Από τη Μόσχα στην… Ουάσινγκτον Κατρούγκαλος και εν συνεχεία Τσίπρας

Από τη Μόσχα στην… Ουάσινγκτον Κατρούγκαλος και εν συνεχεία Τσίπρας

Για τις αρχές του χρόνου ετοιμάζεται πρόσκληση στον έλληνα πρωθυπουργό για επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από 5 έως 7 Δεκεμβρίου η Διυπουργική Ελλάδας-Ρωσίας, στις 13 Δεκεμβρίου η συνάντηση Κατρούγκαλου- Πομπέο και στις 7 Δεκεμβρίου η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. Αγωνία για το Κυπριακό.

Ιδιαίτερη κινητικότητα-και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο- αναμένεται για το επόμενο τρίμηνο στα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αρχές του χρόνου αναμένεται επίσημη πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, καθώς θα ολοκληρώνεται η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, ενώ θα επίκειται η έναρξη των νέων διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Όπως, άλλωστε, όλα δείχνουν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα το ίδιο δρομολόγιο:

Ο Γ. Κατρούγκαλος, από 5 έως 7 Δεκεμβρίου, θα επισκεφθεί τη Μόσχα, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, για τη συνεδρίαση της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής των δυο χωρών. Στην ελληνική αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν και άλλοι υπουργοί, ενώ -όπως δήλωσε την Κυριακή στο news24/7 ο ΑΝΥΠΕΞ- στόχος είναι το νέο έτος να ανακηρυχθεί ως έτος πολιτισμού Ελλάδας και Ρωσίας.

Τη Μόσχα βεβαίως θα επισκεφθεί και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα συναντηθεί στις 7 Δεκεμβρίου με τον Πρόεδρο Πούτιν, σε μια επιχείρηση “ξεπαγώματος” και περαιτέρω διεύρυνσης των σχέσεων των δυο χωρών.

Στις 13 Δεκεμβρίου ο Γ. Κατρούγκαλος θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον, σε μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, καθώς θα ανοίξουν το στρατηγικό διάλογο μεταξύ των δυο χωρών, όπως είχε συμφωνήσει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με τον Νίκο Κοτζιά. Μαζί με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών στις ΗΠΑ θα βρεθούν και άλλοι υπουργοί, ενώ στη συνέχεια αναμένεται και η πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και στον Αλέξη Τσίπρα.

Ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρούνται και οι διεργασίες για το Κυπριακό, καθώς η έναρξη των νέων διαπραγματεύσεων αναμένεται αρχές του νέου έτους, ενώ στο τραπέζι πέφτουν πλέον και λύσεις χαλαρής συνομοσπονδίας ή και –ακόμα χειρότερα- από την πλευρά της Άγκυρας και διχοτόμησης του νησιού. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα και η συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, που μετατίθεται πλέον από  το τέλος του έτους για τις αρχές του 2019, ενώ πρόβλημα με την Τουρκία αναμένεται να προκαλέσει η τριμερής συνάντηση σε επίπεδο κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ στις 20 Δεκεμβρίου…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα