Και το όνομα αυτού… “ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικές Δυνάμεις”

Και το όνομα αυτού… “ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικές Δυνάμεις”
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή Eurokinissi

Ποιο είναι το επικρατέστερο όνομα με το οποίο ο «προοδευτικός πόλος» θα κατέλθει στις προσεχείς εκλογές. Το διάγγελμα που προγραμματίζει ο πρωθυπουργός. Τουλάχιστον 10 στελέχη της κεντροαριστεράς στο ευρωψηφοδέλτιο. Τη Δευτέρα η εκδήλωση της πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου, σήμερα η εκδήλωση του Ινστιτούτου «ΕΝΑ»

Αποφασισμένος α προχωρήσει στη συγκρότηση προοδευτικού πόλου εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τις όποιες ενστάσεις εκφράστηκαν στο εσωτερικό του κόμματός του με αφορμή τον τελευταίο ανασχηματισμό και την υφυπουργοποίηση των πρώην στελεχών του ΚΙΝΑΛ Θάνου Μωραΐτη και Άγγελου Τόλκα.

Την προσεχή Δευτέρα αναμένεται η εκδήλωση της πρωτοβουλίας για την συγκρότηση του προοδευτικού πόλου, με την δημοσιοποίηση δεκάδων υπογραφών κάτω από το κείμενο που έχει διαμορφωθεί. Υπογραφές που θα προέρχονται από στελέχη της κεντροαριστεράς, κυρίως του παπανδρεϊκού αλλά και του εκσυγχρονιστικού μπλοκ, γεγονός που προκαλεί μεγάλη αναταραχή στη Χαριλάου Τρικούπη. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται και εντείνονται οι ανοιχτές εκδηλώσεις με ομιλητές στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κεντροαριστεράς, όπως π.χ. συμβαίνει σήμερα με εκδήλωση του Ινστιτούτου «ΕΝΑ» του Γιάννη Δραγασάκη. Εκδήλωση που πραγματοποιείται στις 6 το απόγευμα με θέμα «προγραμματικές και οργανωτικές προϋποθέσεις για μια προοδευτική συμπαράταξη», με ομιλητές τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τη δικηγόρο Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου, το ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς στη συμπρωτεύουσα Δημήτρη Γιατζόγλου και το στέλεχος του Πανεπιστημίου Θράκης Χρύσανθος Τάτσης ενώ θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου.

Χαρακτηριστικό των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα για τη συγκρότηση του νέου πόλου είναι και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά την τροποποίηση του ονόματός του πριν τις εκλογές. Όπως όλα δείχνουν και εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου το όνομα θα είναι στο εξής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικές Δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, το επόμενο διάστημα, παίρνει πάνω του τη διαμόρφωση των νέων συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ και εξετάζει το ενδεχόμενο, πέραν των άλλων πρωτοβουλιών του, να απευθύνει και διάγγελμα για τον προοδευτικό πόλο. Ούτως ή άλλως όμως θα χαιρετήσει σε εκδηλώσεις για το θέμα, ενώ θα αφιερώσει και το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πραγματοποιηθεί τέλη Φεβρουαρίου- αρχές Μαρτίου, με θέμα τις ευρωεκλογές.

Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του News 24/7, σε σύνολο 42 υποψηφίων, αναμένεται να είναι υποψήφιοι δέκα έως δεκαπέντε πρόσωπα από το χώρο της κεντροαριστεράς, που θα σηματοδοτούν και τη διεύρυνση της Κουμουνδούρου στο συγκεκριμένο χώρο.

Παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τον ανασχηματισμό και την συμμετοχή στην κυβέρνηση του Θάνου Μωραΐτη και του Άγγελου Τόλκα, το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται αποφασισμένο να συνεχίσει την πολιτική διεμβολισμού της Χαριλάου Τρικούπη και άλλωστε μόνο τυχαία δεν υπήρξε η πρόβλεψη του Χριστόφορου Βερναρδάκη στο News 24/7 στους 88,6 ότι στο άμεσο μέλλον θα αποχωρήσουν από το Κίνημα Αλλαγής και άλλα στελέχη. Περισσότερο ενδιαφέρον όμως προκάλεσε η αποκάλυψη του υπουργού Επικρατείας ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει νέα πρόταση στη Φώφη Γεννηματά, πιθανόν και στον Σταύρο Θεοδωράκη για προγραμματική σύγκλιση πριν τις ευρωεκλογές, έστω και αν κάτι τέτοιο μοιάζει τελείως ανέφικτο με δεδομένο ότι οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ βρίσκονται σε κόκκινο σημείο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα