Η ώρα των αποφάσεων για τον Αλέξη Τσίπρα, με το κλίμα στο παρασκήνιο της Κουμουνδούρου να γίνεται εμφυλιοπολεμικό!

Η ώρα των αποφάσεων για τον Αλέξη Τσίπρα, με το κλίμα στο παρασκήνιο της Κουμουνδούρου να γίνεται εμφυλιοπολεμικό!
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Συναντήσεις του προέδρου του κόμματος με κορυφαία στελέχη προκειμένου να σταματήσει η άρρωστη εσωστρέφεια των τελευταίων εβδομάδων. Ίσως και εντός της εβδομάδας κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Εισηγήσεις και για λύσεις με δημοψηφίσματα από τη βάση.

Αποφάσεις για την αναστροφή του κλίματος στην Κουμουνδούρου καλείται να λάβει το αμέσως επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας, που την Τρίτη και την Τετάρτη περιοδεύει στο νομό Ηλείας.

Η εσωστρέφεια και η εσωκομματική αντιπαράθεση για τη φυσιογνωμία και το μετασχηματισμό ή όχι του κόμματος, πολλές φορές μάλιστα με αποκλειστικό διακύβευμα τους εσωτερικούς συσχετισμούς και ρόλους ενόψει του Συνεδρίου, όχι απλώς «βαράει κόκκινο», αλλά και μεταφέρεται από τα υψηλότερα κλιμάκια στην κομματική βάση.

Στο επίκεντρο, μάλιστα, αρχίζει να βρίσκεται η ίδια η ηγεσία, καθώς η «προεδρική φρουρά» την καλεί να δώσει ένα τέλος στο παιχνίδια και την υπονόμευση  -όπως αναφέρει-της μειοψηφίας και θεσμικών παραγόντων του κόμματος, την ίδια στιγμή που η μειοψηφία κατηγορεί στελέχη της πλειοψηφίας ότι υπονομεύουν τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, επιδιώκοντας να συγκροτήσουν ένα κόμμα «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα τους. Στην Κουμουνδούρου, κάποιες φορές το τελευταίο διάστημα, η μικροπολιτική τείνει να υποκαταστήσει την πολιτική, λείπει ακόμα και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης που υπάρχει σε κάθε κομματικό μηχανισμό, ενώ δημιουργείται ψυχική απόσταση (και το λέμε κομψά) μεταξύ πολλών στελεχών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, φέρεται και γνώση της κατάστασης να έχει και αποφασισμένος να είναι να μην επιτρέψει η εσωκομματική δημοκρατία και η συλλογικότητα να μετατραπεί σε έναν ιδιότυπο «εμφύλιο πόλεμο», από τον οποίο πιθανόν η επιστροφή να είναι δύσκολη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται διατεθειμένος να μην επιτρέψει άλλο αυτή  την κατάσταση- άλλωστε αυτός ήταν που στις εκλογές έλαβε εντολή να αλλάξει το κόμμα του και να το αντιστοιχίσει με την κοινωνική του βάση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να έχει συναντήσεις και συζητήσεις με κορυφαία στελέχη, με στόχο την επίτευξη μιας κοινής πορείας έως το Συνέδριο, το οποίο θα λάβει και τις κρίσιμες αποφάσεις, ενώ σε διαφορετική περίπτωση είναι λογικό να λάβει ο ίδιος πρωτοβουλίες. Ενδιαφέρον δε εμφανίζει και η πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, που ζητάει να δοθεί ο λόγος στους προοδευτικούς πολίτες για τα κρίσιμα ζητήματα επικαιρότητας και πολιτικής κατεύθυνσης, με κάποια στελέχη να θεωρούν ότι κρίσιμα θέματα, όπως το όνομα του κόμματος, μπορεί να λυθούν ακόμα και με  δημοψήφισμα της βάσης του κόμματος.

Εντός της εβδομάδας, πάντως, αναμένεται να παραδοθεί στην ηγεσία του κόμματος το τελικό σχέδιο της Επιτροπής Δραγασάκη- Μπαλτά- Δρίτσα για τον απολογισμό της πορείας του κόμματος-άρα και της κυβέρνησης Τσίπρα. Εφόσον συμβεί αυτό θα συνέλθει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, σε μια κρίσιμη συνεδρίασή της, προκειμένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις που θα συζητηθούν στην ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ για το καυτό θέμα του απολογισμού της τετραετίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα