Το Netflix βρίσκει τη δική του “Μέρα της Μαρμότας” και ο Τζον Σνόου βρίσκεται στην Αγγλία του 17ου αιώνα

Το Netflix βρίσκει τη δική του “Μέρα της Μαρμότας” και ο Τζον Σνόου βρίσκεται στην Αγγλία του 17ου αιώνα

Κάθε βδομάδα ρίχνουμε μια ματιά στη σημαντικότερη πρεμιέρα και σε ό,τι συμβαίνει στην τηλεοπτική επικαιρότητα. Σήμερα, στο “Russian Doll” μια γυναίκα πεθαίνει ξανά και ξανά τη μέρα των γενεθλίων της ενώ στο “Gunpowder” ο Τζον Σνόου είναι ριζοσπάστης στην Αγγλία του 17ου αιώνα.

Την ιδέα της διαρκούς αναγέννησης ενός χαρακτήρα σε μια συγκεκριμένη χρονική την έχουμε απολαύσει πολλές φορές στο παρελθόν, από την εμβληματική φυσικά “Μέρα της Μαρμότας” μέχρι την άψογη περιπέτεια “Edge of Tomorrow” με τον Τομ Κρουζ και την Έμιλυ Μπλαντ, κι από ταινίες τρόμου σαν το “Happy Death Day” μέχρι προηγούμενες απόπειρες μεταφοράς της ιδέας στην τηλεόραση σαν το “Day Break”. Ένας ήρωας πεθαίνει, και ξαναγεννιέται, και δεν ξέρει το γιατί. Κάτι έχει κάνει τη ζωή του σαν μασημένη κασέτα που έχει κολλήσει στο ίδιο σημείο, και πρέπει να βρει το λόγο, να το διορθώσει, και να πάει παρακάτω.

Το σκηνικό λοιπόν για το “Russian Doll” είναι γνώριμο. Η Νατάσα Λιόνε (“American Pie”, “Orange is the New Black”) παίζει τη Νάντια, μια κοπέλα που τη νύχτα των 36ων γενεθλίων της πεθαίνει σε ένα τραγικό ατύχημα κυνηγώντας τη γάτα της, κι έπειτα προχωρά ξυπνώντας ξανά και κανά στο ίδιο μπάνιο, του ίδιου πάρτυ, στο ίδιο χιπ νεοϋορκέζικο διαμέρισμα, ενώ παίζει το ίδιο κομμάτι. Γιατί της συμβαίνει αυτό, και τι πρέπει να κάνει για να ξεφύγει από αυτό τον εφιάλτη;

Η σειρά δεν αποφεύγει καθόλου το στοιχείο του καρτουνίστικου χιούμορ της κατάστασης, από τους διασκεδαστικούς τρόπους με τους οποίους η Νάντια πεθαίνει ή προσπαθεί να μην πεθάνει, μέχρι τον κυνικά μαύρο τρόπο με τον οποίο βλέπει τον κόσμο. Κάτι που, ταυτόχρονα, δίνει στη σειρά τη δραματική της ραχοκοκαλιά. Η Νάντια έχει περάσει πολλά και τώρα, στα 36, είναι σε μια φάση όπου αναρωτιέται γιατί είναι ακόμα εκεί, γιατί κυνηγάει μέρα τη μέρα, ψάχνοντας την χαρά στο κάθε βράδυ.

Η σειρά, που έχει συνδημιουργήσει η ίδια η ηθοποιός (που είναι εκπληκτική στο ρόλο, αλλά και ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης στην πορεία), βρίσκει τρόπους να προσθέτει δράμα και αγωνία στην γνώριμη διαδρομή, με ένα πρώτο σημαντικό twist να έρχεται στο 4ο επεισόδιο, και μια κλιμακούμενη αίσθηση αγωνίας ή ακόμα και τρόμου να αγκαλιάζει τα δύο εξαιρετικά τελευταία επεισόδια. Το ότι είναι μόλις 8 ημίωρα επεισόδια αντί για μια εξαντλημένη αφήγηση 10+ ωρών προσθέτει στην απόλαυση. Είναι μια έξυπνη, αστεία, γλυκόπικρη σειρά που ξέρει πότε να επιχειρήσει την ανατροπή, και ξέρει πότε πρέπει να φτάσει στην κατακλείδα. Από τις ωραιότερες πρωτότυπες σειρές του Netflix.

To “Russian Doll” streamάρει στο Netflix

Δες κι αυτό

Άλλη μια πρόσφατη πρεμιέρα που αξίζει να αναφέρουμε.

“Gunpowder”

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα ιστορικό δράμα, αυτή η μίνι σειρά του BBC βασίζεται στην συνωμοσία της πυρίτιδας. Όλοι γνωρίζουμε τον Γκάι Φωκς (στην σειρα τον παίζει ο Τομ Κάλεν του “Downton Abbey”) όμως το “Gunpowder” εστιάζει στον αρχηγό της ομάδας των ριζοσπαστών καθολικών που συνωμότησαν ώστε να ανατινάξουν τη Βουλή των Λόρδων κι έπειτα να δολοφονήσουν τον προτεστάντη βασιλιά της Αγγλία, Τζέιμς Α’, την 5η Νοεμβρίου του 1605.

Ο Κιτ Χάρινγκτον του “Game of Thrones” παίζει τον 33χρονο Κάτεσμπι, μέσα από τα μάτια του οποίου παρακολουθούμε την ιστορία. Ο Κάτεσμπι βρίσκεται στο κοινωνικό περιθώριο λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, και μαζί με την ομάδα των άλλων ριζοσπαστών, όλοι τους στο περιθώριο και στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, αποφασίζουν να δράσουν. Η σειρά παρουσιάζει την τρομερά διάσημη ιστορία (μέσα κυρίως από σύγχρονες παραλλαγές ή αλληγορικές αναφορές σε αυτήν) με μια πιο παραδοσιακή οπτική.

Fun fact: Ο Κιτ Χάρινγκτον είναι στην πραγματικότητα απευθείας απόγονος του Κάτεσμπι, του χαρακτήρα που ενσαρκώνει στη σειρά. Διαβάστε περισσότερα στην συνέντευξή του στο BBC με τον κάπως αξεπέραστο τίτλο, “Κιτ Χάρινγκτον: Ο πρόγονός μου προσπάθησε να ανατινάξει το κοινοβούλιο”.

*Το “Gunpowder” παίζεται κάθε Σάββατο στις 22.00 στο Cosmote Cinema 4HD.

Οι ειδήσεις σε τίτλους

– To “Big Little Lies” επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι για 2η σεζόν, αλλά ο παραγωγός και σεναριογράφος Ντέιβιντ Κέλι αποκάλυψε πως δεν φαντάζεται ότι θα υπάρξει συνέχεια. Η σειρά, που για την 1η σεζόν της σάρωσε βραβεία και λίστες κριτικών, προσθέτει τη Μέριλ Στριπ στο καστ της 2ης σεζόν η οποία θα είναι γυρισμένη εξ ολοκλήρου από τη σκηνοθέτη Άντρεα Άρνολντ (“American Honey”). Εξαρχής βέβαια η σειρά αναμενόταν να μην έχει συνέχεια πέραν του πρώτου κύκλου. “Και την προηγούμενη φορά καθόμασταν εδώ κι είπες το ίδιο πράγμα”, θύμισε η πρωταγωνίστρια και παραγωγός Ρις Γουίδερσπουν, στον Κέλι. Τι θα γίνει στο μέλλον παραμένει λοιπόν αβέβαιο, πάντως τον δεύτερο κύκλο θα τον δούμε αυτό το καλοκαίρι.

– Αρχές και τελειώματα: Οι “Simpsons” ανανεώθηκαν για άλλες 2 σεζόν (31-32, για όσους κρατάνε σκορ), η 11η σεζόν του “Modern Family” θα είναι η τελευταία, και το “Big Bang Theory” θα ολοκληρωθεί με ένα δίωρο φινάλε αργότερα φέτος.

– Το Amazon θα ξεκινήσει γυρίσματα τον Απρίλιο για την τηλεοπτική διασκευή του “Dark Tower” του Στίβεν Κινγκ. Η σειρά δε θα έχει τελικά σχέση με την αποτυχημένη πρόσφατη κινηματογραφική μεταφορά με τους Ίντρις Έλμα και Μάθιου Μακόναχι, παρά θα πιάσει την ιστορία από την αρχή, υπό την καθοδήγηση των παραγωγών Γκλεν Μαζάρα (“The Shield”) και Ακίβα Γκόλντσμαν (“Fringe”).

Οι Times του Westeros

Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για το “Game of Thrones” αυτή την εβδομάδα:

– Έχουμε νέες φωτογραφίες από την επερχόμενη τελευταία σεζόν, που το ΗΒΟ αποκάλυψε στο Entertainment Weekly. Ρίξτε μια ματιά σε όλες εδώ.

Στα επόμενα επεισόδια

Ένα τρέιλερ επερχόμενης σειράς που περιμένουμε με ενδιαφέρον.

Είναι υπέροχο όταν μια σειρά γίνεται καλύτερη κάθε φορά που επιστρέφει (το γνωστό και ως “The Shield” effect) και το “Billions” περήφανα έχει πια μπει σε αυτή την κατηγορία. Ξεκίνησε ως μια απλή κόντρα κουφιοκέφαλων πανίσχυρων λευκών αντρών σε ένα περιβάλλον διακίνησης δισεκατομμυρίων σα να ήταν τσόφλια φυστικιών, αλλά σταδιακά έχει εξελιχθεί σε ένα μοραλιστικό θέατρο του παραλόγου για την αδιέξοδη τοξικότητα του σύγχρονου κοινωνικοί κτίσματος. Τζιαμάτι και Λιους είναι απολαυστικοί στους κεντρικούς ρόλους αλλά περιφερειακοί χαρακτήρες διαρκών κερδίζουν τις εντυπώσεις, όπως οι Άσια Κέιτ Ντίλον ως Τέιλορ. Το τέλος της 3ης σεζόν έφερε μια ακόμα απολαυστική ανατροπή στο status quo στήνοντας ένα νέο τερέν για την επερχόμενη 4η σεζόν. Περιμένουμε με μεγάλη αγωνία. H σειρά επιστρέφει στις 17 Μαρτίου στην Αμερική, και στην Ελλάδα προβάλλεται στο Cosmote Cinema 4HD.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΣΤ ΤΟΥ “BILLIONS”:

Πολ Τζιαμάτι

Ντέιμιαν Λιούις

Μάγκι Σιφ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα