Επιμένει στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια η κυβέρνηση…

Επιμένει στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια η κυβέρνηση…
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος Eurokinissi

…Στην κατεύθυνση που είχε χαράξει ο Νίκος Κοτζιάς με το Προεδρικό Διάταγμα. Το ανακοίνωσε ο Γιώρος Κατρούγκαλος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Δέσμευση ότι διατηρείται το δικαίωμα της χώρας και για τις άλλες-πέραν του Ιονίου-περιοχές.

«Θα προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια» δήλωσε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας» συμπλήρωσε πως «ο χρόνος επέκτασης εξαρτάται από τα αποτελέσματα των διπλωματικών επαφών που θα έχει το επόμενο διάστημα η Αθήνα», καθώς και ότι η χώρα κρατάει το δικαίωμά της για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι την ανακοίνωση της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης είχε κάνει ο Νίκος Κοτζιάς, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών στον Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο επεκτείνεται η κυριαρχία της Ελλάδας, καθώς δεν πρόκειται για κυρίαρχα δικαιώματα όπως είναι η ΑΟΖ, αλλά πρόκειται για κανονική «εδαφική κυριαρχία».

Η κυβέρνηση, πάντως, προσανατολίζεται να φέρει με νόμο στη Βουλή την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και όχι με το Προεδρικό Διάταγμα που είχε προετοιμάσει ο τέως υπουργός Εξωτερικών, ενώ δεν είναι ακόμα καθαρό εάν στο νόμο θα περιλαμβάνονται όλες οι περιοχές που περιείχε το σχέδιο ΠΔ του Ν. Κοτζιά.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε ουσιαστική συζήτηση επί όλων των θεμάτων, με τους συμμετέχοντες να δεσμεύονται πως δεν θα υπάρξουν διαρροές ώστε να αναβαθμιστεί η συζήτηση και στις προσεχείς συνεδριάσεις του οργάνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα