Μπορεί να υπάρξει νέο κόμμα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάποιοι φαίνεται να εξετάζουν;

Μπορεί να υπάρξει νέο κόμμα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάποιοι φαίνεται να εξετάζουν;
O Eυ. Βενιζέλος. Eurokinissi

Το γεγονός ότι ένα νέο κόμμα στο χώρο του κέντρου θα ζημιώσει περισσότερο την κυβερνητική πλειοψηφία καθιστά πολύ δύσκολη την συγκρότησή του, επιτρέποντας στη Φώφη Γεννηματά να κινηθεί περισσότερο ελεύθερα το επόμενο διάστημα.

Οι διεργασίες που παρατηρούνται αυτό το διάστημα στο χώρο της κεντροαριστεράς, με την κινητικότητα και την εσωστρέφεια στη Χαριλάου Τρικούπη, έφεραν στο φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο προθέσεις και διαθέσεις -συγκεκαλυμμένα προς το παρόν- για ίδρυση νέου κόμματος στο χώρο αυτό.

Η αλήθεια, μάλιστα, είναι πως υπάρχουν και πρόσωπα στην κεντροαριστερά που, εφόσον το επιθυμούσαν, θα μπορούσαν να ηγηθούν ενός τέτοιου εγχειρήματος, με κορυφαία προσωπικότητα προφανώς τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο ίδιος, βεβαίως, δεν συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αρκούμενος στη δραστηριοποίησή του μέσω κυρίως του “Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση”, ο οποίος μάλιστα πραγματοποιεί δυο σημαντικές εκδηλώσεις, την Τρίτη για την “ευρωατλαντική προοπτική των Βαλκανίων και τη θέση της Ελλάδας” και την Πέμπτη με θέμα “Δείκτης Ποιότητας Νομοθέτησης: Τι πρέπει να αλλάξει σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Παρά τα σχέδια επί χάρτου, ωστόσο, όλα δείχνουν πως στην παρούσα φάση και τουλάχιστον έως τις εκλογές, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν, η συγκρότηση ενός νέου κεντροδεξιού κόμματος είναι από δύσκολη έως -το πιθανότερον- αδύνατη.

Κατ’ αρχάς, το κυβερνών κόμμα έχει ενσωματώσει όλο σχεδόν τον “εκσυγχρονιστικό χώρο” και, συνεπώς, η όποια προοπτική ίδρυσης νέου κόμματος στην κεντροαριστερά, θα έχει ως στόχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέλιξη φυσικά που ο ίδιος δεν θα επιτρέψει. Επιπλέον, στελέχη του χώρου, ακόμα και “πράσινοι” υπουργοί στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, προτιμούν να ενταχθούν απευθείας στη Νέα Δημοκρατία, παρά να πρωταγωνιστήσουν στην ίδρυση κόμματος που, συν τοις άλλοις, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί  ακόμα και αυτή καθ’ αυτή την βιωσιμότητά του.

Θέμα, λοιπόν, ίδρυσης νέου κόμματος στην κεντροαριστερά δεν υπάρχει, παρά μόνο ως “απειλή” προκειμένου η Φώφη Γεννηματά να μην αλλάξει τον προσανατολισμό που είχε έως τώρα το ΚΙΝΑΛ. Σε μια τέτοια περίπτωση, το θέμα πιθανόν να είναι ανοιχτό…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα