Ο Ερντογάν “κρύβει” τη συμφωνία με Λιβύη- Τι είπαν με Μητσοτάκη

Ο Ερντογάν “κρύβει” τη συμφωνία με Λιβύη- Τι είπαν με Μητσοτάκη
Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν Eurokinissi

Ο απολογισμός της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν στο ΝΑΤΟ. Οι δυσκολίες αλλά και συνέχιση των ΜΟΕ. Η στήριξη Μακρόν και Ισραήλ. Τι δίλημμα έθεσε ο πρωθυπουργός στον Τούρκο πρόεδρο για το προσφυγικό- μεταναστευτικό

Όλα στα ελληνοτουρκικά δύσκολα κι η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης ακόμη αγνοείται: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χθεσινή τους συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ κατά βάση… συμφώνησαν ότι διαφωνούν, αν και αποφάσισαν συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ στο τραπέζι τέθηκε και το προσφυγικό– μεταναστευτικό.

Όμως στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι οι δυσκολίες στα ελληνοτουρκικά παραμένουν, κάτι που παραδέχθηκε και ο κ.Μητσοτάκης στη δήλωση του στη συνέχεια και το οποίο ήταν βέβαια εν πολλοίς αναμενόμενο- το αντίθετο θα αποτελούσε μεγάλη είδηση! Στο Μαξίμου πάντως θεωρούν ότι η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, παρότι βέβαια η Συμμαχία δεν εγκατέλειψε επισήμως την πολιτική των ίσων αποστάσεων (στο κοινό ανακοινωθέν δεν υπήρξε αναφορά στη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης).

Και αυτό καθώς σύμφωνα με πληροφορίες και μέσα στη συνεδρίαση υπήρξαν πιέσεις στον Ερντογάν από συμμάχους, ενώ από την ελληνική πλευρά στέκονται στην ξεκάθαρη στήριξη του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα απέναντι σε κάθε αμφισβήτηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων από τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, αλλά και τη στήριξη του Ισραήλ προς την Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες.

Επιπλέον αν και ο Ερντογάν συναντηθηκε χθες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντοναλντ Τραμπ, η Αθήνα μένει στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που χαρακτήρισε προκλητικό το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας- Λιβύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες Μητσοτάκης- Ερντογάν συζήτησαν ανοιχτά για όλα τα θέματα, παλιά και νέα. Η αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία όσον αφορά στο θέμα των θαλασσίων ζωνών είναι άλλωστε μία παλιά “ιστορία”, καθώς η Άγκυρα διαχρονικά εγείρει παράνομες διεκδικήσεις. Όμως στην Αθήνα εκτιμούν ότι η γειτονική χώρα απομονώνεται όλο και περισσότερο διπλωματικά και πως αυτό φάνηκε και στο ΝΑΤΟ, ενώ και η Λιβύη δέχεται πιέσεις. Σημειωτέον ότι ουδείς έχει δει ακόμη την περίφημη συμφωνία που υπέγραψαν ο Τούρκος πρόεδρος και ο Λίβυος πρωθυπουργός, η οποία δεν έχει περάσει από το Κοινοβούλιο της Λιβύης. Ελληνικοί κύκλοι εκτιμούν ότι εάν τελικά η κυβέρνηση της Λιβύης δεν καταφέρει να εγκρίνει το “μνημόνιο” με την Τουρκία, η υπόθεση θα καταλήξει σε φιάσκο και σε απόλυτη διπλωματική ήττα Ερντογάν.

Ειναι χαρακτηριστικό πάντως ότι ο κ.Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε από τον κ.Ερντογάν χθες το κείμενο της συμφωνίας, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα το έχει ζητήσει και απο τη Λιβύη μέσω του ΥΠΕΞ πλην όμως δεν το έχει λάβει. Δεν υπήρξε όμως ανταπόκριση ούτε από την πλευρά του Τούρκου πρόεδρου.

Ο κ.Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έθεσε στον κ.Ερντογάν και το μεταναστευτικό. Ειδικότερα τον ρώτησε γιατί η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη κοινή δήλωση με την ΕΕ για το προσφυγικό και εάν ο λόγος είναι γεωπολιτικός ή οικονομικός. Εάν ισχύει το πρώτο, διαμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Τούρκο πρόεδρο, τότε θα αλλάξει η στάση της Ελλάδας και της Ευρώπης. Εάν όμως ο λόγος είναι οικονομικός, αυτό μπορεί να συζητηθεί.

Το μπαλάκι βρίσκεται επομένως τώρα στην Τουρκία, σημειώνουν από την Αθήνα και αναμένουν να δουν που θα κυμανθούν οι προσφυγικές ροές τις επόμενες ημέρες. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς θα επισκεφθεί τη γειτονική χώρα στα τέλη της εβδομάδας, ενώ σήμερα θα βρίσκεται στην Αθήνα και θα λάβει μέρος σε σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό- μεταναστευτικό υπό τον κ.Μητσοτάκη μαζί με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος (ο οποίος τη Δευτέρα παρουσίασε στις Βρυξέλλες την ελληνική πρόταση για ένα ευρωπαϊκό σύστημα επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο), η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου και η Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα παιδιά, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Στα κέρδη της Ελλάδας από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ συγκαταλέγει άλλωστε η κυβέρνηση το γεγονός ότι για πρώτη φορά σε ανακοινωθέν της Συμμαχίας γίνεται αναφορά στο μεταναστευτικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα