Κορυφή του παγόβουνου η αμφισβήτηση της Φώφης Γεννηματά από τη Νάντια Γιαννακοπούλου

Κορυφή του παγόβουνου η αμφισβήτηση της Φώφης Γεννηματά από τη Νάντια Γιαννακοπούλου
Νάντια Γιαννακοπούλου Eurokinissi

Η «δεξιά πτέρυγα» του κόμματος αντιδράει για τις αποστάσεις που λαμβάνει η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ από την κυβέρνηση και για το ενδεχόμενο ομαλοποίησης των σχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι σφοδρές κόντρες στην ΚΟ. Ενδιαφέρον εάν η πρόεδρος του κόμματος θα συνεχίσει τη γραμμή της ή θα αναδιπλωθεί

Η επιστολή της Νάντιας Γιαννακοπούλου στη Φώφη Γεννηματά δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι δημιουργεί πολιτικό θέμα στο Κίνημα Αλλαγής και «μίνι ανταρσία», αφού συνιστά πλήρη αμφισβήτηση της πολιτικής της ηγεσίας.

Η λεγόμενη «δεξιά πτέρυγα» του ΚΙΝΑΛ, ιδιαίτερα ισχυρή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, άρχισε να αντιδράει στις διαφαινόμενες δια γυμνού οφθαλμού αποστάσεις που λαμβάνει η ηγεσία του κόμματος από κυβερνητικές επιλογές και συνολικότερα από τη Νέα Δημοκρατία. Και κυρίως άρχισε να αντιδράει για την ομαλοποίηση των σχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο για την προοπτική προσέγγισης των δυο χώρων που βρίσκονται πλέον και τα δυο στο χώρο της αντιπολίτευσης και είναι φυσιολογικό να ασκούν κριτική προς την κυβέρνηση. Η συνάντηση- μήνυμα των Κώστα Γείτονα και Αλέκου Φλαμπουράρη θορύβησε τους διαφωνούντες της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ το ενδεχόμενο ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει το ένα πρόταση νόμου του άλλου για θέματα που συμφωνούν(πχ 13 σύνταξη και κατώτατος μισθός αντιστοίχως) ματαιώθηκε κάτω από αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη. Είναι χαρακτηριστικό προς την κατεύθυνση αυτή τα όσα αναφέρει στην επιστολή της η βουλευτής του Δυτικού Τομέα της Β’ Αθηνών του ΚΙΝΑΛ: «Ένα σοβαρό πρόβλημα για το οποίο πρέπει επίσης να συζητήσουμε είναι όλη αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και η φημολογία για «μορατόριουμ» με τον ΣΥΡΙΖΑ, για συναντήσεις που γίνονται και τις προοπτικές δήθεν συγκλίσεων στην Βουλή, και όχι μόνο, που δεν στηρίζεται σε καμία απόφαση συλλογικού οργάνου του Κινήματος, ούτε αποφάσεων Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ή του Κινήματος Αλλαγής. Η όλη αυτή συζήτηση δημιουργεί θολούρα, ασάφεια και απογοήτευση ανάμεσα στους φίλους μας και εμείς οφείλουμε να δώσουμε σαφείς, ολοκληρωμένες, ειλικρινείς απαντήσεις».

Το επεισόδιο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Η επιστολή της Νάντιας Γιαννακοπούλου, πάντως, δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, αλλά αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου για όσα συμβαίνουν παρασκηνιακά το τελευταίο διάστημα στο Κίνημα Αλλαγής. Την προηγούμενη ημέρα της επιστολής της Νάντιας Γιαννακοπούλου, για παράδειγμα, σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικού οργάνου του κόμματος, φέρεται να σημειώθηκε σοβαρό επεισόδιο μεταξύ της βουλευτού Δυτικού Τομέα και στενών συνεργατών της Φώφης Γεννηματά και θεσμικών κοινοβουλευτικών προσώπων του ΚΙΝΑΛ. Με την πολιτική κριτική που περιλαμβάνεται στην επιστολή προς τη Φώφη Γεννηματά, μάλιστα, συμφωνούν και άλλοι βουλευτές του κόμματος.

Το πρόβλημα των αντιδράσεων, άλλωστε, μπορεί να μην εντοπίζεται μόνο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (πάνω από τα 2/3 των ψηφοφόρων που απέμειναν στο κόμμα είναι σε αντι-ΣΥΡΙΖΑ γραμμή, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις), αλλά επικεντρώνεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, παρά τη μη εκλογή προσώπων όπως οι Γιάννης Μανιάτης και Λεωνίδας Γρηγοράκος ή την απομάκρυνση ουσιαστικά (κατ’ άλλους αποχώρηση) του Ευάγγελου Βενιζέλου από το κόμμα.

Η αντίδραση της Φώφης

Το ενδιαφέρον εντοπίζεται πλέον στον τρόπο αντίδρασης της Φώφης Γεννηματά στην επιστολή της Νάντιας Γιαννακοπούλου, κυρίως όμως στην γραμμή που ακολουθεί. Είναι απολύτως λογικό η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να μην θελήσει να ρίξει λάδι στη φωτιά, εντείνοντας την εσωστρέφεια στο κόμμα, το ερώτημα όμως είναι αν θα αναδιπλωθεί ή όχι από τη στρατηγική που έχει χαράξει μετά τις εκλογές, ανεξαρτήτως από τυχόν κινήσεις τακτικής και συμβιβασμού. Η απάντηση στο ερώτημα θα φανεί τους επόμενους μήνες και θα καθορίσει την τελική φυσιογνωμία του κινήματος Αλλαγής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα