Netflix: Η Φατμά είναι η τουρκάλα serial killer που θα αγαπήσουμε

Netflix: Η Φατμά είναι η τουρκάλα serial killer που θα αγαπήσουμε
netflix

Πρωταγωνιστεί η τουρκάλα ηθοποιός Μπουρτζού Μπιριτζίκ στον ομώνυμο ρόλο, ενσαρκώνοντας μια καθαρίστρια με ένα σκοτεινό μυστικό.

Πριν λίγους μήνες είχαμε γράψει για το Ethos, την τουρκική σειρά που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση μέσα από την απεικόνιση της αντιθετικότητας στην Τουρκία.

Τώρα, μια νέα τουρκική παραγωγή του Netlix έρχεται να αποσπάσει θετικότατες κριτικές, και αγγίζει επίσης τα δικαιώματα των γυναικών στη γειτονική χώρα. Η σειρά φέρει τον τίτλο του ονόματος της πρωταγωνίστριάς της, της Φατμά, την οποία υποδύεται η τουρκάλα ηθοποιός Μπουρτζού Μπιριτζίκ.

Η Φατμά έκανε ντεμπούτο στην πλατφόρμα στις 27 Απριλίου, και αποτελείται από έξι επεισόδια. Μάλιστα, με το “καλημέρα” έχει πιάσει το τίμιο 7,7 στο IMDb.

Σύμφωνα με το σενάριο:

Η Φατμά, μία οικιακή βοηθός μετατρέπεται σε serial killer, όχι όμως επειδή της αρέσει να σκοτώνει ή βρίσκει ικανοποίηση σε αυτό. Αντιθέτως, αφότου διέπραξε μία ακούσια ανθρωποκτονία, ενώ έψαχνε τον πρώην φυλακισμένο άντρα της Zafer που αγνοούταν, “αναγκάζεται” τώρα να σκοτώνει ανθρώπους προκειμένου να επιβιώσει.

Αναλυτικότερα, η δολοφονία μετατρέπεται ως ένα “μέσο απελευθέρωσης” για όλα τα χρόνια καταπίεσης και θλίψης που την κρατούσαν πίσω. Η Φατμά μέσα από τις περιπέτειές της ανακαλύπτει έναν άλλον εαυτό.

Από τη μία έρχεται αντιμέτωπη με το σύστημα της χώρας της, και από την άλλη παλεύει για την ύπαρξή της, ζώντας με έναν αυτιστικό γιο, ενώ παράλληλα αναζητεί τον αγνοούμενο άντρα της. Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από την ανδρική ηγεμονία, πολλές γυναίκες θα δουν ένα μέρος τους εαυτού τους σε αυτήν την ιστορία, σύμφωνα με την παραγωγή.

Το επιμύθιο, χωρίς να κάνουμε σπόιλερ, είναι πως η πρωταγωνίστρια δεν σκοτώνει τυχαίους ανθρώπους, προσπαθώντας να εξαφανίζει ως καθαρίστρια (ο ρόλος δένει με την παρομοίωση) τα όποια ίχνη της. Ενδιαφέρον έχουν και οι τρόποι που επιλέγει για την κάθε δολοφονία που εκτελεί.

Μια αλληγορία για τη σύγχρονη Τουρκία

Η υπεύθυνη περιεχομένου του Netflix για την Τουρκία Pelin Distas, ανέφερε στο Variety πως η σειρά είναι μια “γερή γροθιά στο στομάχι” και καταγράφει το πώς είναι να ζεις ως γυναίκα στη σημερινή Τουρκία, δημιουργώντας μια “συμπαθητική” κατά συρροή δολοφόνο, ή αν μη τι άλλο, μια δολοφόνο της οποίας τις πράξεις μπορούμε να τις κατανοήσουμε ως μια σεναριακή αλληγορία. Για τη Distas είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως στα τουρκικά show του Netflix, οι γυναίκες παρουσιάζονται ως αυτόνομες, κυρίαρχες και δυναμικές προσωπικότητες, όπως δηλαδή θα έπρεπε και να αντιμετωπίζονται από την κοινωνία στην οποία ζουν. Η Distas διευθύνει συνολικά 10 τουρκικά show για την πλατφόρμα, με τις παραγωγές να βρίσκονται σε δυναμική ανάπτυξη.

“Η ιστορία της Φατμά θα μπορούσε να είναι η ιστορία οποιασδήποτε γυναίκας στον κόσμο. Προσωπικά είδα την ιστορία της πρωταγωνίστριας σαν έναν αγώνα για την προσωπική της επιβίωση αλλά και ως μια εσωτερική μάχη”, είπε η ίδια η Biricik στο Variety, όντας ιδιαιτέρως προσεκτική στις δηλώσεις της. “Η Φατμά βγαίνει από την αόρατη ύπαρξή της και επαναπροσδιορίζει τον εαυτό της σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο”, πρόσθεσε ακόμη η πρωταγωνίστρια. “Κάθε φόνος της συμβολίζει μια απόπειρά της να σπάσει κάποια δεσμά και τις αδικίες που έχει αντιμετωπίσει. Είναι μια μικρή επανάστασή της. Το σενάριο μπορεί να αφορά την Τουρκία έχοντας μια εντοπιότητα, αλλά είναι και οικουμενικό. Θα ήθελα να δω τις αντιδράσεις από όλο τον πλανήτη”.

Στα αρνητικά της σειράς ότι “μπαίνει” αρκετά αργά στο κυρίως πιάτο της ιστορίας, ωστόσο οι ερμηνείες και το “χτίσιμο” των λεπτομερειών κρατούν το επίπεδο ψηλά. Φυσικά, σε έξι επεισόδια δεν προλαβαίνουμε να εμβαθύνουμε στην χαρακτήρα της ηρωίδας, χωρίς όμως αυτός να είναι ο στόχος ούτως ή άλλως. Αντιθέτως, στόχος μοιάζει να είναι η στηλίτευση των κακώς κειμένων της χώρας ως προς την αντιμετώπιση των γυναικών, μέσα από μια “σπλάτερ” φεμινιστικού χαρακτήρα μεταφορά.

netflix

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η ιστορία της Φατμά έρχεται χρονικά να συμπέσει με την απελευθέρωση της Μελέκ Ιπέκ, που δολοφόνησε τον σύγυζο βασανιστή της, σε μια υπέροχη χρονική συγκυρία. Την περίοδο μάλιστα που τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία χάνουν όλο και περισσότερο έδαφος υπό το βάρος της πολιτικής και των επιλογών του Ερντογάν.

Για την ώρα δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις για δεύτερη σεζόν για τη “Fatma”. Στο Twitter πάντως είχαμε μια μικρή αποθέωση για τη Burcu Biricik και το όλο project.

Πρωταγωνιστούν: Burcu Biricik, Uğur Yücel, Mehmet Yılmaz Ak

Σενάριο-σκηνοθεσία: Ozgur Onurme

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα