Queen’s Gambit: Στο Top #1 του Netflix- Γιατί ο κόσμος δεν σταματά να το βλέπει

Queen’s Gambit: Στο Top #1 του Netflix- Γιατί ο κόσμος δεν σταματά να το βλέπει
PHIL BRAY/NETFLIX © 2020

Μια ματιά στην δεκάδα του Netflix και στην σειρά που δεν λέει να ξεκολλήσει από τη #1 θέση.

Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία γύρω μας, κάθε μέρα μας φέρνει κάτι καινούριο συνταρακτικό και σαρωτικό, είναι αδύνατον να προβλέψουμε πώς θα μοιάζει η καθημερινότητά μας σε 2-3 μέρες παρακάτω.

Εκτός από ένα πράγμα. Η μία παγκόσμια σταθερά αυτού του ταραχώδους Νοεμβρίου: Οι πάντες βλέπουν και απολαμβάνουν το “Queen’s Gambit”.

Η μίνι σειρά του Scott Frank με την Anya Taylor-Joy στον ρόλο της δεινής σκακίστριας Beth Harmon, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο, είναι τεράστιο χιτ με όλους και δεν έχει ξεκουνήσει από την κορυφή του τοπ-10 του Netflix εδώ και 3 εβδομάδες. Ταινίες και σειρές έρχονται και φεύγουν αλλά η Harmon τους ξεπετά όλους, με μεθοδικότητα και σιγουριά, σαν τους άτυχους αντιπάλους της στο show.

Θα μου πεις, ο κόσμος πάντα κολλάει με κάτι, εδώ είδαμε και πάθαμε για να φύγει το “Emily in Paris” από την 5άδα (αν και ακόμα στο τοπ-10 είναι, δεν πάει πουθενά). Η διαφορά είναι πως το “Queen’s Gambit” δεν μοιάζει να είναι φτιαγμένο για κάτι που απλώς χαζεύεις ενώ σκρολάρεις το κινητό ή διπλώνεις τα ρούχα ή πλένεις τα πιάτα. Κι ακόμα σημαντικότερα, είναι μια σειρά που έχει αγκαλιαστεί απολύτως από την κριτική και από το κοινό.

Στο Rotten Tomatoes η σειρά έχει 100%, ποσοστό που βέβαια δεν λέει και πάρα πολλά γιατί η τηλεοπτική κριτική κατά κανόνα δεν είναι ακριβώς και ό,τι πιο απαιτητικό υπάρχει, αλλά συνοδεύεται από ένα 97% του κοινού παρέα με ανεκδοτολογικού χαρακτήρα αλλά ισχυρές όπως και νά”χει, περιπτωσεις όπου κόσμος το προτείνει διαρκώς σε άλλους. Το word of mouth δηλαδή που δεν έχουμε ακόμα τρόπο να το βάλουμε σε αριθμό, αλλά το ξέρουμε όταν το πετυχαίνουμε γύρω μας.

Το “Queen’s Gambit” είναι ένα όμορφο, ενήλικο, στιβαρό δράμα το οποίο το υμνήσαμε κι εμείς κατά την κυκλοφορία του, αλλά το οποίο τελικά ξετυλίγει όλες αυτές τις αρετές που συχνά νιώθουμε πως λείπουν από το σημερινό mainstream entertainment. Έχει υψηλά στάνταρ παραγωγής, είναι εξαιρετικά σκηνοθετημένο, γραμμένο με φροντίδα, παιγμένο στην εντέλεια από ένα άψογο καστ με μπροστάρηδες την ανερχόμενη, συναρπαστική Anya Taylor-Joy και την φοβερή Marielle Heller (αγαπημένη μας σκηνοθέτη του “Ένας Υπέροχος Γείτονας”) στο ρόλο της μητέρας της Harmon.

Είναι ένα δράμα εποχής με σεβασμό στους χαρακτήρες, στο σκηνικό του και στο αντικείμενό του. Δεν χρειάζεται σκακιστική γνώση για να το απολαύσεις αλλά είναι φτιαγμένο με τέτοιον τρόπο που σε κάνει να νιώθεις πως μαθαίνεις κάτι καινούριο βλέποντάς το. Και την ίδια στιγμή, να μην είναι ούτε ελαφρύ αλλά ούτε και δύσβατο. (Είναι, όπως σημειώθηκε στο twitter timeline μου, βασικά το “Rocky IV”. Αλλά σε μορφή πρεστίζ δράματος.)

Σε διάρκεια 7 επεισοδίων και με σαφή αρχή και τέλος, και με δεδομένα όλα τα παραπάνω, καταλήγουμε εύκολα στην αληθινή του κίνηση-ματ. Είναι, πολύ απλά, η σειρά που αυτή τη στιγμή είναι πιο πιθανό να προτείνεις σε οποιονδήποτε άνθρωπο να δει, ό,τι είδους entertainment κι αν τους αρέσει συνήθως.

Μια σειρά εποχής για σκάκι είναι το απόλυτο four quadrant hit του Netflix; Ναι, το ζήσαμε ακόμα κι αυτό μες στο 2020.

Ελπίζουμε αυτό να μεταφραστεί σε νέες ευκαιρίες για τον έτσι κι αλλιώς εξαιρετικό δημιουργό της σειράς (και σεναριογράφο του “Out of Sight” και του “Godless”). Και, σε μια περίοδο όπου πρακτικά η έννοια του μαζικού κινηματογραφικού χιτ έχει μπει σε παύση, να είναι το έργο που θα μετατρέψει ανεπιστρεπτί σε πρώτης γραμμής σταρ την Anya Taylor-Joy.

Bέβαια ας μη γελιόμαστε- το πιθανότερο αποτέλεσμα αυτής της επιτυχίας θα είναι να δούμε αμεσότατα να παίρνουν το πράσινο φως 3 διαφορετικά Netflix ριάλιτι για σκάκι. Το οποίο, ξέρετε τι; Θα το δεχτούμε.

Το top-10 του Netflix:

  1. The Queen’s Gambit
  2. The Spongebob Movie: Sponge on the Run
  3. Operation Christmas Drop
  4. Rogue City
  5. The Spongebob Squarepants Movie
  6. Midnight at the Magnolia
  7. Holidate
  8. Perdida
  9. Emily in Paris
  10. Barbarians

Στην κορυφή το “Queen’s Gambit”, σερί για 2η εβδομάδα, μετά το ντεμπούτο στη 2η θέση κατά την κυκλοφορία του. Για να δούμε πόσο θα μείνει εκεί ψηλά.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα