Όταν ο Αντώνης Σαμαράς δήλωνε πως οι ευρωεκλογές δεν είναι δημοψήφισμα

Όταν ο Αντώνης Σαμαράς δήλωνε πως οι ευρωεκλογές δεν είναι δημοψήφισμα
Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς Eurokinissi

«Το να δίνει όποιος θέλει, όποιο νόημα θέλει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για άλλο ζήτημα, είναι εκβιαστικό και επικίνδυνο» υποστήριζε το 2014 ο πρώην πρωθυπουργός.

Μπορεί σήμερα ο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης να χαρακτηρίζει τις ευρωεκλογές «δημοψήφισμα» για την κυβέρνηση, στις ευρωκάλπες του 2014 ωστόσο ο τότε αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς είχε διαφορετική άποψη.

Με συνέντευξή του στο «Έθνος», στις 23 Μαΐου του 2014, ως πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριζε ότι οι πολίτες την Κυριακή στις κάλπες, δεν ψηφίζουν για κυβέρνηση, αλλά για το Ευρωκοινοβούλιο. «Οι κάλπες που στήθηκαν την περασμένη Κυριακή, αλλά και αυτές που θα στηθούν, δεν αφορούν κάποιο «δημοψήφισμα» (…). Το να δίνει όποιος θέλει, όποιο νόημα θέλει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για άλλο ζήτημα, είναι εκβιαστικό και επικίνδυνο» επεσήμαινε τότε.

Ο Αντ. Σαμαράς, μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ερμηνεία της ψήφου είναι απίθανη αυθαιρεσία, ενώ όπως υποστήριζε «η Δημοκρατία δε σηκώνει τέτοιες αυθαιρεσίες».

Το 2014 βεβαίως η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν μπροστά σε μια οδυνηρή ήττα και, ως εκ τούτου, ο τότε αρχηγός της επιχειρούσε να αμβλύνει τις συνέπειες για  την επόμενη ημέρα της ήττας. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι θα κερδίσει τις εκλογές και μάλιστα με διαφορά και ως εκ τούτου επιδιώκει από τώρα να εκμεταλλευτεί το αποτέλεσμα, διευρύνοντας, όπως πιστεύει, τη διαφορά στις εθνικές εκλογές υπέρ του κόμματός του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα