Μια σημαντική ελληνική πρωτοβουλία τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη για το ευρωπαϊκό μέλλον των βαλκανικών χωρών

Μια σημαντική ελληνική πρωτοβουλία τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη για το ευρωπαϊκό μέλλον των βαλκανικών χωρών
Ο Νίκος Δένδιας Eurokinissi

Ποιοι θα δώσουν το παρόν. Το πρόγραμμα και οι στόχοι της Διάσκεψης. Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται για η πρωτοβουλία της ελληνικής διπλωματίας και, συγκεκριμένα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, να συγκαλέσει στη Θεσσαλονίκη την Δευτέρα Διάσκεψη για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης, όπου ξεκίνησε το 2004 η στρατηγική της ενταξιακής πορείας των βαλκανικών χωρών με πρωτοβουλίες των Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου, αποτελεί ουσιαστικά και προπαρασκευή της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, που διοργανώνει η κροατική προεδρία στις 5 Μαΐου στο Ζάγκρεμπ, όπου εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου θα ανακοινωθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρειο Μακεδονία και πιθανόν και με την Αλβανία. Θα έχει προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στις 26 και 27 Μαρτίου, όπου αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και απόφαση η πρόταση για τους νέους κανόνες που θα πρέπει να διέπουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά για τη Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης, με οικοδεσπότη τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια:

«Στις 24 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη η Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με θέμα «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ». Πρόκειται για μια ελληνική πρωτοβουλία, κορωνίδα μιας σειράς πρωτοβουλιών που ήδη έχει αναλάβει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για την προώθηση του ευρωπαϊκού δρόμου όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Η θέση της Ελλάδας είναι διαχρονικά απολύτως σαφής – υποστηρίζουμε απαρέγκλιτα την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της πλήρους τήρησης από πλευράς τους του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς και των όρων και προϋποθέσεων της ενταξιακής διαδικασίας. Η Ελλάδα, εξάλλου, και ιδιαίτερα η πόλη της Θεσσαλονίκης, έχουν ταυτιστεί με το ευρωπαϊκό μέλλον των χώρων της περιοχής – ας μην ξεχνάμε ότι με την «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης», το 2003, άνοιξε ο δρόμος για την προσέγγισή τους με την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Διάσκεψη «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ» επισφραγίζει την επανεργοποίηση της χώρας μας στα Βαλκάνια, καθώς η Ελλάδα αναδεικνύει τον ηγετικό της ρόλο στην περιοχή, συμβάλλοντας ταυτόχρονα με τρόπο ουσιαστικό στις προσπάθειες αναζωογόνησης της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε σύμπλευση με την τρέχουσα κροατική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Διάσκεψη φιλοδοξεί να δώσει τη δυνατότητα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να «ακουστούν», ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ζάγκρεμπ, τον ερχόμενο Μάιο. Φιλοδοξία, επίσης, της ελληνικής διπλωματίας, είναι να καταστεί σαφές ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών αποτελεί προτεραιότητα, όχι μόνο για τις ίδιες, αλλά και για τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη που είναι ήδη μέλη της ΕΕ.

Με την πρωτοβουλία της αυτή, η χώρα μας επιδιώκει επίσης να προβάλει την προστιθέμενη αξία που έχει η διεύρυνση της ΕΕ, τόσο για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ευημερίας στη Βαλκανική, όσο και για τη συνεπή και απρόσκοπτη συνέχεια της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που καταβάλλουν οι χώρες της περιοχής. Υπό το φως, μάλιστα, των πρόσφατων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την τροποποίηση της μεθοδολογίας για τη διεύρυνση της ΕΕ, η Διάσκεψη αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για όλα τα βαλκανικά κράτη, είτε είναι ήδη μέλη της ΕΕ είτε όχι, να εκφραστούν κατά τρόπο κοινό, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.   

Θα τονιστεί, επίσης, η σημασία που έχει η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων για την ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο, δηλαδή, για τις ίδιες τις υποψήφιες χώρες, αλλά και για τα κράτη μέλη της ΕΕ που ανήκουν στην περιοχή και τα οποία αντιλαμβάνονται τη γεωστρατηγική, πολιτική και οικονομική σημασία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης του συνόλου των βαλκανικών χωρών. 

Στη Διάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, θα δώσουν το παρών όλες οι χώρες των Βαλκανίων, καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν σε σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή (Adriatic Ionian Initiative και SEECP). Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Κροατίας (Προεδρία Συμβουλίου ΕΕ), Ιταλίας, Μαυροβουνίου, Βόρειας Μακεδονίας, Σερβίας και Σλοβενίας, καθώς και ο ασκών χρέη ΥΠΕΞ της Αλβανίας, o ΥΦΥΠΕΞ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και οι αρμόδιοι για ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας. Μέρος επίσης θα λάβουν η Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) κα Helga Schmid, καθώς και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακόμα, θα συμμετάσχει ο Υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου.     

Οι εργασίες της Διάσκεψης θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, στις 10.30 και θα ολοκληρωθούν με τη συνέντευξη Τύπου στις 15.15, υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, τον ομόλογό του της Κροατίας Προεδρεύοντος της ΕΕ κατά το τρέχον 6μηνο και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Διάσκεψη διαρθρώνεται σε δυο συνεδρίες, η πρώτη με θέμα «Advancing the European Integration of the Western Balkans: Current challenges and Perspectives» και η δεύτερη (γεύμα εργασίας) με θέμα: The Western Balkans in Europe: The way ahead». 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα