Επανέρχονται οι σκέψεις για Εξεταστική με αφορμή τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του Eurogroup από τον Βαρουφάκη

Επανέρχονται οι σκέψεις για Εξεταστική με αφορμή τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του Eurogroup από τον Βαρουφάκη
Γιάνης Βαρουφάκης AP

Εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό, που άφησε ανοιχτό το θέμα στην τελευταία του ομιλία στη Βουλή. Από τις 10 Μαρτίου, που έχει προγραμματιστεί η δημοσιοποίηση, οι εξελίξεις, με την κυβέρνηση, πάντως, να εξακολουθεί να φοβάται ότι μπορεί να στραφεί και εναντίον ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Πολύ μεγάλες συζητήσεις αναμένεται να ανοίξει η δημοσιοποίηση από τον Γιάννη Βαρουφάκη των συνομιλιών του Eurogroup, κατά το διάστημα που συμμετείχε ως υπουργός Οικονομικών ο ίδιος, το κρίσιμο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το διάστημα αυτό, με αφορμή τις τοποθετήσεις Βαρουφάκη στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται ότι η συγκρότηση της Εξεταστικής υπήρξε προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που μετεκλογικά δεν θέλησε να προχωρήσει σε αυτή, καθώς –στην πραγματικότητα- μεταξύ άλλων, θα αναδεικνυόταν και οι ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (νυν ΚΙΝΑΛ) για την κατάσταση της οικονομίας, ενώ θα πυροδοτούνταν και το πολιτικό κλίμα. (Πώς πχ θα αντιδρούσε η πλειοψηφία αν στην Επιτροπή καλούνταν στελέχη όπως πρώην πρωθυπουργοί ή εκπρόσωποι της τρόικα ή τι θα έπραττε στο αίτημα της Χαριλάου Τρικούπη η Επιτροπή να εξετάσει όχι μόνο την πρώτη περίοδο του 2015, αλλά την περίοδο 2004-2017;).

Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι για τους ίδιους λόγους η κυβερνητική πλειοψηφία (και με ανοιχτή την Προκαταρτική για τη Novartis) δεν θα τολμήσει να ανοίξει και ένα ακόμα οπισθοβαρές μέτωπο, ωστόσο οι πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας επιμένουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένει το περιεχόμενο των απομαγνητοφωνήσεων (μένει να δούμε εάν θα είναι όλες ή θα δοθούν επιλεκτικά) για να λάβει τις αποφάσεις του και, συνεπώς, όλα τα ενδεχόμενα είναι υπαρκτά.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσιοποίηση των συνομιλιών του Eurogroup είναι προγραμματισμένη για τις 10 Μαρτίου, μέσω των ιστοσελίδων του γερμανικού «Spiegel» και του βρετανικού «Guagdian», ενώ επιλεγμένα αποσπάσματα θα δημοσιοποιηθούν από την ιστοσελίδα του ΜέΡΑ25, σε μετάφραση ανθρώπων του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται, επίσης, στο αν θα υπάρξει δίωξη κατά του Γ. Βαρουφάκη για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών, με τον ίδιο να εκτιμά πως ακόμα και αν υπάρξει, δεν θα καταδικαστεί, καθώς-όπως υποστηρίζει- τον καλύπτει σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου.

Τυχόν Εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015, πάντως, θα επιβαρύνει πολύ περισσότερο το ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα, σε μια περίοδο που τα ελληνοτουρκικά επιβάλλουν συναινέσεις και όχι «κούφιες» αντιπαραθέσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα