MasterChef 5: Τι είναι το “κολοκάσι” που έχασε ο Παύλος στην κουζίνα

MasterChef 5: Τι είναι το “κολοκάσι” που έχασε ο Παύλος στην κουζίνα
Κολοκάσι Shutterstock

Ενώ ο Παύλος Χάππιλος έψαχνε μανιωδώς το "κολοκάσι" του στην κουζίνα του "MasterChef 5", το twitter αναρωτιόταν τι είναι αυτό. Η υπερτροφή της Κύπρου και της Ικαρίας.

Σε κατάσταση πανικού είδαμε την Τετάρτη (14/04) τον Παύλο Χάππιλο του “MasterChef 5”, καθώς κατά τη διάρκεια της μαγειρικής μονομαχίας με την Κωνσταντίνα Σωτηροπούλου, έχασε ένα από τα υλικά που είχε στο καλάθι του και ήθελε να χρησιμοποιήσει.

Ο λόγος για το “κολοκάσι”, ένα υλικό που έκανε εντύπωση σε αρκετούς τηλεθεατές, αφού δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό και διαδεδομένο στην Ελλάδα. Το εν λόγω υλικό προκάλεσε ποικίλα σχόλια και στο twitter, με τους χρήστες να αναρωτιούνται για το τι ακριβώς είναι.

Το κολοκάσι είναι βολβός που μαγειρεύεται κατά κόρον σε Κύπρο και Ικαρία. Υπενθυμίζεται, πάντως, πως ο Παύλος Χάππιλος έχει ρίζες από την Κύπρο, γι’ αυτό ίσως ήξερε να δουλεύει το συγκεκριμένο υλικό.

Κολοκάσι: Η υπερτροφή της Κύπρου και της Ικαρίας

Η ονομασία του φυτού (κολοκάσι), σχετίζεται με το λατινικό του όνομα (Colocasia esculenta). Το συγκεκριμένο επίθετο, esculentus, στα Λατινικά σημαίνει «εδώδιμος».

Η Κολοκασία η εδώδιμος (Colocasia esculenta) είναι τροπικό φυτό που καλλιεργείται κυρίως για τους βρώσιμους κονδύλους της, τις βρώσιμες ρίζες. Είναι κοινώς γνωστή και ως κολοκάσι και πιστεύεται ότι αποτελεί ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν.

Το κολοκάσι σχετίζεται με το Ξανθόσωμον (Xanthosoma) και το Καλάδιον (Caladium), φυτά που καλλιεργούνται συνήθως ως καλλωπιστικά και όπως αυτά μερικές φορές ονομάζεται αόριστα “αυτί του ελέφαντα” (elephant ear).

Κολοκάσι Shutterstock

Το φυτό αυτό, και η ρίζα του, γενικά ονομάζεται κολοκάσι, αλλά έχει διαφορετικά ονόματα σε διαφορετικές χώρες, όπως για παράδειγμα eddoe ή eddo ή taro όπως είναι γνωστό στα Αγγλικά. Στις Φιλιππίνες, συνήθως ονομάζεται gabi, abi ή avi και στις Ισπανόφωνες περιοχές malangas.

Η κύρια χρήση του κολοκασιού, είναι η κατανάλωση των βρώσιμων κονδύλων και φύλλων του. Σε ακατέργαστη μορφή, το φυτό είναι τοξικό λόγω της παρουσίας οξαλικού ασβεστίου (calcium oxalate), και ραφίδων (κρυστάλλων οξαλικού ή πυριτικού ασβεστίου που βρίσκονται μέσα στους φυτικούς ιστούς) στα φυτικά κύτταρα. Ωστόσο, η τοξίνη μπορεί να ελαχιστοποιηθεί και ο κόνδυλος καθίσταται εύγευστος με το μαγείρεμα, ή με το ολονύκτιο μούσκεμα σε κρύο νερό.

Οι κόνδυλοι της μικρής στρογγυλής ποικιλίας (πούλλες), ξεφλουδίζονται και βράζονται, πωλούνται δε είτε κατεψυγμένοι, είτε συσκευασμένοι στα δικά τους υγρά ή κονσερβοποιημένοι. Τα φύλλα είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα.

Κολοκάσι Shutterstock

Το κολοκάσι και οι πούλλες είναι αρκετά διαδεδομένο φαγητό στην Κύπρο. Το φυτό καλλιεργείται εντατικά στο χωρίο Σωτήρα Αμμοχώστου. Σερβίρεται συχνά σωταρισμένο, με σέλινο και κρεμμύδι μαζί με χοιρινό, κοτόπουλο ή αρνί μέσα σε σάλτσα ντομάτας. Αρχικά οι πούλλες σωτάρονται και στη συνέχεια ‘σβήνονται’ με ξηρό κόκκινο κρασί. Στο τέλος προστίθενται ο κόλιανδρος και το λεμόνι. Στις αρχές Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου, πραγματοποιείται στο χωριό το φεστιβάλ κολοκασίου.

Το κολοκάσι καλλιεργείται και στην Ικαρία. Το νησί που έγινε γνωστό για τη μακροζωία των κατοίκων του, πέρα από τις ομορφιές του. Χαρακτηριστικό είναι πως όταν ξέσπασε ο Β Παγκόσμιος πόλεμος οι Ικαριώτες δεν πέρασαν δύσκολα τουλάχιστον όσον αφορά το φαγητό, αφού έτρωγαν τους βολβούς από τα κολοκάσια που ήταν σε αφθονία στο νησί.

Δεν το τρώμε ποτέ ωμό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα