Γιατί οργίζεται ο Αλ. Τσίπρας με τις "κυβερνητικές μεθοδεύσεις" στην ΕΥΠ

Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI

Η δυνατότητα που δίνει η κυβέρνηση στον νέο Διοικητή να τοποθετεί «συνδέσμους» της ΕΥΠ σε όποια δημόσια υπηρεσία επιθυμεί, προκαλεί οργή στην Κουμουνδούρου, ενώ οδήγησε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προβεί σε προσωπική δήλωση το βράδυ της Παρασκευής. Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για «μυστικούς πυρήνες της ΕΥΠ μέσα σε όλες τις κρατικές δομές» και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «μετατρέπει ξανά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σε ΚΥΠ».

Μέτωπο με την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην ΕΥΠ ανοίγει η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς δεν οργίζεται μόνο από την αλλαγή του νόμου, ώστε ο νέος Διοικητής της να καλύπτεται για το πτυχίο που –δεν- διαθέτει, αλλά και για τα διμερή πρωτόκολλα που θα μπορεί πλέον να υπογράφει η ΕΥΠ με κάθε υπουργείο.

Το γεγονός αυτό, μάλιστα, οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει αργά το βράδυ της Παρασκευής, με ανάρτηση στο Facebook-σε προσωπική δήλωση κατ’ ουσίαν- τονίζοντας ότι με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση αναβιώνει το κράτος της Δεξιάς, δημιουργώντας «μυστικούς πυρήνες της ΕΥΠ μέσα σε όλες τις κρατικές δομές».

ADVERTISING

«Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση με την τροπολογία αυτή αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές και πρακτικές του κράτους της Δεξιάς και μετατρέπει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ξανά σε ΚΥΠ. Δίνει στον νέο Διοικητή ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες να τοποθετεί «συνδέσμους» της, χωρίς καμία ανακοίνωση σε όποια δημόσια υπηρεσία επιθυμεί, υιοθετώντας καθεστωτικές πρακτικές που παραπέμπουν σε νοσηρές εποχές του παρελθόντος», τονίζει ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στο νόμο πλέον, ενώ θέτει σειρά ερωτημάτων:

«Ποιος αλήθεια είναι ο λόγος να δημιουργηθούν μυστικοί πυρήνες της ΕΥΠ μέσα σε όλες τις κρατικές δομές; Ποιον ακριβώς αισθάνεται την ανάγκη να ελέγχει μέσα στους δημόσιους οργανισμούς ή στα υπουργεία με τοποτηρητές ο νέος, κατά τα αλλά άριστος αλλά χωρίς πτυχίο Διοικητής; Το τελευταίο που μας μένει να δούμε στο μέλλον, είναι εάν ο κ. Μητσοτάκης εκτός από τις πρακτικές Γρυλλάκη θα επαναφέρει και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων». Παράλληλα, με την ανάρτησή του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέτει θέμα τόσο για την αλλαγή του νόμου, προκειμένου να καλυφθεί ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ για το πτυχίο που κατέχει, αλλά και γιατί συχνά πλέον αλλάζουν οι νόμοι από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία προκειμένου να υπηρετούνται οι κυβερνητικές αποφάσεις:

«Στις 6 Αυγούστου ο κ. Μητσοτάκης με διαβεβαίωνε στη Βουλή «κ. Τσίπρα κανένα νόμο δεν θα αλλάξουμε» για τον διοικητή της ΕΥΠ. Σήμερα άλλαξε το νόμο με αιφνιδιαστική φωτογραφική τροπολογία της τελευταίας στιγμής. Και είναι η τρίτη φορά σε λιγότερο από δυο μήνες που η κυβέρνηση επιλέγει αυτόν τον ολισθηρό δρόμο για την κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία για να νομοθετεί, χωρίς ενημέρωση, χωρίς συζήτηση, χωρίς αντίλογο. Μια για το Ελληνικό, μια για τον ΣΕΒ και τώρα για την ΕΥΠ και τον εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη, τον κ. Κοντολέοντα, ο οποίος, αφού δεν διαθέτει πτυχίο και άρα δεν κάλυπτε τα προσόντα που έθετε ο νόμος για να γίνει Διοικητής, τόσο το χειρότερο για το νόμο.

Κατά τα άλλα η ΝΔ υπερασπίζεται δήθεν την «αριστεία» και την «αξιοκρατία»» αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης , ενώ τονίζει: «Για να το κάνει αυτό, ο κ. Μητσοτάκης άφησε σχεδόν 30 μέρες ακέφαλη την ΕΥΠ, διακινδυνεύοντας την εθνική ασφάλεια και εξευτελίζοντας τη χώρα και την Υπηρεσία διεθνώς. Το χειρότερο όμως, δεν είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης αθέτησε τον λόγο του. Ούτε ότι είπε για μια ακόμη φορά ψέματα στη Βουλή. Ο καθένας μπορεί να υποθέσει ότι κάτι πολύ σοβαρό θα τον συνδέει, κάποια ισχυρή δέσμευση θα έχει με τον κ. Κοντολεοντα για να φθάνει σε αυτό το σημείο για χάρη του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η παρουσία του Αλ. Χαρίτση και οι προτάσεις για νέα συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα

Κυβερνητικές πηγές: Έλειπε το 1/3 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην ονομαστική για την ΕΥΠ

Τσίπρας για ΕΥΠ: Η κυβέρνηση αναβιώνει το κράτος της Δεξιάς

Κατά πλειοψηφία δεκτή η τροπολογία για ΕΥΠ

Γεραπετρίτης: "Καμία αλλαγή στα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ δεν υπάρχει"

SHARE:

24Media Network