Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα όσα συμβαίνουν στη Χαριλάου Τρικούπη ενόψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα όσα συμβαίνουν στη Χαριλάου Τρικούπη ενόψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ
Τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ Eurokinissi

Οι σχέσεις ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, ο τρόπος της αμφισβήτησης της ηγεσίας, η θολή φυσιογνωμία, οι δανεικοί σύνεδροι και γιατί θέμα ηγεσίας μπορεί να θέσει μόνο η ...Φώφη!

Εντείνεται η εσωστρέφεια στη Χαριλάου Τρικούπη ενόψει των αποφάσεων και του τρόπου διεξαγωγής του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Τα “Παιχνίδια Εξουσίας” επιχειρούν να ρίξουν φως στα όσα συμβαίνουν στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα, καθώς το διάστημα έως το τέλος του χρόνου μάλλον είναι καθοριστικό για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΚΙΝΑΛ;
 
“Όχι” απαντά η ηγεσία, φέροντας ως βασικό επιχείρημα ότι σε διαφορετική περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα χρέη του προς τις τράπεζες και τους πιστωτές του. Όλοι γνωρίζουν, άλλωστε, ότι το Συνέδριο ίσως δεν πραγματοποιούνταν ποτέ (η απόφαση για Έκτακτο Συνέδριο έχει ληφθεί από το …2017), αν δεν απαιτούνταν ως προϋπόθεση για νομικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες. Κατ’ ουσίαν, ωστόσο, η ίδρυση του ΚΙΝΑΛ θα έχει μέλλον (αναλόγως και των πολιτικών που θα επιλέξει βεβαίως- βεβαίως), όσο ενιαιοποιείται ως κόμμα.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΛΗΜΜΑ “ΚΙΝΑΛ Ή ΠΑΣΟΚ”;
Το θέτουν στελέχη όπως ο Παύλος Γερουλάνος και είναι μια συζήτηση η οποία μπορεί να γίνει, εφόσον το αίτημα τεθεί καθαρά και τίμια. Η άποψη ότι “εάν επανέλθουμε στο ΠΑΣΟΚ και στις ρίζες του μπορούμε να επανακάμψουμε” είναι υπαρκτή και δεν συνεπακούεται ότι προϋποθέτει την κατάργηση του ΚΙΝΑΛ. Το ότι είναι υπαρκτή δεν σημαίνει όμως ότι δεν είναι απαραιτήτως και απλοϊκή, καθώς τα κόμματα κρίνονται όχι από την ιστορία τους, αλλά τα συμφέροντα που υπηρετούν και τις λύσεις που προτείνουν στις συγκεκριμένες ιστορικές στιγμές.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ “ΔΙΑΡΧΙΑ”; ΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ;
Αστείο ακόμα και να συζητείται-ιδίως σε ένα χώρο του 8%.

ΤΙ ΥΠΟΚΡΥΠΤΕΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ;
Εν πολλοίς επιλέγεται το ΠΑΣΟΚ ως πεδίο σύγκρουσης για θέματα που ουσιαστικά αφορούν το ΚΙΝΑΛ. Και είναι θέμα χρόνου πότε οι “καθαρές λύσεις” δεν θα απαιτηθούν για το ΚΙΝΑΛ και οι συγκρούσεις δεν θα μεταφερθούν σε αυτό.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΘΕΙ Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ;
Όχι. Μόνο μετά από εκλογές αμφισβητείται ένας ηγέτης. Το 8% ήταν ένα “κακό αποτέλεσμα” για τη Χαριλάου Τρικούπη, με την έννοια ότι απείχε πολύ από τους στόχους, αλλά δεν ήταν και τόσο αρνητικό που θα επέτρεπε την ευθεία αμφισβήτηση της ηγεσίας. Όσοι δίστασαν ή δείλιασαν να αμφισβητήσουν τότε τη Φώφη, επιλέγουν τώρα την καθημερινή υπονόμευσή της, με την ηγεσία όμως να δίνει πολλές φορές το πάτημα, με τις αμφίσημες πολιτικές-και στρατηγικές-επιλογές της.

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΘΕΜΑ ΗΓΕΣΙΑΣ;
Πρακτικά, μόνο η Φώφη Γεννηματά. Και δεν αποκλείεται να το κάνει, εφόσον η αμφισβήτηση συνεχιστεί και ενταθεί, μετά το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και τη Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ. Ούτως ή άλλως, το ΚΙΝΑΛ έχει προγραμματισμένο Συνέδριο για το 2021, οπότε και θα επανεκλεγεί η ηγεσία.

ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ …ΔΑΝΕΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΑΛ;
Η Χαριλάου Τρικούπη πληρώνει τις άτολμες αποφάσεις που δίστασε να λάβει όταν προχώρησε στην ενιαιοποίηση του ΚΙΝΑΛ. Το ΠΑΣΟΚ, όπως τονίζει η ηγεσία του, δεν έχει πλέον οργανώσεις, δεν διαθέτει Μητρώο κλπ, και συνεπώς, σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς, δεν μπορεί να εκλέξει συνέδρους! (Το τι χρειάζεται τότε να υπάρχει, πέραν του θέματος των οικονομικών χρεών του, πολιτικά δεν απαντάται). Υπ’ αυτήν την έννοια όσοι διαφωνούν με την πραγματοποίηση ενός Συνεδρίου με …δανεικούς συνέδρους από το ΚΙΝΑΛ, έχουν απόλυτο δίκιο.

ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΟΝΟ ΤΑ ΗΓΕΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ “ΝΕΚΡΑΝΑΣΤΑΣΗ” ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ;
Όχι. Ένα μεγάλο μέρος της βάσης, που τάσσεται υπέρ της Φώφης Γεννηματά, είναι συναισθηματικά δεμένο με το ΠΑΣΟΚ και υπό αυτή την έννοια η ηγετική ομάδα μπορεί να εμφανίσει ρωγμές στη συνοχή της, κυρίως στην βάση της.

ΑΝ Η ΦΩΦΗ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ ΕΞΑΛΕΙΦΕΙ ΤΗΝ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ;
Προφανώς όχι. Τα πολιτικά προβλήματα που εμφανίζει το ΚΙΝΑΛ και που  απόρροιά τους είναι η εσωστρέφεια, δεν αντιμετωπίζονται με οργανωτικό τρόπο. Πολύ περισσότερο που αν η Χαριλάου Τρικούπη δεν λύσει τα προβλήματα φυσιογνωμίας και στρατηγικής που αντιμετωπίζει, κινδυνεύει με παραπέρα λεηλασία, τόσο (και κυρίως) από τη Νέα Δημοκρατία, όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη γνώμη των “Παιχνιδιών Εξουσίας”, μάλιστα, η στάση του ΚΙΝΑΛ στο θέμα του εκλογικού νόμου θα κρίνει εν πολλοίς το ίδιο το μέλλον του…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα