεγάλη μάχη. Και συνεχίζει λέγοντας ότι ο πόλεμος αυτός έχει ξεκινήσει από τις απαρχές του χρόνου: «Η επιλογή που έχουμε δεν είναι αν θα ταχθούμε με τους Μπαράθεον ή τους Λάνιστερ, με τους Γκρέιτζοϊ ή τους Σταρκ: Θα διαλέξουμε ανάμεσα στον θάνατο και τη ζωή, σκοτάδι ή φως» τονίζει και τα λόγια της αυτά μπορούν να ερμηνευθούν ως μια πρόβλεψη της Μεγάλης Νύχτας.

Το σκοτάδι στα μάτια της Άρυα

Είναι μάλιστα πιθανό η κόκκινη μάγισσα να είχε προβλέψει και τον θάνατο του Nightking από το στιλέτο της Άρυα, όπως και την πορεία που ακολούθησε η κόρη των Σταρκ μετά τον θάνατο του πατέρα της. «Βλέπω σκοτάδι μέσα σου και μέσα στο σκοτάδι αυτό, μάτια που με κοιτούν. Καστανά μάτια, γαλάζια μάτια, πράσινα μάτια. Μάτια που θα κλείσεις για πάντα» είχε πει η Melisandre όταν πρωτοσυνάντησε την Άρυα.

Όπως φάνηκε από την εξέλιξη της ηρωίδας, η Άρυα – μετά την εκπαίδευσή της στον Οίκο του Λευκού και του Μαύρου – άλλαξε πολλά πρόσωπα και μάτια, προκειμένου να πάρει την πολυπόθητη για εκείνη εκδίκηση για την οικογένειά της.

Εκείνο όμως που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι κατά τη συνάντηση των δύο ηρωίδων στο χθεσινό επεισόδιο, η κόκκινη μάγισσα τόνισε στην Άρυα τα μπλε μάτια, που είχε προβλέψει ότι θα κλείσει, κάνοντας πιθανώς σαφή αναφορά στον Night King:

Της ανέφερε επίσης ότι η θυσία του Μπέρικ Ντοντάρριον εξυπηρέτησε τον στόχο της να σωθεί η Άρυα και άρα η ανθρωπότητα…

Σύμφωνα με μια θεωρία στο Twitter, τα μάτια που κλείνει η Άρυα είναι τα ακόλουθα:

Σημειώνεται τέλος ότι η Melisandre τέλος συνέβαλε καθοριστικά στη γνωριμία του Jon Snow με την Daenerys, τονίζοντας στη δεύτερη ότι πρέπει να μιλήσει με τον βασιλιά του Βορρά. Αφότου έριξε τον “σπόρο” για την συνάντηση των δύο, η κόκκινη μάγισσα είπε στον Βάρις ότι εξετέλεσε τον σκοπό της: έφερε κοντά τον πάγο με τη φωτιά. Του αποκάλυψε τέλος ότι θα μείνει στο Βολάντις προτού επιστρέψει μια τελευταία φορά. «Θα πεθάνω σε αυτήν την παράξενη χώρα» είχε πει. Και το τέλος της ήρθε -όπως είχε προβλέψει- μετά τη μάχη της Μεγάλης Νύχτας, όταν αφαίρεση η ίδια το περιδέραιο που την κρατούσε ζωντανή και νέα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα