Αρχές του χρόνου οι νέες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Αρχές του χρόνου οι νέες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
Ο Πρόεδρος της Κύπρου και ο τουρκοκύπριος ηγέτης σε παλαιότερη συνάντησή τους AP

Με τι ...όπλα πιέζει η Ουάσιγκτον. Νέα επίσκεψη της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ ενόψει. Στη “γραμμή Κοτζιά” στο Κραν Μοντανά επιμένει η Αθήνα, “λυμένα χέρια” εμφανίζεται να θέλει ο Κύπριος Πρόεδρος. Πλήρη σύμπλευση Αθήνας και Λευκωσίας, καθώς “τα δύσκολα έρχονται”.

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι συζητήσεις για τη διαμόρφωση του πλαισίου για λύση του Κυπριακού, με τις νέες διαπραγματεύσεις να προγραμματίζονται να ξεκινήσουν- όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα “Παιχνίδια Εξουσίας” –  στις αρχές του νέου έτους.

Προς την κατεύθυνση αυτή πιέζει και η Ουάσιγκτον, διαθέτοντας ως “όπλο” και την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Η θητεία της Ειρηνευτικής αυτής Δύναμης λήγει και για την ανανέωσή της προβάλλονται προσκόμματα, με σκοπό την πίεση ώστε να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Στο παρασκήνιο, άλλωστε, εντείνονται οι συζητήσεις για τη δημιουργία του πλαισίου διαλόγου, ενώ για το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται νέα επίσκεψη της νέας απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ. Η πορεία του Κυπριακού, μάλιστα, ήταν σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κύριο θέμα της συζήτησης που είχαν στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Αθήνα επιμένει στην “γραμμή Κοτζιά” στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά που έληξαν με αποτυχία τον Ιούλιο του 2017 λόγω της αδιαλλαξίας της Άγκυρας, για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί και στην κατάργηση των εγγυήσεων. Η Λευκωσία δείχνει να κινείται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, ώστε να διαθέτει περιθώρια ελιγμών, ώστε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να έχει “πιο λυμένα” τα χέρια της. Στην Κύπρο, άλλωστε, έχουν ξεκινήσει πολλές συζητήσεις για τις δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη και τις φήμες περί υιοθέτησης θέσεων για «χαλαρή συνομοσπονδία».

Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται πάντως σε πλήρη συνεννόηση και αρμονία και προσέρχονται με κοινή γραμμή για το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, με το Μέγαρο Μαξίμου να στηρίζει πλήρως τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα