Η απλή αναλογική, οι “μη εμπροσθοβαρείς πολιτικές” και οι ανησυχίες για εκλογικό σχεδιασμό

Η απλή αναλογική, οι “μη εμπροσθοβαρείς πολιτικές” και οι ανησυχίες για εκλογικό σχεδιασμό
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης AP

Το εκλογικό σύστημα “παράγοντας” εξελίξεων, ενώ πολλά θα κριθούν από τις δημοσκοπήσεις του επόμενου διαστήματος.

Υπό τη σκιά των συζητήσεων στο πολιτικό πεδίο, αλλά μεταξύ οικονομικών παραγόντων, εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαντλήσει την τετραετία ή εάν στην πορεία προτιμήσει εκλογικό σχεδιασμό, διεξάγονται την Παρασκευή οι κρίσιμες συζητήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Τις συζητήσεις -και την ανασφάλεια πολλών, καθώς στο συγκεκριμένο θέμα ο πρωθυπουργός διαθέτει την πρωτοβουλία των κινήσεων- προκαλεί η απλή αναλογική, με την οποία θα διεξαχθούν οι προσεχείς εκλογές και την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει πάση θυσία “να κάψει”. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι 200 που απαιτούνται για την ισχύ του νέου εκλογικού νόμου που θα φέρει η νυν κυβέρνηση στη Βουλή από την επόμενη αναμέτρηση και από τη στιγμή που δεν προχωρά η πρόταση Αλιβιζάτου για αλλαγή του Συντάγματος που θα απαιτεί 180 ψήφους για την ισχύ νέου εκλογικού νόμου από τις επόμενες εκλογές, ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί υπέρ της “διπλής κάλπης”: Θα γίνουν δηλαδή οι εκλογές με απλή αναλογική, η ΝΔ δεν θα συμβάλλει στον σχηματισμό κυβέρνησης και θα γίνουν νέες εκλογές, με το νέο εκλογικό νόμο!

Το ερώτημα που κυριαρχεί στο κομματικό σύστημα, αλλά και σε οικονομικούς παράγοντες είναι απολύτως εύλογο: Θα προτιμήσει ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε “διπλές εκλογές” στο τέλος της τετραετίας, με το υψηλό ρίσκο μιας τέτοιας πρότασης, καθώς κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει από τώρα τη φθορά της κυβέρνησης ή θα προχωρήσει σε κάλπες νωρίτερα, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση διαθέτει τη λαϊκή εμπιστοσύνη (ή, έστω, την ανοχή) και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει προλάβει να συνέλθει από την εκλογική ήττα και είναι βυθισμένη σε εσωστρέφεια;

Αν προτιμήσει την πρώτη περίπτωση, εκλογές δηλαδή περίπου στη διετία, ώστε μεταξύ άλλων να “χρεώσει” τον Αλέξη Τσίπρα και με μια νέα ήττα, τότε η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να μεταθέσει τα δυσάρεστα μέτρα για την επόμενη περίοδο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να ασκήσει μια “εμπροσθοβαρή” πολιτική, με τα δυσάρεστα μέτρα και τις συγκρούσεις τώρα, ώστε να έχει αποτελέσματα στο τέλος της τετραετίας.

Το γεγονός ότι το Μαξίμου δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε “εμπροσθοβαρείς πολιτικές” ¨υποψιάζει¨ κάποιους πως ο ίδιος δεν έχει απαντήσει ακόμα στο δίλημμα. “Μέχρι τώρα όλο …δίνει, δεν παίρνει από κανέναν” εκτιμούσε χθες οικονομικός παράγοντας, συνομιλώντας με τα “Παιχνίδια Εξουσίας”, ενώ σημείωνε: “Αυτό δείχνει ότι θα κάνει εκλογές πριν περάσει το έτος”.

Πριν περάσει το έτος, ωστόσο, δύσκολα θα προκηρυχθούν εκλογές, καθώς, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η κυβέρνηση που έχει προέλθει από διάλυση της Βουλής για εθνικό λόγο, δεν μπορεί εντός έτους να επικαλεστεί εθνικό λόγο για διάλυση της Βουλής. Μπορεί μόνο να παραιτηθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από σύσκεψη των αρχηγών, να σχηματίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως ο καταλληλότερος χρόνος σε μια τέτοια περίπτωση για την προκήρυξη εκλογών είναι κοντά στο δεκαοκτάμηνο, ώστε αυτές να διεξαχθούν με λίστα, που, πρώτον, διευκολύνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον μεγαλύτερο έλεγχο της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ενώ αποδυναμώνει την αντιπολίτευση (ιδίως την αξιωματική) καθώς θα στερηθεί τη συνδρομή των υποψήφιων βουλευτών της που δίνουν τη μάχη του σταυρού. Επιπλέον, υποστηρίζουν οι ίδιοι, δεν θα έχει προλάβει ο Αλέξης Τσίπρας να ανασυγκροτήσει το κόμμα του, να διαμορφώσει αξιόπιστη και ρεαλιστική λύση, ενώ εάν υποστεί μια δεύτερη εκλογική ήττα θα αντιμετωπίσει, όντως εσωκομματικά προβλήματα.

Όλα τα παραπάνω, όμως, προϋποθέτουν ότι σε μια τυχόν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, η ΝΔ θα πρέπει να μπορεί να εξασφαλίσει και μια άνετη επικράτηση, όπως η σημερινή, και όχι απλώς να πετύχει μια οριακή εκλογική νίκη. Και αυτό, γιατί με την απλή αναλογική, τα ποσοστά που θα έχουν τα κόμματα θα εκφραστούν και στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες- και τότε, το πολιτικό πεδίο μπορεί να αποχτήσει μια άλλη δυναμική.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, το τι θα δείξουν σε μερικούς μήνες οι δημοσκοπήσεις, θα παίξει σημαντικό ρόλο για τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Όπως σημαντικό ρόλο θα παίξει και το ύψος και η διάρκεια τυχόν διεθνούς ύφεσης, με τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στην ελληνική οικονομία, αλλά και με τι μέτρα και τι πολιτικές θα αντιμετωπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα