Οι 60 βασικές προτάσεις  του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της

Οι 60 βασικές προτάσεις  του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Τι μέτρα προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση για την υγεία, την οικονομία, την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη, τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, τη ρευστότητα για τη βιωσιμότητα και τις πρωτοβουλίες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση

Εξήντα συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού και των συνεπειών της σε οικονομία και κοινωνία καταθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι εξήντα προτάσεις αφορούν στην υγεία, την οικονομία, την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη, τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, τη ρευστότητα για τη βιωσιμότητα και τις πρωτοβουλίες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, σε εσωκομματικό έγγραφο του ΣΥΡΙΖΑ, που καταγράφονται και απαριθμούνται οι προτάσεις της, αναφέρονται τα εξης:

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

–Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας των 2000 προσλήψεων νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας.

–Επίσπευση της διαδικασίας διορισμού των μόνιμων γιατρών ΕΣΥ που έχουν επιλεγεί για τα ΤΕΠ (από προηγούμενη  προκήρυξη), ενισχύοντας έτσι με ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό την 1η γραμμή άμυνας των νοσοκομείων.

–Άμεση προκήρυξη 4000 μόνιμων γιατρών-νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει  ανταπόκριση  στην πρόσκληση για 2000  συμβασιούχους.

–Πλήρως προετοιμασμένη ενσωμάτωση των  δημόσιων  δομών  ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, ΤΟΜΥ) στο συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου  Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρέπει σε 1η φάση να οριστούν συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας «αναφοράς» για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού με ήπια συμπτωματολογία σε πρωτοβάθμιο-εξωνοσοκομειακό  επίπεδο.

–Ενίσχυση και ανάπτυξη των υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας ευπαθών ομάδων που ήδη παρέχονται  μέσω επαγγελματιών υγείας που υπηρετούν σε δομές ΠΦΥ ή σε τμήματα του ΕΣΥ  ( πχ Ογκολογικές Κλινικές). Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις Κινητές Ομάδες Υγείας ( ΚΟΜΥ), με το  χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ .

–Αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΕΣΥ με προσαύξηση του  ορίου  δαπανών τουλάχιστον κατά 150εκ. ευρώ.

–Εξάντληση των δυνατοτήτων ενεργοποίησης  όλων των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία. Αξιοποίηση  όλων των αδιάθετων κλινών των στρατιωτικών νοσοκομείων και επίταξη των αντίστοιχων κλινών  των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Οφείλει το Υπουργείο Υγείας να ενημερώνει καθημερινά για τον αριθμό των νέων κρεβατιών εντατικής θεραπείας που έχουν προστεθεί στο ΕΣΥ.

–Ενίσχυση των μέτρων ατομικής προστασίας και ασφαλούς εργασίας  του προσωπικού  του  ΕΣΥ, των γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών εργαζομένων που σήμερα δίνουν ηρωική μάχη για να κρατήσουν το Σύστημα Υγείας όρθιο και να προστατεύσουν τη Δημόσια Υγεία. Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την επάρκεια των ζωτικής σημασίας υλικών για την προστασία των εργαζομένων του ΕΣΥ. Κάθε ολιγωρία σ’ αυτό το πεδίο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τους ανθρώπους του.

–Δραστική αντιμετώπιση των αναγκών της χώρας σε αίμα, λόγω της μειωμένης προσέλευσης εθελοντών αιμοδοτών αυτή την περίοδο. Η ενίσχυση των αποθεμάτων σε αίμα μπορεί να γίνει μέσα από την αξιοποίηση χώρων που μπορεί να διαθέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την οργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας εκτός των Αιμοδοσιών των νοσοκομείων.

–Ενίσχυση της δυνατότητας  των Εργαστηρίων του ΕΣΥ και του Πανεπιστημίου για το δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο της λοίμωξης από κορωνοϊό σε όσους ασθενείς ή επαγγελματίες υγείας απαιτείται, με βάση τα κλινικά κριτήρια που έχει ορίσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Εξασφάλιση επάρκειας των υλικών μεταφοράς και  των αντιδραστηρίων που είναι απαραίτητα για τη διενέργεια του ενδεδειγμένου αριθμού διαγνωστικών τεστ σε όλη τη χώρα.

–Συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για τη διαφανή διαχείριση των επειγουσών αναγκών σε προσωπικό και  προμήθειες  υλικών, καθώς  και για τον ορθολογικότερο σχεδιασμό της ανάπτυξης του δημόσιου συστήματος υγείας.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτό που απαιτείται είναι όχι μέτρα «ασπιρίνες» και τακτική του «βλέποντας και κάνοντας», αλλά μια εμπροσθοβαρής στρατηγική με ένα γενναίο πρόγραμμα σωτηρίας με ορίζοντα τουλάχιστον ως τις αρχές του επόμενου έτους,  που θα καλύπτει οριζόντια όλη την οικονομία.Χρειάζεται ένα πρόγραμμα όχι λίγοτερο από 30 δις ευρώ, 20 δις ευρώ για το 2020 και 10 δις για το 2021. Από τα 20 δις για το 2020 τα μισά χρειάζεται να δωθούν ως έκτακτες ενισχύσεις σε εργαζόμενους κι επιχειρήσεις και τα μισά να χρησιμοποιηθούν για να φτιαχτεί ένα πρόγραμμα αντίστοιχο του προγράμματος «Ηρακλής» για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. 

Ειδικότερα, προτείνουμε τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

— Απολύσεις: Γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων. Ακύρωση των απολύσεων που ήδη πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα καθώς και απαγόρευση δυσμενούς μετατροπής συμβάσεων (για παράδειγμα, πλήρους σε μερικής).

— Μισθοί – Ασφαλιστικές εισφορές: Πλήρης καταβολή από το κράτος των μισθολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (συμπεριλαμβανομένου του δώρου του Πάσχα) όλων των επιχειρήσεων που πλήττονται άμεσα από την πανδημία.

— Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες: Έκτακτο ειδικό επίδομα, το οποίο θα ισούται με το 1/12 του περυσινού καθαρού εισοδήματός τους, με ελάχιστο τον κατώτατο μισθό και μέγιστο ένα πλαφόν που θα ορίσει η κυβέρνηση. Αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

— Χαμηλά εισοδήματα: Έκτακτο επίδομα για τα χαμηλά εισοδήματα με στόχο την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

— Προστασία εργαζομένων: Ειδικά μέτρα για να ενισχυθεί η προστασία των εργαζόμενων. Για παράδειγμα: Να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι. Να γίνει ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό ημερών μη εργασίας λόγω κορωνοϊού με τις τακτικές άδειες εργαζομένων. Να προστατευθούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων των οποίων τα ωράρια έχουν επεκταθεί (πχ σούπερ μάρκετ).

— Αναστολή πλειστηριασμών και προστασία της πρώτης κατοικίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

— Τράπεζες: Άμεσα κρατική παρέμβαση στις τράπεζες, ώστε να παγώσουν τις δανειακές οφειλές και για τα φυσικά πρόσωπα και να παρατείνουν την εξόφληση των επιταγών για όσο διαρκεί η κρίση. Αναστολή των ποινικών κυρώσεων για την σφράγιση επιταγών, μετατροπή του διαστήματος σφράγισης των ακάλυπτων επιταγών σε 90 ημέρες και μη αναγγελία στο Τειρεσίας.

— Εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία: Παροχή άτοκων δανείων στις επιχειρήσεις – Δημιουργία νέων εργαλείων ρευστότητας μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας – Εκπόνηση και εφαρμογή ενός αντίστοιχου «σχεδίου Ηρακλής» για τις επιχειρήσεις και την εγγύηση του δημοσίου σε επιχειρηματικά δάνεια.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

— Δωρεάν παροχή ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου για όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για ολόκληρη την περίοδο της κρίσηςκαι αμέσως μετά.

— Καμία διακοπή παροχών κοινωνικής ωφέλειας (ρεύμα, νερό τηλέφωνο, φυσικό αέριο) για έξι μήνες.

— Παράταση εξόφλησης λογαριασμών κοινωνικής ωφέλειας για 6 μήνες και καμία αύξηση στα τιμολόγια μέχρι το τέλος του 2020, μέτρο που πρέπει να αφορά όλους τους παρόχους.

— Αύξηση κατά 50% στα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) και στο επίδομα για ανασφάλιστους υπερήλικες και λήψη μέτρων για την ομαλή συνέχιση των επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ

–Τρίμηνη παράταση της χορήγησης όλων των επιδομάτων που αποδίδει ο ΟΠΕΚΑ και τα οποία έληξαν ή λήγουν το προσεχές τρίμηνο: Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), αναπηρικά, ανασφάλιστων υπερηλίκων, στέγασης και γέννησης.

–Άμεση χορήγηση των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων σε όσους έχουν υποβάλει νέες αιτήσεις που έχουν γίνει αποδεκτές από τον ΟΠΕΚΑ και οι οποίες δεν θα εξετασθούν από τα ΚΕΠΑ το προσεχές εξάμηνο.

–1000 άμεσες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού σε όλα τα δημόσια προνοιακά ιδρύματα (παιδιών, χρονίως πασχόντων, ΑμεΑ) και 500 μόνιμες θέσεις προσωπικού στα ιδρύματα αυτά

— Μέτρα ψυχολογικής υποστήριξης και ενημέρωσης των ηλικιωμένων και των οικογενειών με όλα τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας (τηλέφωνο, διαδίκτυο).

— Τα 185.000 σχολικά γεύματα τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά να διατεθούν στους δήμους για τις προνοιακές τους δομές κα υπηρεσίες και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, καθώς και σε μεγάλους οργανισμούς υγειονομικής και προνοιακής φροντίδας (προνοιακά ιδρύματα).

— Άμεση επανασύσταση της Ειδικής Γραμματείας Ρομά και υλοποίηση των προγραμμάτων βελτίωσης συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής στους καταυλισμούς.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Οι περιορισμοί στις συναθροίσεις, τις μετακινήσεις, την εστίαση, τον τουρισμό, τη διακίνηση των προϊόντων μέσω εξαγωγών,  αλλά και οι δραματικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες εν όψει εορτασμού του Καθολικού και του Ορθόδοξου Πάσχα έχουν επιφέρει ήδη τεράστια μείωση στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για ισχυρό χτύπημα στην εύθραυστη ήδη βιωσιμότητα χιλιάδων οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ως ασπίδα προστασίας, προτείνουμε στην κυβέρνηση την ακόλουθη δέσμη μέτρων για να εφαρμοστεί αναλόγως της έντασης της κρίσης στον αγροτικό τομέα:

Α. «ΕΝΕΣΗ» ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

–Ένταση όλων των Ελέγχων –Κλιμάκια σε εισόδους της χώρας και στις λαχαναγορές. Καμία ελληνοποίηση από σήμερα.

–Καμπάνια στους καταναλωτές. Ο ιός δεν μεταδίδεται από τα ζώα, ούτε από τα τρόφιμα (ζωικά ή φυτικά) στον άνθρωπο και τηρούμε τα ενδεδειγμένα μέτρα υγιεινής.

–Απορρόφηση της ντόπιας παραγωγής τροφίμων από το κράτος (νοσοκομεία, στρατός, σχολεία)

–Επιδοτούμενα Κοινωνικά Παντοπωλεία από τους ΟΤΑ πρώτου βαθμού και  πλήρη αξιοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων όπως «Φρούτα στα σχολεία» και «Σχολικά Γεύματα» με προϊόντα ντόπιας παραγωγής και έκτακτη Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

–Επιδότηση στην κατανάλωση εγχωρίως παραγόμενου κρέατος αιγοπροβάτων, λόγω της δραματικής μείωσης απορρόφησης στη διάρκεια του Πάσχα των Καθολικών και των Ορθοδόξων (με κουπόνι).

Β. ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

ΑΜΕΣΑ

–Εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στους συνεταιρισμούς, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων και της ιδιωτικής συμμετοχής στα επενδυτικά μέτρα του ΠΑΑ.

–Άμεση εξόφληση όλων των παλαιών οφειλών, υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης, μέτρα ΠΑΑ, κλπ.

–Πρόγραμμα επιδότησης μεταφορικών και ναύλων για τις εξαγωγές.

–Παρατηρητήριο τιμών για όλα τα είδη της αλυσίδας (εφόδια, τρόφιμα). Καταπολέμηση φαινομένων αισχροκέρδειας.

–Ειδικά μέτρα για την κτηνοτροφία που πλήττεται και λόγω των περιορισμών στην κατανάλωση του Πάσχα.

–Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα ζώα (βόειο κρέας, πρόβειο και αίγειο κρέας, ειδικά δικαιώματα χωρίς επιλέξιμα εκτάρια).

–Άμεση στήριξη του κτηνοτροφικού εισοδήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό (έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να προμηθευτούν ζωοτροφές).

–Ειδική ενίσχυση  για τους ελαιοκαλλιεργητές που η βιωσιμότητά τους έχει ήδη πληγεί λόγω των χαμηλότατων τιμών και της εκμηδένισης των εξαγωγών.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ

–Αναστολή καταβολής δανειακών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς χρέωση τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων.

–Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεώσεων προς το δημόσιο και προς τους ΟΤΑ όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς χρέωση τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων.

–Αναστολή διακοπής ηλεκτροδότησης από όλους τους παρόχους σε γεωτρήσεις, σταβλικές εγκαταστάσεις, μεταποιητικές επιχειρήσεις.

–Αναστολή έκδοσης λογαριασμών για αγροτικό ρεύμα και αρδευτικό νερό.

–Μείωση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

–Επίδομα των 800 ευρώ για παράκτιους αλιείς και ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).

–Επίδομα των 800 ευρώ για εργαζομένους στον πρωτογενή τομέα που πλήττονται.

–Αξιοποίηση του εργαλείου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών, αγορών παραγωγών, ανθοκομίας και για άλλες ομάδες.

–Παράταση έως τον Οκτώβριο της εξόφλησης των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ.

–Εξόφληση στο 100% των οφειλών του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς από τις μέχρι τώρα καλυπτόμενες ζημίες.

–Για τους ελεύθερους επαγγελματίες  και επιχειρηματίες του κλάδου (γεωπόνους, κτηνίατρους, γεωργ. μηχανήματα)  φορολογικά μέτρα ώστε να εξαιρούνται από υποχρεώσεις τα ποσά που μένουν ανείσπρακτα. Έκτακτο ειδικό επίδομα το οποίο θα ισούται με το 1/12 του περσινού καθαρού εισοδήματός τους.

–Επαναλειτουργία λαϊκών αγορών για τους παραγωγών με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παράλληλα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών στις περιοχές καραντίνας, που εφαρμόζεται αποκλεισμός.

–Κατάργηση του πρόσθετου ΕΝΦΙΑ για κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές  εγκαταστάσεις.

Γ. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε.

–Αύξηση του προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ. (Να εξεταστεί η πρόταση επιβολής  φόρου στο ηλεκτρονικό εμπόριο).

–Άμεση τροποποίηση τους Κανονισμού για τη γενναία αύξηση του ορίου για de minimis

–Καταβολή της προκαταβολής των άμεσων ενισχύσεων με την ολοκλήρωση των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ).

–Ενεργοποίηση του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων στην Ε.Ε. (ενεργοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης των τρελών αγελάδων 2009-2010, για το βακτήριο e.coli σε κηπευτικά το 2011-2012 και σε άλλες κρίσεις της γεωργίας).

–Αξιοποίηση και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής και έκτακτη οικονομική ενίσχυση του προβλεπόμενου στο άρθρο 33, παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου — (ταμεία αλληλοβοήθειας).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα