Κίνδυνος να παραμείνει το Μνημόνιο Ερντογάν – Σάρατζ και μετά τη λύση του Λιβυκού!

Κίνδυνος να παραμείνει το Μνημόνιο Ερντογάν – Σάρατζ και μετά τη λύση του Λιβυκού!
Ο Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Σάρατζ AP

Η Τουρκία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή, εκπροσωπώντας ουσιαστικά στις διαπραγματεύσεις και τις συζητήσεις με τον Πούτιν και την Ουάσιγκτον! Ερήμην της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι εξελίξεις, απούσα από τη Διαδικασία του Βερολίνου η Αθήνα

Δυσμενέστατη εξέλιξη λαμβάνουν για τη χώρα μας οι εξελίξεις στο «Λιβυκό» πρόβλημα, με τον κίνδυνο να παραμείνει το Μνημόνιο Ερντογάν- Σάρατζ για την ΑΟΖ των δυο χωρών και την επόμενη ημέρα να είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.

Ο ρόλος της Τουρκίας, παρά τις ψευδαισθήσεις της Αθήνας και τις εικόνες ωραιοποίησης της κατάστασης που δίνονταν στον ελληνικό λαό, είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένος, καθώς είναι ο Ταγίπ Ερντογάν που μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της Συμφωνίας και το κείμενο που θα υπογραφεί από τις δυο εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πιστές στο δόγμα Τραμπ για περιορισμένη δράση στην περιοχή δεν συμμετέχουν απευθείας στις διαπραγματεύσεις, αλλά όπως όλα δείχνουν, εκπροσωπούνται μέσω της Άγκυρας, γεγονός που δείχνει πόσο πολύτιμος είναι ο Ερντογάν για την Ουάσιγκτον.

Την ίδια στιγμή περιορισμένος είναι και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σύρεται πίσω από την Μόσχα και την Άγκυρα, δείχνοντας τον ελλειμματικό της ρόλο ως οντότητας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Και αυτό παρότι ο Ερντογάν επισπεύδει την επίσκεψή του στο Βερολίνο, προκειμένου να ενημερώσει την Άγκελα Μέρκελ για τις εξελίξεις. Ο δε ρόλος της Ιταλίας είναι μεν σημαντικός στις διαπραγματεύσεις –έτσι εξηγείται και η στάση της να συνομιλεί με συνεχείς επισκέψεις κορυφαίων στελεχών της στην Κωνσταντινούπολή με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η Αθήνα πίστευε ότι διαθέτει την πλήρη στήριξη της Ρώμης- παραμένει όμως συμπληρωματικός ως προς το ρόλο της Μόσχας και της Άγκυρας.

Στο πλαίσιο που δημιουργείται στην περιοχή και με τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας, είναι απολύτως υπαρκτός ο κίνδυνος το Μνημόνιο που υπέγραψαν Ερντογάν και Σαράζ για τις ΑΟΖ των δυο χωρών τους να παραμείνει και μετά την πολιτική λύση που επιδιώκεται να δοθεί από τη διεθνή κοινότητα. Και η Αθήνα δεν κατόρθωσε ακόμα να συμμετάσχει η χώρα στη διαδικασία του Βερολίνου, που θα επιχειρηθεί να δοθεί η τελική λύση στο Λιβυκό πρόβλημα και όπου θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα στη χώρα αυτή. Όταν στη Διαδικασία του Βερολίνου συμμετέχουν χώρες που έχουν λιγότερα συμφέροντα από την Ελλάδα στην περιοχή της λιβύης και όταν η σχετική Διάσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιανουαρίου…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα