Δεν περνάει η ρύθμιση για την ψήφο των ομογενών

Δεν περνάει η ρύθμιση για την ψήφο των ομογενών
Eurokinissi

Μετά την Κουμουνδούρου που θέτει ως βάση συζήτησης το σχέδιο νόμου που κατέθεσε, το ΚΚΕ που εμφανίζεται αρνητικό και το ΚΙΝΑΛ σε σύσκεψη την Τρίτη, υπό την Φώφη Γεννηματά, είναι αρνητικό στις ρυθμίσεις που δείχνει να προωθεί η κυβέρνηση.

Πολύ δύσκολα θα περάσει από τη Βουλή νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει σε ρυθμίσεις που-κατά την αντιπολίτευση- αλλάζουν το εκλογικό σώμα της χώρας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη συνέντευξη Γιώργου Κατρούγκαλου και Έφης Αχτσιόγλου, έθεσε ως βάση συζήτησης την πρόταση νόμου που διαμόρφωσε η Επιτροπή υπό τον Κώστα Πουλάκη επί υπουργίας Αλέξη Χαρίτση, ενώ διαμηνύει πως σε διαφορετική περίπτωση θα καταψηφίσει κάθε πρόταση.

Αρνητικός, επίσης, ως προς τις κυβερνητικές προθέσεις είναι το ΚΚΕ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι 101 ψήφοι που διαθέτουν Κουμουνδούρου και Περισσός (86 και 15 αντίστοιχα) αρκούν για να μπλοκάρουν οποιαδήποτε πλειοψηφία 200 βουλευτών, όριο που απαιτείται για την εφαρμογή τυχόν κυβερνητικών ρυθμίσεων από τις επόμενες εκλογές.

Τα πράγματα, ωστόσο, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο για τους σχεδιασμούς που φέρεται να έχει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και το ΚΙΝΑΛ φέρεται να λαμβάνει αποστάσεις και να εμφανίζεται αρνητικό ως προς τις κυβερνητικές επιδιώξεις. Σε σύσκεψη στελεχών που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης υπό την Φώφη Γεννηματά, υπήρξε αρνητική διάθεση ως προς την υπερψήφιση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, παρότι ακούστηκαν και αντίθετες απόψεις και, μάλιστα, όχι από πρόσωπα που ανήκουν στη “δεξιά” πτέρυγα του κόμματος. Στη σύσκεψη, μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα “Παιχνίδια Εξουσίας”, μεταφέρθηκε και η άποψη συνταγματολόγων πως όποτε και αν ψηφιστεί η διάταξη για την ψήφο των ομογενών απαιτεί 200 βουλευτές για την εφαρμογή της. Δηλαδή αν ψηφιστεί με πάνω από 180 και κάτω από 200 δεν θα ισχύει για τη μεθεπόμενη Βουλή- άποψη που άκουσαν απλώς με ενδιαφέρον οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη.

Με το κλίμα που δημιουργείται και με ερωτηματικό πώς θα λειτουργήσει για την εσωτερική πολιτική σκηνή η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ομογένεια της Νέας Υόρκης, είναι φανερό πως η ψήφος των ελλήνων του εξωτερικού μετατρέπεται σε ένα πολύ σημαντικό γρίφο για την κυβέρνηση και κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προβλέψει την κατάληξή του…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα