Ιδιαίτερα κρίσιμος ο Οκτώβριος για το μέλλον του Κυπριακού

Ιδιαίτερα κρίσιμος ο Οκτώβριος για το μέλλον του Κυπριακού
Μουσταφά Ακιντζί και Νίκος Αναστασιάδης AP

Καθοριστική η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, όπως και η τιρμερής με τον Αντόνιο Γκουτιέρες τέλη Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, οπότε ενδεχομένως πραγματοποιηθεί και άτυπη πενταμερής Διάσκεψη τεχνοκρατών. Κρίσιμες οι εκλογές στα κατεχόμενα τον προσεχή Μάρτιο, όπως και τα παιχνίδια με την Αμμόχωστο, με τη Λευκωσία να βρίσκεται ενώπιον πολύ κρίσιμων αποφάσεων

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στο Κυπριακό την ερχόμενη χρονιά, αλλά και στο άμεσο μέλλον, καθώς ο θαλάσσιος αποκλεισμός του νησιού από τα τουρκικά γεωτρύπανα σπρώχνουν την Λευκωσία σε ένα νέο γύρο συνομιλιών, ίσως και σε “τροποποίηση” των πάγιων θέσεων για επίλυση του προβλήματος.

-Στις 9 Αυγούστου πραγματοποιείται το τετ α τετ του Νίκου Αναστασιάδη με τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων Μ. Ακιντζί, το οποίο εκτιμάται ότι θα καθορίσει την πορεία των εξελίξεων στο Κυπριακό.

-Εφόσον η συνάντηση των δυο ηγετών δεν ναυαγήσει, θα πραγματοποιηθεί τέλη Σεπτεμβρίου συνάντησή τους με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη, οπότε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί η άτυπη πενταμερής Διάσκεψη σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

-Σημαντικός παράγοντας για τις εξελίξεις θεωρούνται και οι ψευτοεκλογές στα Κατεχόμενα που είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο, πλην όμως, η προεκλογική εκστρατεία- με επίκεντρο το Κυπριακό- ξεκινά από τώρα. Χωρίς να παραγνωρίζει την αλήθεια, πως δηλαδή κουμάντο στα κατεχόμενα κάνει η Άγκυρα, ο διεθνής παράγοντας θεωρεί πως ευνοείται καλύτερα με τον νυν ηγέτη των τουρκοκυπρίων Μ. Ακιντζί, ο οποίος αν και αποδυναμωμένος διατηρεί κάποια αυτονομία έναντι της Τουρκίας, παρά τον εκλεκτό του Τσαβούσογλου Κ. Ολερσάι ή με τον Τουφάν Ερχουμάν, με τον οποίο επίσης η τουρκική εξουσία έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν τα αποτελέσματα του διαλόγου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ η Άγκυρα επιθυμεί να μην μπουν όλα τα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Διαπραγματεύσεις που όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσουν χωρίς να ικανοποιηθεί η προϋπόθεση που έθεσε ο Κύπριος Πρόεδρος για τερματισμό των εξορύξεων στην ΑΟΖ του νησιού από τα τουρκικά γεωτρύπανα, ενώ πληροφορίες επιμένουν πως η γεώτρηση του “Φατίχ” όχι μόνο έγινε, αλλά υπήρξε και επιτυχημένη, καθώς το κοίτασμα που εξηύρε ξεπερνά τα 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Όλα πλέον δείχνουν -και ενώ τα παιχνίδια με τον εποικισμό στην Αμμόχωστο συνεχίζονται και οι κυρώσεις από την Ευρώπη καθυστερούν- πως η ηγεσία της Λευκωσίας βρίσκεται τις επόμενες εβδομάδες ενώπιον της λήψης τελεσίδικων αποφάσεων. Αποφάσεων που ίσως “τροποποιούν” τις πάγιες θέσεις για επίλυση του Κυπριακού, όπως προκύπτει και από τις παρασκηνιακές επαφές του Κύπριου Προέδρου που αρχίζουν και βλέπουν το φως της δημοσιότητας…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα