Νέα ανθρωπογεωγραφία στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

Νέα ανθρωπογεωγραφία στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Πώς διαμορφώνονται οι ομάδες. Η σύγκρουση του Τσίπρα με την πλειοψηφία της έως τώρα «ιστορικής» ηγετικής ομάδας και την «παλαιά φρουρά», η επαναφορά του «Δικτύου» των Τζανακόπουλου- Βίτσα στην «προεδρική πλειοψηφία». Ο Πάνος Σκουρλέτης και οι κίνδυνοι ενόψει του Συνεδρίου

Νέα ανθρωπογεωγραφία διαμορφώνεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει του Συνεδρίου του.

 Η σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ με την πλειοψηφία της –έως τώρα- «ιστορικής» ηγετικής ομάδας και την λεγόμενη στην κομματική αργκό «παλαιά φρουρά» της Κουμουνδούρου, διαμορφώνει νέα δεδομένα και πυροδοτεί εσωκομματικές ανακατατάξεις.

Στην κρίσιμη ψηφοφορία που ο Αλέξης Τσίπρας «κέρδισε» με 55 ψήφους έναντι 50, αναδείχτηκαν οι βαθύτερες διεργασίες στην Κουμουνδούρου:

-Ο πρόεδρος του κόμματος επέλεξε ευθέως πλέον τον μετασχηματισμό αντί της διεύρυνσης του κόμματος, πετώντας το γάντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση, αναδεικνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, το «ηγετικό του ανάστημα».

-Απέναντί του βρέθηκαν εκτός από την «Κίνηση των 53+» ( ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπερασπίστηκε την επίμαχη τροπολογία), τον Γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, τον Νίκο Βούτση (μπορεί να απείχε της ψηφοφορίας αλλά με την τοποθέτησή του έθεσε το θέμα), τον Νίκο Φίλη κοκ, γεγονός που επιβεβαιώνει τη συγκρότηση του συγκεκριμένου μετώπου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο και διαφωνεί με τις επιλογές Τσίπρα.

-Ο Πάνος Σκουρλέτης έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον πόλο αυτό. Η ιστορική, αδερφική σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα δεν υπάρχει πλέον, ενώ τα τελευταία γεγονότα επιβεβαιώνουν πως δεν θα είναι γραμματέας μετά το Συνέδριο, κάτι άλλωστε που και ο ίδιος είχε αποκλείσει- όπως από τα τέλη του καλοκαιριού έγραψαν τα «Παιχνίδια Εξουσίας».

 -Η «μετωπική σύγκρουση» Τσίπρα-εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ενοποίησε ξανά το λεγόμενο «προεδρικό» μπλοκ της Κουμουνδούρου, καθώς το «Δίκτυο» των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Δημήτρη Βίτσα που κατηγορούνταν τον τελευταίο διάστημα ότι σε ορισμένα θέματα «φλέρταρε» με τους «53+», συντάχτηκε με την πλειοψηφία. Το ίδιο και ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν πρέπει να υποκρύψει τις διαφορές τους με το δίδυμο Παππά- Σπίρτζη, διαφορές που εξακολουθούν να είναι υπαρκτές.

-Δυο παλαιά στελέχη των «53+», ο Αλέξης Χαρίτσης και η Έφη Αχτσιόγλου, συντάχτηκαν (οριστικά πλέον) με την «προεδρική πλειοψηφία».

– Ο Πάνος Σκουρλέτης, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα 55-50 της κρίσιμης ψηφοφορίας, έκανε λόγο την επομένη της συνεδρίασης για «δυο ισότιμα μπλοκ» που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του Συνεδρίου, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις των αντιπάλων του, που τόνιζαν ότι υπάρχει «πλειοψηφία και μειοψηφία». Η εσωκομματική αντιπολίτευση, πάντως, επιμένει και υποστηρίζει πως εάν παρέμειναν στην ψηφοφορία για την επίμαχη τροπολογία  στελέχη που διαφωνούσαν με αυτή και την κατεφήφιζαν, όπως οι Νίκος Βούτσης, Γιάννης Δραγασάκης, Αριστείδης Μπαλτάς, τότε το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό. Υποστηρίζουν, μάλιστα, πως τα συγκεκριμένα στελέχη επέλεξαν την αποχή, καθώς εκτίμησαν –και σωστά- πως εάν ο Αλέξης Τσίπρας έχανε την κρίσιμη ψηφοφορία, στον ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργούνταν μείζον ηγετικό πολιτικό πρόβλημα, με σημαντικές επιπτώσεις στον αντιπολιτευτικό ρόλο του κόμματος.

Το ενδιαφέρον τώρα, εκ των πραγμάτων, επικεντρώνεται στο πώς θα επηρεάσουν τις ισορροπίες τα νέα μέλη και τα στελέχη της «Προοδευτικής Συμμαχίας», που εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένα από τις επιλογές Τσίπρα στην ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα