Watchmen: Όσα πρέπει να ξέρεις για τη σειρά του HBO και το κόμικ που άλλαξε τα δεδομένα

Watchmen: Όσα πρέπει να ξέρεις για τη σειρά του HBO και το κόμικ που άλλαξε τα δεδομένα
ΗΒΟ

 Οι «Watchmen», το εμβληματικό έργο - γροθιά κατά του λεγόμενου "αμερικανικού ονείρου", δημιουργήθηκαν από τον ιδιοφυή Allan Moore το 1986, σε μια προσπάθεια αναδόμησης των υπερηρωϊκών κόμικ.

Χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως ο «Πολίτης Κέιν» των κόμικ. Βραβεύτηκε με το βραβείο Hugo – το όσκαρ των συγγραμάτων επιστημονικής φαντασίας και είναι το μοναδικό κόμικ που συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού ‘Time’ με τα 100 σημαντικότερα αγγλόφωνα βιβλία από το 1923 έως και το 2005. Και αυτό γιατί κατάφερε να αναδείξει όλες τις δυνατότητες της ένατης τέχνης και να κριθεί σαν ένα λογοτεχνικό έργο που αποτυπώνει έμμεσα τις κοινωνικές αγωνίες της εποχής του με μια πρωτόγνωρη ωριμότητα και πολυπλοκότητα.

 Οι «Watchmen», το εμβληματικό έργο – γροθιά κατά του λεγόμενου “αμερικανικού ονείρου”, δημιουργήθηκαν από τον ιδιοφυή Allan Moore (και φιλοτεχνήθηκαν από τον Dave Gibbons) το 1986, σε μια προσπάθεια αναδόμησης των υπερηρωϊκών κόμικ. Ήταν τέτοιος ο αντίκτυπός του που οδήγησε γενικά τα κόμικς σε πιο “ενήλικες” και σκοτεινές ιστορίες ενώ ο ίδιος ο Μουρ αναγκάστηκε να σταματήσει τις δημόσιες εμφανίσεις στις ΗΠΑ λόγω της υπερβολικής δημοσιότητας του τραβούσε.

Αν και σε αυτό πρωταγωνιστεί μια ομάδα υπερηρώων, εντούτοις η ιστορία των Watchmen είναι ένα πολιτικό θρίλερ που λαμβάνει χώρα σε έναν παράλληλο κόσμο, πολύ όμοιο με τον δικό μας. Η μόνη διαφορά του είναι ότι υπάρχουν ήδη από το 1938 υπερήρωες που κυκλοφορούν και δρουν στο φως, και φυσικά η δράση τους άλλαξε τον ρου της ιστορίας: Χάρη στον υπερήρωα Dr. Manhattan οι ΗΠΑ κέρδισαν τον πόλεμο του Βιετνάμ, ενώ το σκάνδαλο του Watergate δεν έγινε ποτέ. Επιπλέον η ισχύς των δυνάμεων του Dr. Manhattan έδωσε στις ΗΠΑ τη στρατιωτική υπεροχή και οι τριβές για τον Ψυχρό Πόλεμο είναι πολύ πιο έντονες…

 

Το κόμικ

Ο Μουρ ξεκινά την αφήγησή του στη Νέα Υόρκη του 1985 όπου -στον παράλληλο αυτόν κόσμο- η Αμερική έχει επιστρέψει νικήτρια από το Βιετνάμ (χάρη στην πολύτιμη συμβολή του Dr. Manhattan, ενός υπερφυσικού όντος με ασύλληπτες υπερδυνάμεις), έχει πρόεδρο τον Ρίτσαρντ Νίξον και βρίσκεται στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου με τη Σοβιετική Ένωση. Όλοι οι παλιοί υπερήρωες έχουν διά νόμου αποσυρθεί, όταν όμως ένας από αυτούς εν ονόματι Comedian δολοφονείται, ο μασκοφόρος ντετέκτιβ Rorschach πιστεύει ότι αυτή είναι η αρχή μιας τεράστιας, πολύ επικίνδυνης πλεκτάνης. “Σκαλίζοντας” την υπόθεση, ο Rorschach θα βρεθεί στη φυλακή.

Ο πρώην συνεργάτης του Rorschach, Owlman (σ.σ.: Οι δυο τους ανήκαν ή είχαν συγγενικές σχέσεις με τους Watchmen, μιας ομάδας υπερηρώων που έδρασε στα 70’s και στην οποία ανήκε και ο Comedian) μαζί με τη Silk Spektre, σύντροφο του Dr. Manhattan, θα ξαναφορέσουν τα κοστούμια τους και θα απελευθερώσουν τον Rorschach. Μαζί θα ψάξουν να βρουν την άκρη του νήματος που οδηγεί σε μια τρομακτική και ιδιαίτερα δυσοίωνη αλήθεια.

Το κόμικ του Moore ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη, τόσο γιατί ο δημιουργός του είχε εκφράσει ρητά ότι πολύ δύσκολα θα παραχωρούσε τα πνευματικά δικαιώματα όσο και γιατί εκτός της βασικής ιστορίας, η οποία βρίθει από χαρακτήρες και επεξηγηματικά flashbacks (υπάρχουν ακόμα ένθετα σημειώματα και έγγραφα που δίνουν στοιχεία από το παρελθόν των ηρώων καθώς και ένα “κόμικ μέσα στο κόμικ”) που δύσκολα θα μπορούσαν να χωρέσουν στη χρονική διάρκεια μιας ταινίας.

“Unfilmable” (μη κινηματογραφήσιμο) το είχε χαρακτηρίσει το 1989 ο Terry Gilliam, ο πρώτος σκηνοθέτης που εξέφρασε ανοιχτά το ενδιαφέρον να το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη. Ακολούθησαν και άλλοι που δεν κατάφεραν να αναμετρηθούν με τις δυναμικές του, μεταξύ των οποίων ο Darren Aronofsky και ο Paul Greengrass, μέχρις ότου εμφανίστηκε το 2009, ο Zack Snyder. Έχοντας το “παράσημο” των “300” ταινία – μεταφορά του γνωστού graphic novel του Frank Miller, ο Snyder κατάφερε να πάρει το πράσινο φως για την κινηματογραφική μεταφορά του Watchmen και να συμπυκνώσει το δυστοπικό δράμα του Moore σε 162 λεπτά!

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 5 Μαρτίου 2009 και ενώ είχε πολύ δυνατή έναρξη στο box office την πρώτη εβδομάδα προβολής του, στην πορεία σημείωσε σκαμπανεβάσματα. Τα συνολικά κέρδη του ξεπέρασαν τα 185 εκατ. δολάρια, ενώ η παραγωγή του είχε κοστίσει 138 εκατομμύρια. Οι δε κριτικές ήταν ανάμεικτοι: Αρκετοί απέρριψαν το φιλμ και μέχρι σήμερα θεωρούν ότι δεν είναι καλή μεταφορά του novel του Μουρ. Οι περισσότεροι ωστόσο δείχνουν να εκτιμούν την προσέγγιση του Snyder, που αντικειμενικά παρέμεινε πιστός στον κεντρικό κορμό της ιστορίας του Moore και την απέδωσε με μια ιδιαίτερα σκοτεινή σκοπιά, όπως άρμοζε. Δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που μιλούν για την καλύτερη μεταφορά κόμικ μέχρι σήμερα (ή έστω μέχρι την εμφάνιση του MCU, αν και οι ταινίες Marvel δεν αποτελούν μεταφορά ενός και μόνο κόμικ ή storyline).

Η σειρά του HBO

Δέκα χρόνια μετά την ταινία του Snyder – και έχοντας μεσολαβήσει το 2012 μια μίνι σειρά κόμικ για τους ήρωες του Watchmen, η ιστορία της οποίας λαμβάνει χώρα πριν τα γεγονότα των πρώτων κόμικ – το HBO επανέφερε τους χαρακτήρες του Moore στο προσκήνιο με τη νέα τηλεοπτική σειρά του που έκανε πρεμιέρα στις 20 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί (εάν δεν πάρει έγκριση για δεύτερη σεζόν) σε εννέα επεισόδια.

Πίσω από το εγχείρημα κρύβεται ο Damon Lindelof, ο οποίος χαρακτηρίζει τη σειρά αυτή ως ένα “remix” της πρωτότυπης ιστορίας. Η τηλεοπτική σειρά λαμβάνει χώρα στην ίδια εναλλακτική πραγματικότητα των κόμικ και 34 χρόνια μετά τα γεγονότα τους. Κοινώς επιχειρεί να φέρει τους Watchmen στο σήμερα, ή καλύτερα στο δικό τους σήμερα.

Η σειρά ξεκινά με τις φυλετικές διαμάχες που εξελίσσονται στην Τούλσα της Οκλαχόμα, το 2019. Πλέον η δράση των μασκοφόρων δεν απαγορεύεται, αντίθετα οι αρχές τους επικροτούν και τους καλούν να εγγραφούν ως αστυνομικοί. Κεντρική ηρωίδα είναι η ντετέκτιβ Άντζελα Αμπάρ Κινγκ, γνωστή και ως Sister Night, η οποία ερευνά την επίθεση με πυρά που δέχτηκε ένας αστυνομικός. Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης θα βρεθεί και αυτή – όπως παλαιότερα ο Rorschach – αντιμέτωπη με μυστικά και ιδιαίτερα δυσοίωνες αλήθειες…

Οι “κακοί” στη νέα σειρά είναι  οι “Seventh Kavalry”, μια ομάδα που θυμίζει Κου Κλουξ Κλαν, τα μέλη της οποίας επιτίθενται κατά μειονοτήτων καθώς και των αστυνομικών που τάσσονται υπέρ της προστασίας των θυμάτων ρατσιστικής βίας. 

HBO

 

Δεδομένου ότι η σειρά εξελίσσεται μετά τα γεγονότα του κόμικ (και άρα της ταινίας του 2009) αξίζει να θυμίσουμε ότι στο τέλος της πρώτης ιστορίας είχε αποδειχθεί ότι ο Άντριαν Βέιτ, γνωστός ως Ozymandias, είχε σκηνοθετήσει μια ψεύτικη επίθεση εξωγήινων κατά της Νέας Υόρκης. Η κατασκευασμένη επίθεση οδήγησε στον θάνατο εκατομμυρίων πολιτών, εξανάγκασε ωστόσο τα έθνη του κόσμου να συνάψουν ειρήνη προκειμένου να συμμαχήσουν ενάντια σε έναν εξωτερικό αφανή εχθρό. Αποφεύχθηκε έτσι ο πυρηνικός πόλεμος προς τον οποίο κινούνταν ΗΠΑ-Σοβιετική Ένωση. 

Ο Rorschach σχεδίαζε να αποκαλύψει τι έκανε ο Ozymandias, ωστόσο ο Dr. Manhattan τον σκότωσε προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη. Δεν ήξερε όμως ότι ο Rorschach είχε ήδη δρομολογήσει την έκδοση του ημερολόγιού του, στο οποίο έγραφε αρκετά από όσα γνώριζε.

Οι “Seventh Kavalry” έχουν καπηλευθεί (και παρερμηνεύσει) τα γραπτά του Rorschach, όπως και τη μάσκα του…

Στη σειρά – από τους παλιούς Watchmen – έχουμε ήδη δει τη Silk Spektre, που είναι πλέον πράκτορας του FBI και χρησιμοποιεί το πραγματικό της όνομα, Λόρι Μπλέικ (την υποδύεται η Τζιν Σμαρτ) και τον Ozymandias, τον οποίο ερμηνεύει ο Τζέρεμι Άιρονς. Σύμφωνα με τους παραγωγούς αναμένεται και η επιστροφή του Dr. Manhattan…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα