Τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες βάζουν στο στόχαστρο οι ηγέτες των κατεχομένων

Τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες βάζουν στο στόχαστρο οι ηγέτες των κατεχομένων
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες AP

Ανακούφιση στην Αθήνα για το περιεχόμενο της Έκθεσης.

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στα κατεχόμενα η Έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, καθώς αναφέρει ότι παρά τη μερική πρόοδο που καταγράφηκε στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, υπάρχουν χαμηλές προσδοκίες για πραγματική πρόοδο ή συμφωνία πάνω στους όρους αναφοράς.

Ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε ότι στην Έκθεση «γίνεται αποδεκτό, αν και με επιφυλακτικό τρόπο ότι δεν μπόρεσε να βρεθεί το έδαφος για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις». Καθώς στην Έκθεση αναφέρεται ότι οι δυο πλευρές από τη στιγμή που δεν μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, μπορούν τουλάχιστον να συνεχίσουν να έχουν διαβουλεύσεις, ο Οζερσάι αναφέρει: «Δηλαδή, άλλη μια φορά ο ΟΗΕ, λέγοντας ¨αμάν μην πω τις πραγματικότητες και εξοργίσω μία από τις πλευρές¨ μοιάζει σαν να ξεχνά το να είναι δίκαιος, έχοντας την έγνοια να εξισώσει τις πλευρές μεταξύ τους σε κάθε περίπτωση και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Ο Σερντάρ Ντενκτάς χαρακτήρισε απογοητευτικό το προσχέδιο της Έκθεσης και επιτέθηκε στον τουρκοκύπριο ηγέτη κύριο Ακιντζί, ενώ ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως η Έκθεση δεν μπορεί να συμβάλλει ούτε στο ελάχιστο σε μια λύση του Κυπριακού και κινείται προς την κατεύθυνση να ικανοποιήσει περισσότερο την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση από την Έκθεση, εξετάζονται όμως κινήσεις προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανός ο διάλογος, προκειμένου να μη θέσει η Τουρκία στο τραπέζι διχοτομικές λύσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα