Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής -στο μέλλον- στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αφήνει ο Δένδιας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής -στο μέλλον- στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αφήνει ο Δένδιας
Από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Eurokinissi

“Είναι νωρίς για μια τέτοια συζήτηση” σημειώνει. Κατά πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ανοιχτό είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες των “Παιχνιδιών Εξουσίας”, το ενδεχόμενο προσφυγής από την Αθήνα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα γεγονός που δεν απέκλεισε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον ύπατο αρμοστή της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, τον διάδοχο της Μογκερίνι, ισπανό Ζοζέπ Μπορέλ.

Το θέμα φέρεται να θίχθηκε και στη συνάντηση που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις, προαναγγέλλοντας γεωτρήσεις στην περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, σύμφωνα με το Μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη και το οποίο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο!

Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια μετά τη συνάντησή του με τον Ζοζέπ Μπορέλ έχουν ως εξής:

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, τον κ. Josep Borrell, για τα θέματα που αφορούν τα δύο τελευταία memoranda, υπογραφέντα μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Serraj, ισχυριζόμενου ότι εκπροσωπεί την κυβέρνηση της Λιβύης. Του έκανα μία αναλυτική ενημέρωση και του εξήγησα γιατί αυτά τα memoranda, και μόνο με την ύπαρξή τους, αποτελούν προσβολή των συμφερόντων όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και άλλων χωρών. Του ζήτησα επίσης να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, που προέρχονται όχι μόνο από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά κυρίως από την ανάγκη να υπερασπίζουμε το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των Θαλασσών. Ήταν η πρώτη επίσκεψη Υπουργού στον κ. Borrell, ο οποίος μόλις χθες ανέλαβε τα καθήκοντά του. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνει αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Υπουργέ, η Επιτροπή εχθές μόλις δήλωσε ότι αν υπάρχουν διαφορές θα πρέπει να επιλύονται με έναν ειρηνικό τρόπο μεταξύ των χωρών που έχουν αυτές τις διαφορές. Αυτή την θέση την εξέφρασε σήμερα και ο κ. Borrell; 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η ειρηνική επίλυση των διαφορών είναι κοινή, παγκόσμια θέση, προέρχεται από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Το ερώτημα εδώ δεν είναι πώς επιλύονται οι διαφορές, είναι πώς δημιουργούνται οι διαφορές. Και η Τουρκία, με την παραβατική της συμπεριφορά, αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί συνεχώς διαφορές με όλους τους γείτονές της. Δεν υπάρχει κανένας γείτονας με την Τουρκία που να μην έχει διαφορές μαζί της. Νομίζω ότι είναι λίγο υπερβολικό και κάτι δείχνει.   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συντρέχουν ή δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να αρχίσει ξαφνικά πάλι μία συζήτηση για να ξαναπάμε στο Δικαστήριο της Χάγης; 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μην επεκτείνουμε τόσο πολύ τη συζήτηση, είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμη για να συζητήσουμε οτιδήποτε τέτοιο. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας απάντησε κάτι ο κ. Borrell;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Για τον κ. Borrell θα μιλήσει ο κ. Borrell, θα εκδοθεί δική τους σχετική ανακοίνωση, είναι θέμα δικό τους. Εγώ λέω την ελληνική θέση, αυτήν εκφράζω, θα ενημερώσω τον Πρωθυπουργό τώρα στο Λονδίνο. Το κλίμα με τον κ. Borrell είναι πάντοτε εγκάρδιο. Είναι ένας γνωστός μας για πολλά χρόνια, ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας μέχρι χθες, κατά συνέπεια δεν είναι η πρώτη φορά που τον βλέπω, και πρέπει να πω ότι εκδήλωσε και τη χαρά του που είμαι ο πρώτος ξένος επίσημος τον οποίο δέχεται με τη νέα του ιδιότητα. Αλλά από εκεί και πέρα, ως γενική θέση: η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία, αλλά πώς- μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και χωρίς  να διανοείται η Τουρκία ότι μπορεί με την πρακτική της να μας ασκήσει πίεση και να μας οδηγήσει σε μία διαπραγμάτευση υπό όρους διαφορετικούς από τους όρους του Διεθνούς Δικαίου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα