Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες εκμεταλλεύονται τη νέα κλιμάκωση στη Συρία, για να επανεντάξουν την Τουρκία στη Δύση

Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες εκμεταλλεύονται τη νέα κλιμάκωση στη Συρία, για να επανεντάξουν την Τουρκία στη Δύση
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν AP

«Είδατε ποιοι είναι οι εχθροί σας και ποιοι οι φίλοι σας», διαμηνύει το ΝΑΤΟ στην Άγκυρα. Οι σοβαροί κίνδυνοι για την Ελλάδα και οι πληροφορίες για βέτο της Αθήνας σε κείμενο στήριξης της Τουρκίας από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, μετά και τη ραγδαία κλιμάκωση στη Συρία και τις σπασμωδικές, πλην όμως έντονες, αντιδράσεις του Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται πλέον σε πολύ δυσχερή θέση.

Ουάσιγκτον σε πρώτη φάση, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε δεύτερο πλάνο, εκμεταλλεύονται την αντιπαράθεση της Ρωσίας με την Τουρκία, προκειμένου να αναγκάσουν τον Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει τα μεγάλα σχέδιά του για το ρόλο της χώρας του στη Συρία. Οι αμερικάνοι αποσύρθηκαν μεν από αυτή, επιθυμούν η Άγκυρα να είναι παρούσα ως αντιπρόσωπός της στην περιοχή για ότι ενδεχομένως χρειαστεί, σε καμία περίπτωση, ωστόσο, η Ουάσιγκτον δεν θα χαλάσει τις ισορροπίες με τη Μόσχα για χάρη του Σουλτάνου!

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, πάντως, εκμεταλλεύονται τη δεινή θέση του Ερντογάν, προκειμένου να επαναφέρουν την Τουρκία στη Δύση, έστω και επιτρέποντάς της να κρατά σε ορισμένα -και μόνο δευτερεύοντα- θέματα, μια στάση περιφερειακής δύναμης στην περιοχή. «Είδατε ποιοι είναι οι φίλοι σας και ποιοι οι εχθροί σας», ήταν το μήνυμα που απέστειλε κορυφαίος εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ προς την άγκυρα, καθώς η Βορειοατλαντική Συμμαχία συνήλθε βάση του άρθρου 4 για διαβουλεύσεις σχετικά με την απειλή κράτους μέλους. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του συναδέλφου Άγγελου Αθανασόπουλου που δημοσίευσε στην ηλεκτρονική του σελίδα το «Βήμα», η Ελλάδα έθεσε βέτο σε κείμενο στήριξης στην Τουρκία, που θέλησε να εκδώσει το ΝΑΤΟ, προκαλώντας αντιδράσεις από χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία.

Το ΝΑΤΟ, πάντως, στήριξε την Άγκυρα στην επίθεση που δέχτηκε από τη Ρωσία στην Ιντλίπ. ««Η σημερινή συνάντηση, ήταν μια ένδειξη αλληλεγγύης με την Τουρκία. Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να στηρίζει την Τουρκία με σειρά μέτρων συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της αντιαεροπορικής της άμυνας, για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την απειλή πυραυλικών επιθέσεων από τη Συρία», τόνισε ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ.  «Οι σύμμαχοι, καταδικάζουν τις αδιάκριτες αεροπορικές επιδρομές του συριακού καθεστώτος και του συμμάχου του της Ρωσίας, στην Ιντλίμπ», επεσήμανε και κάλεσε  Ρωσία και Συρία να «σταματήσουν την επίθεσή τους».

Ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον  ως προς τις εξελίξεις εμφανίζει το εάν θα πραγματοποιηθεί τελικά η –προ τω γεγονότων- προγραμματισμένη για τις 5 Μαρτίου συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ Ερντογάν, Πούτιν, Μέρκελ και Μακρόν. Στην παρούσα φάση  ο ρώσος Πρόεδρος δεν επιθυμεί ούτε καν να δει ζωγραφιστό τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά έως την προσεχή Πέμπτη τα γεγονότα αναμένονται να είναι πολλά.  Άλλωστε δεν γνωρίζουμε τι ειπώθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν, όπως δεν γνωρίζουμε και τι ειπώθηκε στην αντίστοιχη επικοινωνία του τούρκου προέδρου με τον Ντόναλντ Τραμπ, από την οποία δεν διέρρευσαν ούτε καν τα τυπικά και ανούσια.

Τυχόν επανένταξη της Τουρκίας στη Δύση, πάντως, δημιουργεί πολλούς και σημαντικούς κινδύνους για την Ελλάδα, καθώς η Αθήνα αναμένεται να πιεστεί πολύ για επώδυνους συμβιβασμούς σε μείζονα θέματα της εξωτερικής της πολιτικής. Επ΄ αυτού, όμως, προσεχώς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα