Στενοί σύμμαχοι με το Ισραήλ

ΕΠ[ΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ(4-6/9/2011)(ΦΩΤΟ ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ)
ΕΠ[ΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ(4-6/9/2011)(ΦΩΤΟ ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ) EUROKINISSI

Τη διαμόρφωση σταθερής στρατηγικής σε όλα τα επίπεδα, κυρίως όμως στην άμυνα, επιδιώκουν Ελλάδα και Ισραήλ. Φόβοι Μπεγλίτη για αποσταθεροποίηση της περιοχής μετά την "Αραβική Άνοιξη"

Δίνοντας την πραγματική σημασία που έχει για την κυβέρνηση η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στο Ισραήλ, ο ίδιος ο Π. Μπεγλίτης, χαρακτήρισε ως στρατηγική επιλογή τόσο για την ελληνική κυβέρνηση όσο και για το Ισραήλ,  τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στα Ιεροσόλυμα, κατά τη δεύτερη ημέρα επίσημης επίσκεψής του στο Ισραήλ.

"Γίνεται αντιληπτό ότι και οι δύο χώρες έχουν την πολιτική βούληση να διαμορφώσουν μια σταθερή στρατηγική σ’ όλα τα επίπεδα και βεβαίως στον τομέα της άμυνας και της στρατιωτικής συνεργασίας".

Ο κ. Μπεγλίτης πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές ανησυχούν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και αυτό, όπως είπε, βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε την Κυριακή με τον ομόλογό του Εχούντ Μπάρακ, αλλά και τη Δευτέρα με τον κ. Νετανιάχου.

Μάλιστα, εξέφρασε το φόβο του για τη σταθερότητα στην περιοχή, με αφορμή τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από το ότι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη αραβική περιοχή.

"Φοβάμαι ότι η "αραβική άνοιξη" που δημιούργησε πολλές προσδοκίες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με μια ευρύτερη διεθνή πρωτοβουλία, να εξελιχθεί σε "αραβικό χειμώνα" και να δημιουργήσει φυγόκεντρες δυνάμεις, άρα να συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής και να πλήξει τα συμφέροντα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο", σημείωσε ο υπουργός Άμυνας.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Άμυνας, κατέδειξε εμμέσως πλην σαφώς, τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι οι δύο πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή και επισημαίνοντας παράλληλα ότι η συζήτηση για τις εξελίξεις γύρω από τις διμερείς σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας και τις απειλές της για τις έρευνες στην ΑΟΖ βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του.

Ο κ. Μπεγλίτης στις συναντήσεις του συζήτησε και για το Παλαιστινιακό, στο οποίο, όπως τονίζει σε δήλωσή του, η Ελλάδα υποστηρίζει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού, βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, με βάση τα σύνορα του 1967.

   

   

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Άμυνα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Προσέγγιση Ελλάδας-Ισραήλ με το βλέμμα στην Τουρκία

SHARE:

24Media Network