Έως και τη Δευτέρα το υπόμνημα της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τη “Συμφωνία” Τουρκίας-Λιβύης

Έως και τη Δευτέρα το υπόμνημα της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τη “Συμφωνία” Τουρκίας-Λιβύης
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ AP

“Ανυπόστατο” χαρακτηρίζει το έγγραφο της ελληνικής πλευράς το Μνημόνιο Κατανόησης  Άγκυρας-Λιβύης. Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την προσεχή Πέμπτη, θέτει το θέμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πιθανότερο τη Δευτέρα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες των “Παιχνιδιών Εξουσίας” και σε κάθε περίπτωση στις αρχές της εβδομάδας, η Αθήνα θα αποστείλει στα Ηνωμένα Έθνη υπόμνημα με τις θέσεις της για το Μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, που βάζει “φωτιά” στην περιοχή.

Το ελληνικό έγγραφο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα χαρακτηρίζει “ανυπόστατο” το Μνημόνιο Κατανόησης των δυο χωρών, στηριζόμενο κυρίως μεταξύ άλλων και στα εξής:

Πρώτον, ότι έχει υπογραφεί από την  κυβέρνηση της Λιβύης χωρίς την έγκρισή του από τη -νόμιμη- Βουλή. Η κυβέρνηση της Λιβύης, μάλιστα, ενδέχεται να επικαλεστεί λόγους έκτακτης  εθνικής ασφάλειας προκειμένου να προσπεράσει τη  Βουλή, όπου δεν διαθέτει την πλειοψηφία.

Και δεύτερον, ότι αγνοεί όλη τη γεωγραφία της περιοχής, αφήνοντας τα ελληνική νησιά, ακόμα και την Κρήτη, χωρίς υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Το Μνημόνιο  Κατανόησης αντίκειται μάλιστα ευθέως στη Συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία Συμφωνία ναι μεν δεν έχει υπογράψει, όμως δεσμεύεται από αυτή. “Με την ίδια λογική, αν την επεκτείνει, η Τουρκία θα μπορούσε να φτάσει έως τον… Ατλαντικό” δηλώνει χαρακτηριστικά ανώτερο πολιτικό στέλεχος της χώρας στα “Παιχνίδια Εξουσίας”.

Το περιεχόμενο της ελληνικής απάντησης διαμορφώνει κατ’ αρχήν η νομική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, που εργάζεται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, κορυφαίες πηγές της χώρας απαντούν γιατί η Τουρκία υπόγραψε με τη Λιβύη Μνημόνιο (MOU) και όχι Συμφωνία, τονίζοντας ότι μια Συμφωνία με αυτό το περιεχόμενο, θα αρχειοθετούνταν από τα Ηνωμένα Έθνη. Επιπλέον το ΜΟU δεν απαιτεί εσωτερικές διαδικασίες επικύρωσης, που, όπως ήδη σημειώσαμε, δεν μπορεί να πράξει η κυβέρνηση της Τρίπολης, καθώς δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή της Λιβύης.

Το θέμα του Μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης και τα νέα τετελεσμένα που επιδιώκει να δημιουργήσει η Άγκυρα στο Αιγαίο, αναμένεται να θέσει -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την προσεχή Πέμπτη. Το περιεχόμενο της παρέμβασης του έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες θα οριστικοποιηθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες, αναλόγως και των εξελίξεων στο θέμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα