Αντιπολίτευση προτάσεων από τον Τσίπρα – Απορίες στον ΣΥΡΙΖΑ για τις επιθέσεις που δέχεται ενώ δίνει συναίνεση στα μείζονα

Αντιπολίτευση προτάσεων από τον Τσίπρα – Απορίες στον ΣΥΡΙΖΑ για τις επιθέσεις που δέχεται ενώ δίνει συναίνεση στα μείζονα
Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου Eurokinissi

Η Κουμουνδούρου θα επιμείνει στην κριτική προς την κυβέρνηση στα λάθη που διαπιστώνει. «Ομοψυχία, αλλά όχι στα μέτρα του Μητσοτάκη», το μήνυμα από το κύριο άρθρο της «Αυγής»

«Πλάτη στα δύσκολα» βάζει η αξιωματική αντιπολίτευση, με τις παρεμβάσεις της σε μείζονα θέματα, όπως η εργαλειοποίηση του προσφυγικού από τον Ταγίπ Ερντογάν, η επιθετικότητα που επιδεικνύει η Άγκυρα έναντι της χώρας μας και η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Χωρίς αυτό, βεβαίως, να σημαίνει πως σταματά την κριτική της προς την κυβέρνηση σε τομείς που εκτιμά ότι γίνονται λανθασμένες κινήσεις ή απαιτούνται διορθωτικά μέτρα, αλλά και ως προς την πορεία της οικονομίας, την προστασία των εργαζομένων και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η ηγεσία της Κουμουνδούρου, μάλιστα, θεωρεί ότι τα προβλήματα που βιώνει η χώρα το τελευταίο διάστημα είναι πράγματι τόσο μεγάλα που απαιτείται συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, με τον επικεφαλής του να ζητά από την πρώτη στιγμή, όπως είχε ήδη κάνει η Φώφη Γεννηματά, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τη νέα –πλέον- Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, μετά την απροθυμία του Μεγάρου Μαξίμου για σύγκλιση συμβουλίου αρχηγών ή για απευθείας ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από το Μαξίμου, ανέλαβε την πρωτοβουλία και ζήτησε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να επεκτείνει τα τετ α τετ και με τους άλλους αρχηγούς!

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθήσει να καταθέτει σειρά προτάσεων για τα μείζονα θέματα της πολιτικής ζωής, όπως έπραξε για την προστασία της δημόσιας υγείας και των ιατρών και νοσηλευτών σε αυτή, την ενίσχυση του ΕΣΥ, για συγκεκριμένα μέτρα υπέρ των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση, για τις διεκδικήσεις που πρέπει να υπάρξουν από το Eurogroup και γενικότερα από τις Βρυξέλλες για την οικονομία και την εργασία κοκ.  Την ίδια στιγμή, βέβαια, ασκεί έντονη κριτική σε κυβερνητικούς χειρισμούς, όπως αυτόν έναντι της ιεραρχίας, που επέτρεψε την Κυριακή να λειτουργήσουν οι εκκλησίες ως «υγειονομικές βόμβες».

Παράλληλα, ενώ στέλνει μηνύματα αποφασιστικότητας στον Ταγίπ Ερντογάν, επιμένει στην ανάγκη η Ελλάδα να συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη της Κωνσταντινούπολης για την αναθεώρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας, ενώ ασκεί σοβαρή κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο αντιμετώπισης  του προσφυγικού, που ενισχύει την ακροδεξιά και καθιστά τη χώρα μας «αποθήκη ψυχών» έναντι ανταλλαγμάτων από την ΕΕ.

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, δεν κατανοούν πώς, ενώ «βάζουν πλάτη» στα μείζονα, από την κυβέρνηση επιτίθενται με σφοδρότητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κορυφαία στιγμή η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, που χαρακτήρισε την αξιωματική αντιπολίτευση ως …«Δούρειο Ίππο» του Ερντογάν, αλλά και με το θόρυβο που ξεσήκωσαν ‘Αδωνις Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Μπογδάνος και άλλα στελέχη με αφορμή τον αδερφό του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεχτεί εισηγήσεις προκειμένου να απαντήσει ο ίδιος προσωπικά στην κυβέρνηση για τις δηλώσεις του εκπροσώπου της για «Δούρειο Ίππο», αποφάσισε όμως ότι στην παρούσα φάση δεν θα πρέπει να πέσει στην παγίδα της όξυνσης, τη στιγμή που η κατάσταση στη χώρα είναι ιδιαίτερα σοβαρή.

Οι επιθέσεις αυτές των κυβερνητικών στελεχών στην αξιωματική αντιπολίτευση, τη στιγμή μάλιστα που αυτή «βάζει πλάτη», δημιουργεί αμυντικά αντανακλαστικά σε μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και δυσκολεύει τη γραμμή της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης». Πολύ περισσότερο που σε διάφορα επίπεδα –και δεν είναι μυστικό- υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις.

Ενδιαφέρον, ούτως ή άλλως, εμφανίζει για παράδειγμα το κεντρικό άρθρο της «Αυγής της Κυριακής», με τίτλο «Ομοψυχία, αλλά όχι στα μέτρα του Μητσοτάκη» και το οποίο καταλήγει ως εξής: «ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΞΕΚΑΘΑΡΟΙ. Ομοψυχία, ναι. Αλλά η ομοψυχία έχει πάντοτε ένα κέντρο και μια ιδέα. Και το κέντρο αυτό είναι σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτό. Και ιδέα είναι η ανάγκη να προστατεύσουμε τους ευάλωτους. Τελεία. Κέντρο δεν είναι ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε η κυβέρνηση που ματαίωσε τις μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία, ούτε ο Άδωνις που κάνει σέρβις στην κερδοσκοπία, ούτε οι ακροδεξιοί θρησκόληπτοι που κάνουν κωλοτούμπες στην Εκκλησία. Η ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ για την υπεράσπιση της κοινωνίας. Συνεννοηθήκαμε;»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα