Όλα τα πρόσωπα και το χρονοδιάγραμμα για το νέο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Όλα τα πρόσωπα και το χρονοδιάγραμμα για το νέο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Εικόνα από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Τι ρόλο θα παίζει η Επιτροπή Διαλόγου Εμπειρογνωμόνων, πότε θα γίνει το Διεθνές Συνέδριο και τι θα συζητηθεί σε αυτό, τι θα είναι έτοιμο έως το Συνέδριο.

Την προσεχή Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά η Επιτροπή Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Γιώργου Σταθάκη.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν κορυφαία στελέχη όλων των τάσεων, αλλά και των συμμάχων, γεγονός που σηματοδοτεί μια σοβαρή προσπάθεια για τη συγκρότηση μιας εναλλακτικής στρατηγικής και πολιτικής πρότασης, έναντι της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έτσι στην Επιτροπή συμμετέχουν οι Αριστείδης Μπαλτάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Γιώργος Χουλιαράκης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Παναγιώτης Κορκολής.

Παράλληλα συγκροτείται Επιτροπή Διαλόγου Εμπειρογνωμόνων, στην οποία μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν οι Γιάννης Δραγασάκης, Λούκα Κατσέλη, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και Νίκος Μουζέλης, οι οποίοι και θα ασκούν παρατηρήσεις στα κείμενα της Επιτροπής Προγράμματος ή θα καταθέτουν επιπλέον προτάσεις. Στη συγκεκριμένη Επιτροπή το επόμενο διάστημα θα προστεθούν και επιπλέον σημαντικές προσωπικότητες από τον προοδευτικό πολιτικό και, κυρίως, ακαδημαϊκό χώρο.

Στον οδικό χάρτη της Επιτροπής Προγράμματος υπό τον Γιώργο Σταθάκη περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουν τα “Παιχνίδια Εξουσίας”:

-Η διαμόρφωση ενός ολιγοσέλιδου πρώτου Σχεδίου Προγράμματος από τον Γιώργο Σταθάκη, που θα δοθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα(πχ ένα μήνα) στα μέλη της Επιτροπής Προγράμματος και της Επιτροπής Διαλόγου Εμπειρογνωμόνων.

-Συλλογή εμπειριών από τα αντίστοιχα προγράμματα αριστερών, πράσινων και σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι ευρωπαϊκές εμπειρίες προοδευτικής διακυβέρνησης.

-Πραγματοποίηση στα τέλη Ιανουαρίου ή στα μέσα Φεβρουαρίου Διεθνούς Συνεδρίου στην Αθήνα, με τη συμμετοχή πολιτικών, ακαδημαϊκών και ακτιβιστών. Το Συνέδριο, θα περιλαμβάνει δυο μέρη: Πρώτον, τις εμπειρίες από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και, συνεπώς, και την αυτοκριτική που τόσο πολύ απαιτείται, αλλά σκοντάφτει-μεταξύ άλλων- στο γεγονός ότι από πολλούς χρησιμοποιείται ως όπλο “ξεκαθαρίσματος λογαριασμών”. Και δεύτερον, τις εμπειρίες από τη διακυβέρνηση αριστερών, πράσινων και σοσιαλδημοκρατών στην Ευρώπη. Στο δεύτερο μέρος, θα κληθούν πρωτίστως πολιτικά πρόσωπα μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και διεθνείς προσωπικότητες, πολλές εκ των οποίων, μάλιστα, είχαν κόψει τις σχέσεις τους με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015 (πχ Πικετί).

-Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν οι άξονες του Προγράμματος: Ευρώπη, οικονομία, δικαιώματα, περιβάλλον, κοινωνικό κράτος, εξωτερική πολιτική κοκ. Εξειδικευμένες εξαγγελίες του προγράμματος θα γίνουν στην τελική προεκλογική περίοδο, αναλόγως και της κατάστασης της χώρας του διεθνούς περιβάλλοντος, των αποτελεσμάτων της κυβέρνησης κλπ.

Συνεπώς, η Επιτροπή Προγράμματος, υπό τον Γιώργο Σταθάκη, θα παραμείνει εν ισχύ και μετά το Συνέδριο, καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα