Καταγγελία: Έκλεισαν έτοιμο δωρεάν σχολείο για προσφυγόπουλα

Καταγγελία: Έκλεισαν έτοιμο δωρεάν σχολείο για προσφυγόπουλα

Καταγγελία για παύση λειτουργίας μιας αυτοχρηματοδοτούμενης εκπαιδευτικής δομής για παιδιά προσφύγων που ζουν στο Ελληνικό. Τι απαντά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (Pics)

“Το σημαντικό είναι ότι στα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα, δεν υπάρχουν πλέον σκηνές και όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε κλειστούς χώρους ή σε σπιτάκια με θέρμανση. Εξαίρεση αποτελεί το κέντρο φιλοξενίας του Ελληνικού όπου έχουν μείνει ακόμη 100 σκηνές”.

Πριν λίγες ημέρες, ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξη Τύπου διαβεβαίωνε πως όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες ζουν σε “ικανοποιητικές” συνθήκες διαβίωσης στους χώρους φιλοξενίας και παραδεχόταν πως μόνο στο Ελληνικό, σε ό,τι αφορά πάντα την ενδοχώρα, υπάρχουν σκηνές, συγκεκριμένα στον χώρο του γηπέδου του Μπέιζμπολ.

Στον χώρο του Ελληνικού βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.500 μετανάστες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους Αφγανοί, ανάμεσα τους πολλά γυναικόπαιδα. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως η αξιοποίηση του χώρου δεν θα προχωρήσει μέχρι να βρεθεί λύση με αυτούς τους φιλοξενούμενους ανθρώπους, ενώ προτεραιότητα αποτελεί η μεταφορά τους αλλού στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Τρεις μήνες πριν, η οργάνωση Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη πήρε το πράσινο φως από τα αρμόδια υπουργεία για να εκκινήσει τη λειτουργία προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης “με την οπτική του τραύματος των παιδιών του  προσφυγικού καταυλισμού στις Αφίξεις του Ελληνικού”. Το εν λόγω School Box αποσκοπούσε στην προετοιμασία και την απασχόληση των προσφυγόπουλων και ήταν αυτοχρηματοδοτούμενο μέσω crowdfunding, με τους ανθρώπους του να υποστηρίζουν πως δεν είχαν λάβει ούτε μισό ευρώ από επιχορηγήσεις.

Η Φωτεινή Σιάνου, καταγγέλλει στο NEWS 247 εκ μέρους του ΚΕΔΕ πως παρότι το πρόγραμμα που εκπονήθηκε και εφαρμόστηκε, “δεν κοστίζει τίποτα στο κράτος”, οι αρχές αποφάσισαν τον τερματισμό του και το όλο project τερματίστηκε στις 10 Ιανουαρίου. Η κ. Σιάνου αναφέρει πως τα αρμόδια υπουργεία είχαν δεχθεί να γίνει διάλογος μετά τη λήξη της περιόδου για την οποία είχαν λάβει άδεια λειτουργίας, κάτι που όμως δεν έγινε.

Από τη δική του μεριά, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρει πως ανέλαβε το ίδιο, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, την προετοιμασία και την ένταξη των προσφυγόπουλων στο σχολικό περιβάλλον, με δικό τους πρόγραμμα που θα αρχίσει “να εφαρμόζεται άμεσα” στον χώρο του Ελληνικού.

“Αν γινόταν διάλογος θα βρίσκαμε τρόπους συνέργειας των δύο δράσεων προς όφελος των παιδιών. Θα λειτουργούσαμε συμπληρωματικά και θα βοηθούσαμε με την εμπειρία και το πάθος μας για τα παιδιά το έργο του Υπουργείου Παιδείας.  Αντί για αυτό μας πέταξαν έξω με τον χειρότερο τρόπο”, καταγγέλλουν από το ΚΕΔΕ, αναφέροντας πως τα υπουργεία δεν ήθελαν συνεργασία με την ομάδα τους και τους εθελοντές που θα παρείχαν με αυτοχρηματοδότηση.

Όπως μας δήλωσε η Φωτεινή Σιάνου μιλώντας στο NEWS 247:

“Εμείς δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ, ούτε ευρωπαϊκούς πόρους, ούτε εθνικούς πόρους, τίποτα. Δουλεύουμε με crowdfunding. Δηλαδή με χρήματα από ανθρώπους, ενώ όλοι οι εθελοντές μας πληρώνουν τα πάντα από την τσέπη τους. Από όλο αυτόν τον ορυμαγδό περί Ελληνικού έκλεισαν το δικό μας το School Box που δεν κοστίζει τίποτα. Μπήκαν μέσα χθες (Τρίτη 10 Ιανουαρίου) και μας έκλεισαν, έκλαιγαν τα παιδιά, ενώ εμείς είχαμε ζητήσει παράταση της λειτουργίας μας εκεί.

Εγώ τους είπα πως, αφού είναι κατηγορηματικοί, χωρίς να γίνεται διάλογος, τίποτα, να μας έδιναν δέκα, δεκαπέντε ημέρες έτσι ώστε το κλείσιμο και η μετάβαση να γίνει με τρόπο ομαλό, όχι έτσι απότομα για τα παιδιά. Γιατί μιλάμε για παιδιά που είναι τραυματισμένα από τον πόλεμο και τις ταλαιπωρίες που έχουν υποστεί”.

Η απάντηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Κυριάκος Μαντούβαλος ανέφερε από τη δική του μεριά στο NEWS 247, απαντώντας στα όσα καταγγέλλει η κ. Σιάνου και το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ):

“Όταν η συγκεκριμένη κυρία ήρθε για να καταθέσει την πρόταση της για το School Box, την είχαμε ενημερώσει πως το έργο αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί 31 Δεκεμβρίου και πως θα κάνουμε νέες συζητήσεις τον Ιανουάριο, βάσει του πότε θα αρχίσει να υλοποιείται το πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας άρχισε λοιπόν ήδη να υλοποιείται, ενημερώσαμε την κ. Σιάνου ότι δεν θα συνεχιστεί η συνεργασία και εκείνη ζήτησε δυο, τρεις μέρες ακόμη για να μαζέψουν τα πράγματα τους από τον χώρο.

Εν συνεχεία, η εν λόγω κυρία ανέφερε πως της είχαμε πει ότι θα συνεχίζαμε, κάτι που δεν είναι ακριβές. Η συνεργασία έληγε 31 Δεκεμβρίου και δεν συνεχίζεται καθώς πλέον θα εφαρμοστεί το σχέδιο που έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με το υπ. Παιδείας.

Να διευκρινιστεί πως επειδή τα παιδιά θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του υπ. Παιδείας, που το 2017 θα αφορά όλα τα παιδιά που ζουν σε χώρους φιλοξενίας, δεν ήταν εφικτό να συνεχιστεί παράλληλα κάτι άλλο το οποίο θα αποπροσανατόλιζε τα παιδιά από τη μελέτη και την ένταξη μέσα από αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Σε συνεννόηση με ανθρώπους που γνωρίζουν το πώς πρέπει να υλοποιούνται τέτοιου είδους προγράμματα, οι οποίοι μας είπαν πως δεν βοηθάει το να “τρέχει” παράλληλα ένα άλλο πρόγραμμα που θα αποσυντονίζει τα παιδιά, καταλήξαμε στην παραπάνω απόφαση. Δεν είναι φρόνιμο λοιπόν να υπάρχει παράλληλα στον ίδιο χώρο ένα πρόγραμμα που θα αποπροσανατολίζει τα παιδιά και θα έχει συνάφεια με εκείνο των αρμόδιων υπουργείων. Έτσι, για αυτό το χρονικό διάστημα που τα παιδιά πρέπει να μπουν σε ρυθμό, δεν μπορεί να συνεχιστεί και το πρόγραμμα της κ. Σιάνου”.

Όπως καταγγέλλει αναλυτικότερα το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ), εξηγώντας το πλαίσιο λειτουργίας του project: Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποφάσισε και ανακοίνωσε το κλείσιμο του School Box που επί τρίμηνο λειτούργησε για τη δημιουργική απασχόληση με την οπτική του τραύματος των παιδιών του  προσφυγικού καταυλισμού στις Αφίξεις του Ελληνικού. Χωρίς αξιολόγηση του έργου, χωρίς διάλογο, χωρίς να παίρνει υπόψη ότι τα παιδιά αυτά υποφέρουν από τη βία που έχουν υποστεί και τις επιπτώσεις στις παιδικές τους ψυχές, προχωρά και αυτό σε μια ακόμα βίαιη αλλαγή στην καθημερινότητά τους, αυτή που προκαλεί το σταμάτημα  της λειτουργίας του School Box.

Η εργασία μας με τα παιδιά είναι δημιουργικής απασχόλησης με την οπτική του τραύματος, εργασία απολύτως απαραίτητη πριν την ένταξή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς τα προσφυγόπουλα, εξ’ αιτίας όλων των συνθηκών που βιώσανε, δεν μπορούν να κρατήσουν την προσοχή τους συγκεντρωμένη πάνω από 5 λεπτά, και έχουν ανάγκη από το χτίσιμο εμπιστοσύνης που δημιουργείται σε ένα περιβάλλον σταθερότητας και συστηματικής παρουσίας. Στη λειτουργία του School Box της δικής μας δομής και οπτικής, τα  παιδιά δεν παρεμποδίζονται όταν θέλουν να σηκωθούν, να βγουν έξω, να φύγουν και υπάρχει, σε πολλές περιπτώσεις, ένας εθελοντής ανά παιδί.

Η εργασία με τα παιδιά γίνεται με εκπαιδευτικούς εκπαιδευμένους με ειδική επιμόρφωση στο τραύμα και με πρόγραμμα που σχεδιάζεται ανάλογα με την διαθεσιμότητα και την δεξιότητα των εκπαιδευτικών.

Το πρόγραμμά μας δεν επιχορηγείται από κανέναν φορέα ούτε ευρωπαϊκό ούτε εθνικό. Τα έσοδα για την κάλυψη όλων των λειτουργικών δαπανών του School Box (μίσθωση containers, προμήθεια λειτουργικού εξοπλισμού κ.λ.π.) προκύπτουν από crowdfunding που πραγματοποιούν και οργανώνουν οι εταίροι μας στις ΗΠΑ, ενώ τα έξοδα των εθελοντών για μετακινήσεις, διανυκτερεύσεις, διατροφή, γραφική ύλη, παιχνίδια που χρειάζονται κ.λ.π. για την εργασία τους με τα παιδιά, καθώς και κάθε άλλη δαπάνη που προκύπτει κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα καλύπτονται από τους ίδιους τους εθελοντές.

Η άδεια λειτουργίας που μας δόθηκε από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έληγε στις 30 Δεκεμβρίου 2016 και είχαμε ενημερωθεί ότι μπορούσε να ανανεωθεί. Η εντύπωσή μας μάλιστα ήταν ότι θα γινόταν σιωπηλή ανανέωση της παραμονής μας στο Προσφυγικό Καταυλισμό του Ελληνικού. Αντί για σιωπηλή ανανέωση, αντί για αξιολόγηση του έργου μας, αντί για οποιαδήποτε συζήτηση λάβαμε εντολή να τα μαζέψουμε και να φύγουμε.

Αν γινόταν διάλογος θα βρίσκαμε τρόπους συνέργειας των δύο δράσεων προς όφελος των παιδιών

Η εντολή μας ήλθε την Πρωτοχρονιά με e-mail από το γραφείο του Υπουργού, χωρίς υπογράφοντα χειριστή, για να ξέρουμε τουλάχιστον με ποιόν μπορούμε  να μιλήσουμε μπας και καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει, να ακούσουμε τους λόγους και την επιχειρηματολογία τους για μια τέτοια απόφαση και να προβάλουμε το δικό μας αντίλογο βασισμένο στην πρόοδο στο κτίσιμο εμπιστοσύνης που καθημερινά παρακολουθούσαν οι εθελοντές μας και συνεπακόλουθα στην αλλαγή συμπεριφοράς των παιδιών . 

Μας πήρε χρόνο και μια σειρά από τηλεφωνήματα να πληροφορηθούμε χθες, 10-01-2017, μετά το βίαιο σταμάτημα της λειτουργίας του School Box και την απομάκρυνση των εθελοντών μας από το χώρο των Αφίξεων του Ελληνικού, ότι “το Υπουργείο Παιδείας ξεκινάει έργο στο χώρο του καταυλισμού και θα πρέπει τα παιδιά να αφεθούν απερίσπαστα να προσαρμοστούν στις δομές του Υπουργείου Παιδείας”.

Αν γινόταν διάλογος θα βρίσκαμε τρόπους συνέργειας των δύο δράσεων προς όφελος των παιδιών. Θα λειτουργούσαμε συμπληρωματικά και θα βοηθούσαμε με την εμπειρία και το πάθος μας για τα παιδιά το έργο του Υπουργείου Παιδείας.  Αντί για αυτό μας πέταξαν έξω με τον χειρότερο τρόπο.

Το αίτημά μας προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να δοθεί παράταση της άδειας λειτουργίας του SCHOOL BOX βασίζεται στην κοινή λογική. Η παρουσία και το έργο μας είναι πολύτιμα για την ψυχική υγεία των παιδιών. Η συμπληρωματική μας λειτουργία  με τις δομές που σκοπεύει να δημιουργήσει το Υπουργείο Παιδείας, όταν και όποτε αυτές οι δομές αρχίσουν να λειτουργούν, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη ως προς το παραγόμενο αποτέλεσμα της συνέργειας των δύο δράσεων.

Η εποχή των ανθρώπων που θεωρούν ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια έχει περάσει προ πολλού. Όταν μάλιστα έχουμε να κάνουμε με παιδικές ψυχές που έχουν βιώσει τη βία και τον πόλεμο οι απολυτότητες περιττεύουν.

Ας αφήσουμε στην άκρη το ποιος ασκεί την εξουσία και ας συνεργαστούμε για το καλό των παιδιών. Το μόνο λογικό επιχείρημα για τη μη συνέχιση της λειτουργίας του School Box είναι η αρνητική αξιολόγησή του. Αν υπάρχει τέτοια αξιολόγηση του έργου του School Box θα παρακαλούσαμε να μας γνωστοποιηθεί υπογεγραμμένη από τον αξιολογητή και όχι με υπογραφή “Γραφείο του Υπουργού”. Τότε και μόνο τότε οι εθελοντές μας θα πειστούν να εγκαταλείψουν το έργο τους στο  School Box. Γιατί νοιάζονται πραγματικά για  τα παιδιά και θέλουν να λειτουργούν μόνο προς όφελός τους”.

Ακολουθεί επιστολή του εθελοντή Γιάννη Παναούση προς το αρμόδιο υπουργείο:

“Προς Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αγαπητέ Κύριε Υπουργέ.

Κύριε Υφυπουργέ

και στελέχη του Υπουργείου.

Ονομάζομαι Γιάννης Παναούσης,

Είμαι εθελοντής του ΚΕΔΕ (Κέντρο έρευνας και δράσης για την Ειρήνη) από τα τέλη του Οκτώβρη που σε συνεργασία με το SchoolBox Project η εργασία μας είναι να προσφέρουμε δημιουργική απασχόληση στα προσφυγόπουλα του Ελληνικού με Κύριο γνώμονα μας την φροντίδα του τραύματος αυτών των παιδιών.

Όλα ξεκίνησαν αρχές Νοέμβρη που έφτασαν τα πρώτα δύο Container,ένα χρωματιστό που υπήρχε και στον Πειραιά που έγινε η τάξη μας και ένα ακόμα που το χρησιμοποιήσαμε για αποθήκευση υλικών. Πριν ακόμα καθίσουν στην Γη τα container από τον γερανό του φορτηγού,τα παιδιά ήταν ήδη εκεί και μας περίμεναν να δούνε τι θα κάνουμε με αυτά.

Κάπως έτσι ξεκινήσαμε,τα παιδιά ήταν και είναι χαρούμενα που υπάρχει ένας χώρος για αυτά,ένας χώρος που τους επιτρέπει να είναι ο εαυτός τους,ένας χώρος που παίρνουν και δίνουν αγάπη.

Υπήρχαν συμπεριφορές αναμενόμενες των παιδιών αυτών,μετά από όλα αυτά που έχουν περάσει και περνάνε. Μα με το καιρό αυτές οι συμπεριφορές αλλάξαν και θα αλλάξουν πολύ περισσότερο καθώς περνάνε οι μέρες. Κρύες μέρες για τώρα και για τους επόμενους δύο-τρεις μήνες που όμως όταν υπάρχουν αγκαλιές σε ζεσταίνουν σου δίνουν ελπίδα ότι αυτό το κρύο κάποια στιγμή θα φύγει από τη ζωή σου.

Μέχρι τώρα το ερώτημα πολλών από εμάς του εθελοντές από όλο το κόσμο είναι ποιος θεραπεύεται τελικά περισσότερο μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία;!

Υπάρχει ανάγκη να μοιραστεί η φροντίδα και η Αγάπη όχι μόνο για να Ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο αλλά και για να πληρωθεί το χειρότερο εχθές με την αγκαλιά του σήμερα.

Ό,τι και αν χρειαστεί που μπορώ να το κάνω θα το κάνω για να παραμείνει το School Box στη θέση που βρίσκετε. Είμαι ανοιχτός σε κάθε σας ερώτηση και θα χαρώ να συνεργαστώ μαζί σας για να κάνουμε τις ζωές μας καλύτερες και πιο ουσιαστικές.

Με εκτίμηση και αγάπη,

Γιάννης Παναούσης,

Εθελοντής ΚΕΔΕ”.

Περισσότερα για το Schoolbox Project μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα