Την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό "ψήνει" η Λουτ

Η απεσταλμένη του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη σε συνάντησή τους τον Δεκέμβριο του 2018 στη Λευκωσία
Η απεσταλμένη του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη σε συνάντησή τους τον Δεκέμβριο του 2018 στη Λευκωσία AP

Συνεχείς επαφές της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό με την Λευκωσία- και όχι μόνο- αν και η προσπάθειά της θεωρείται δύσκολο να ευοδωθεί.

Εντείνονται στο παρασκήνιο οι διεργασίες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτουν τα «Παιχνίδια Εξουσίας».

Η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ είναι σε συνεχή επαφή με την Λευκωσία-και όχι μόνο-με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών το αμέσως επόμενο διάστημα, προφανώς ως μέρος μιας «λύσης-πακέτο» για τα προβλήματα στην περιοχή.

Οι πιθανότητες, πάντως, για μια τέτοια εξέλιξη είναι πολύ μικρές, με δεδομένη την ένταση που έχει δημιουργηθεί από την Τουρκία και τις προσπάθειές της για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Αθήνα φέρεται να παρακολουθεί τις εξελίξεις, συμπαρατασσόμενη πλήρως με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Αθήνα και Λευκωσία, άλλωστε, αναμένουν εντονότερες πιέσεις της Ευρώπης προς την Τουρκία προκειμένου να μην προχωρήσει η Άγκυρα στη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε διαφορετική περίπτωση οι δυο κυβερνήσεις αναμένουν μέτρα των Βρυξελλών προς την Τουρκία, κυρίως στον οικονομικό τομέα, ώστε η Άγκυρα να μην προχωρήσει σε νέα γεώτρηση σε νέα οικόπεδα και σε μεγαλύτερο βάθος εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυπριακό, Κύπρος, Τουρκία
SHARE: