Οι απειλές Ερντογάν για Ιντσιρλίκ και Κιούρετσικ και η προθυμία ( ; ) της Αθήνας

Οι απειλές Ερντογάν για Ιντσιρλίκ και Κιούρετσικ και η προθυμία ( ; ) της Αθήνας
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Το ενδεχόμενο, είχε σημειώσει με έμφαση το News 24/7, είχε αφήσει ανοιχτό ανώτατη διπλωματική πηγή που συνομίλησε με δημοσιογράφους στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Φουντώνει η συζήτηση για το ενδεχόμενο μεταφοράς τμήματος τουλάχιστον της αμερικανικής πυρηνικής βάσης στο Ιντσιρλίκ και της βάσης νατοϊκών ραντάρ στο Κιούρετσικ, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν ότι ενδέχεται να τις κλείσει!

Ήδη, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε πως θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Τούρκο ομόλογό του για να κατανοήσει, όπως είπε,”τι ακριβώς εννοούν (σσ: στην Τουρκία) και πόσο σοβαρά το λένε”! Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ επισήμανε πως η Άγκυρα έχει δικαίωμα να αποφασίσει εάν θα φιλοξενεί ή όχι βάσεις του ΝΑΤΟ στο έδαφός της, αλλά οφείλει να συζητήσει τι σχεδιάσει να πράξει στο εσωτερικό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Την ίδια στιγμή, ρωσικά μέσα ενημέρωσης επιμένουν πως τουλάχιστον πέντε μεταγωγικά αμερικανικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από την Τουρκία την Τρίτη προς άγνωστη κατεύθυνση στην Ευρώπη, αφήνοντας να εννοηθεί πως το γεγονός συνδέεται με τις προειδοποιήσεις Ερντογάν για απομάκρυνση των δυο συγκεκριμένων βάσεων από τη γειτονική μας χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως σημείωσε με την …”πρέπουσα έμφαση” το News 24/7, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ανώτατη διπλωματική πηγή στην Αθήνα άφησε απολύτως ανοιχτό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξένου δημοσιογράφου, το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν στη χώρα μας μέρος των διευκολύνσεων που τυχόν μεταφερθούν σε άλλα μέρη από την αμερικάνικη βάση του Ιντσιρλίκ και τη νατοϊκή του Κιούρετσικ. Συνέδεσε το γεγονός βέβαια με τις προβλέψεις του Συντάγματος και των νόμων της χώρας μας, ενώ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πως στις δυο βάσεις στην Τουρκία βρίσκονται αποθηκευμένα πυρηνικά όπλα.

Για τη μεταφορά τμημάτων των βάσεων του Ιντσιρλίκ και του Κιούρετσικ σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν υπάρξει δημοσιεύματα και σε ξένα μέσα ενημέρωσης, ενώ στο παρελθόν έχει γραφτεί πως η Βάση στον Άραξο έχει ετοιμαστεί προκειμένου να φιλοξενήσει εάν χρειαστεί, και πυρηνικά όπλα! Επίσης ο πρώην υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε προτείνει τη δημιουργία βάσης στην Κάρπαθο, προκειμένου να φιλοξενήσει την αμερικάνικη βάση του Ιντσιρλίκ, σε περίπτωση που την απομακρύνουν οι Τούρκοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα