Στα 2,88 δισ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη το 2012

Συνάντηση τou  ΥΥΚΑ Α νδρεα Λοβερδου  , ,με εκπροσώπους των φορέων:ΕΟΠΥΥ,ΣΦΕΕ,ΠΦΣ,ΠΙΣ,ΠΕΦ,ΦΣΑ,ΙΣΑ   ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ()-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ()-ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ()--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
Συνάντηση τou ΥΥΚΑ Α νδρεα Λοβερδου , ,με εκπροσώπους των φορέων:ΕΟΠΥΥ,ΣΦΕΕ,ΠΦΣ,ΠΙΣ,ΠΕΦ,ΦΣΑ,ΙΣΑ ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ()-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ()-ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ()--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI EUROKINISSI

Διαβάστε αναλυτικά τι ειπώθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Υγείας με εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας

Παρά τις σκληρές προτάσεις της τρόικας, για περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,1 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) το τρέχον έτος, τελικά αποφασίσθηκε η δαπάνη αυτή να μην είναι μικρότερη από 2,88 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε το πρωί σε όλους του εμπλεκόμενους φορείς ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος.

Το υπουργείο Υγείας θα επιθυμούσε μία φαρμακευτική δαπάνη της τάξης των 3,1 δισ. ευρώ για το 2012, οι εκπρόσωποι της τρόικας υπαναχώρησαν από την αρχική τους θέση και το υπουργείο συμφώνησε στα 2,88 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη που αφορά στα νοσοκομειακά φάρμακα και τα φάρμακα που συνταγογραφούνται μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ είχε προϋπολογιστεί για το 2011 να μην ξεπεράσει τα 3,8 δισ. ευρώ, τελικά έφτασε στα 4,1 δισ. ευρώ.

Ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών και ιατρικών συλλόγων για την "Πολιτική Φαρμάκου για το 2012", ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η σπατάλη.

"Τα ταμεία εκτός ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει σε ποια κατάσταση είναι η χώρα", είπε και διευκρίνισε ότι δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις τιμών, αλλά θα εφαρμοστεί η μέθοδος του rebate (επιστροφές) απ' όλους όσους εμπλέκονται στη διάθεση του φαρμάκου, με στόχο να εξοικονομηθούν κάθε μήνα τουλάχιστον 240 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, ο Α. Λοβέρδος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα φάρμακα που είναι εκτός λίστας και δεν χρειάζονται συνταγογράφηση να υπαχθούν στην ελεύθερη τιμολόγηση.

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας), ΣΦΕΕ (Σύνδεσμός Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος), ΠΦΣ (Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος), ΠΙΣ (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), ΠΕΦ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας), ΦΣΑ (Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής), ΙΣΑ (Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών) και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Φαρμακαποθηκαρίων.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοβιομήχανοι είπαν ότι οι επιχειρήσεις τους δεν αντέχουν άλλη συμπίεση.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) κ. Φιλιώτης επισήμανε ότι το κράτος βάζει "πρόστιμο" μέσω του rebate στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις εάν εφοδιάζουν με φάρμακα την αγορά και εάν δεν το κάνουν το "πρόστιμο" αυτό έρχεται από τον ΕΟΦ.

Ο κ. Γιαννακόπουλος, μιλώντας εκ μέρους των Ελληνικών Φαρμακευτικών Βιομηχανιών τόνισε:

"Να μας πάρετε το κέρδος το καταλαβαίνουμε, αλλά εσείς προσπαθείτε να μας πάρετε και το κεφάλαιο, να μας στραγγαλίσετε".

SHARE:

24Media Network