Αναζητείται νέο πρόσωπο για την ηγεσία της Λιβύης;

Αναζητείται νέο πρόσωπο για την ηγεσία της Λιβύης;
O Πρόεδρος της Λιβύης Φαγιέτ Αλ Σάρατζ AP

Μυστήριο γιατί ο Πρόεδρος της χώρας Φαγιέτ Αλ Σάρατζ απουσίαζε στο εξωτερικό, ενώ ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ φέρεται να μπαίνει σε γειτονιές της Τρίπολης. Τι συζητήθηκε στην τριμερή Γερμανίας-Γαλλίας-Ιταλία και τι εναλλακτικές λύσεις εξετάζονται

Έντονο είναι το παρασκήνιο στη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες, χωρίς κανείς να μπορεί όμως να προβλέψει τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα που εντείνονται οι φήμες ότι οι δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ αρχίζουν να εισέρχονται σε γειτονιές της Τρίπολης, ο Πρόεδρος της χώρας Φαγιέτ Αλ Σάρατζ βρισκόταν επί διήμερο στο εξωτερικό- την δεύτερη, μάλιστα, ημέρα στην Τουρκία για συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Κάποιοι, μάλιστα, αρχικά υπέθεσαν ότι ο Φαγιέτ Αλ Σάρατζ βρέθηκε εκτός Λιβύης, προαισθανόμενος τα χειρότερα και ως εκ τούτου προετοίμαζε οδό προσωπικής διαφυγής. Πολύ περισσότερο καθώς στο εσωτερικό μέτωπο συνασπίζονται εναντίον του δυνάμεις ακόμα και ετερόκλητες, αφήνοντας τις διαφορές τους για την επόμενη ημέρα. Ενδιαφέρον δε καθίσταται το ερώτημα εάν η στήριξη της αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνησης από την Τουρκία (που συνεχίζει να την τροφοδοτεί με όπλα) και το Κατάρ αρκεί για την αντιμετώπιση του στρατηγού Χάφταρ και την παραμονή της στην εξουσία. Και αυτό ενώ τις δυνάμεις του επελαύνοντα στρατηγού στηρίζουν μεταξύ άλλων Γαλλία, Αίγυπτος, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και, εμμέσως πλην σαφώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, εμφανίζουν οι πληροφορίες ότι το πρόβλημα της Λιβύης, είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα της επέμβασης της Δύσης για την ανατροπή Καντάφι, συζητήθηκε στην τριμερή συνάντηση Γερμανίας-Γαλλίας-Ιταλίας, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, συζητήθηκε η εξεύρεση ενός τρίτου προσώπου, πέραν του (τουρκογενούς οικογενειακής καταγωγής) Φαγιέτ Αλ Σάρατζ και του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, ώστε να ειρηνεύσει η χώρα. Εφόσον η εξέλιξη αυτή επιβεβαιωθεί θα είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τη χώρα μας, όχι μόνο γιατί θα αφήσει ανοιχτό το δρόμο της κατάργησης της Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, αλλά και γιατί θα συζητηθούν τα “ανταλλάγματα” που θα λάβει σε μια τέτοια περίπτωση η Άγκυρα. Η Αθήνα, τέλος, σημειώνει με εμφανή ανακούφιση και ικανοποίηση την αλλαγή στάσης της Ιταλίας στο θέμα της Λιβύης και, υπ’ αυτήν την έννοια, μόνο τυχαία δεν είναι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Ρώμη την προσεχή Παρασκευή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα