Η αξιοποίηση των ANFA’S και SMP’S για την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου το 2020

Η αξιοποίηση των ANFA’S και SMP’S για την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου το 2020
Το κτίριο όπου στεγάζεται το υπουργείο Οικονομικών (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Πρόκειται για τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, τα οποία επιστρέφονται κατ’ έτος στην Ελλάδα, το ύψος τους ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ ετησίως και μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται για τη μείωση του χρέους. Τι σκέφτονται ευρωπαϊκοί φορείς και ο ιδιαίτερα προσεκτικός τρόπος που κινείται στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Οικονομικών.

Μπορεί να μην συζητείται καν μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2020, ωστόσο η κυβέρνηση ίσως- και υπό αρκετές προϋποθέσεις- εξεύρει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις.

Ποια μπορεί να είναι η “εναλλακτική λύση”; Να μπορεί να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση αυτή τα ANFA’S και τα SMP’S. Τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, δηλαδή, που έχουν αρχίσει και επιστρέφονται στην Ελλάδα στη βάση της συμφωνίας του 2018 για το χρέος. Το ύψος των χρημάτων που επιστρέφονται ανέρχονται περίπου στα 1,2 δισ. κατ’ έτος και έως τώρα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του χρέους.

Ωστόσο, μέρος τουλάχιστον των θεσμών συζητούν το ενδεχόμενο τα χρήματα αυτά, υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία φοροελαφρύνσεων.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφεύγει και την παραμικρή συζήτηση πάνω σε αυτό και, μάλιστα, φέρεται να εμφανίζεται ακόμα  και δυσαρεστημένο από τις πρώτες διαρροές για το θέμα αυτό στα ελληνικά μέσα, καθώς δυσχεραίνει τις διεργασίες στο παρασκήνιο με τους θεσμούς. Αντιθέτως ο Χρήστος Σταϊκούρας θα κάνει ότι μπορεί, όπως λένε οι συνεργάτες του, για την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης, γεγονός που θα συμβάλλει μαζί με την εκπλήρωση των υπόλοιπων στόχων, ώστε να υπάρξει μείωση του χρέους, γεγονός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα

για τη χρησιμοποίηση των επιστροφών από τα ANFA’S και τα SMP’S για την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου για φοροελαφρύνσεις.

Τις εισηγήσεις για το θέμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα κάνει η Κομισιόν και η αξιοποίηση των χρημάτων αυτών θα είναι πιθανότατα και αντικείμενο των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, στις 29 Αυγούστου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα