Πότε και -κυρίως- πού θα κάνει τις έρευνες μεταξύ Λιβύης και Καστελόριζου ο Ερντογάν;

Πότε και -κυρίως- πού θα κάνει τις έρευνες μεταξύ Λιβύης και Καστελόριζου ο Ερντογάν;
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Τα σενάρια και οι τρόποι αντίδρασης της χώρας. Η Άγκυρα, πάντως, δείχνει να αναμένει την επικύρωση του Μνημονίου με την κυβέρνηση της Τρίπολης από τα Ηνωμένα Έθνη, πριν ξεκινήσει τις γεωτρήσεις

Η αποφασιστικότητα της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην περιοχή που περιλαμβάνει το Μνημόνιο με την κυβέρνηση της Λιβύης επιβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις Καλίν την περασμένη Πέμπτη, ενώ το δείχνει περίτρανα και η αγορά ενός ακόμα γεωτρύπανο, πολύ πιο προηγμένου μάλιστα από εκείνα που διαθέτει έως τώρα.

Το ερώτημα που απασχολεί την Αθήνα, αλλά και άλλες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στη ΝΑ Μεσόγειο, είναι πότε και, κυρίως, πού θα γίνουν οι γεωτρήσεις, η έναρξη των οποίων θα αποτελέσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο απαρχή εξελίξεων στην περιοχή.

Για το πότε θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις υπάρχει κατ’ αρχήν μια «σταθερά»: Η Άγκυρα έχει δηλώσει πως δεν προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες πριν την επικύρωση του Μνημονίου που έχει υπογράψει με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δυο χωρών από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς εάν ο Ταγίπ Ερντογάν διαπιστώσει πως τα συμφέροντά του επιβάλλουν να επισπεύσει τις κινήσεις του, δεν θα διστάσει να αφήσει στην άκρη τη νομιμοφάνεια που επιδιώκει σε αυτή τη φάση για τις ενέργειες που προγραμματίζει.

Το κρίσιμο, ωστόσο, είναι το πού θα πραγματοποιήσει τις έρευνες όταν το αποφασίσει, με την Αθήνα να προετοιμάζει τις αντιδράσεις πάνω στα σενάρια και τις εναλλακτικές λύσεις διαθέτει η Άγκυρα, που στο συγκεκριμένο θέμα έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Για παράδειγμα, είναι τελείως διαφορετικό το τουρκικό ερευνητικό σκάφος να κινηθεί νοτίως της Κρήτης, αλλά σε περιοχή που ανήκει στην Λιβύη, γεγονός που υπό προϋποθέσεις δεν αποτελεί παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ είναι τελείως διαφορετικό να αποσταλεί σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας. Και στη δεύτερη περίπτωση, ωστόσο, η πρόκληση περιέχει κλιμάκωση, καθώς είναι διαφορετικό το τουρκικό ερευνητικό σκάφος να εισέλθει σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας μόνο του, διαφορετικό να συνοδεύεται από πολεμικό πλοίο (ή πολεμικά πλοία) και τελείως διαφορετικό να συνοδεύεται από πολεμικά πλοία και αεροπορικές δυνάμεις, κάτι που θα αποτελεί το αποκορύφωμα της πρόκλησης.

Εκείνο, πάντως, που τη συγκεκριμένη στιγμή πρέπει να θεωρήσουμε βέβαιον, είναι ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει την απειλή τους –και η Αθήνα θα πρέπει να είναι πραγματικά έτοιμη για όλα τα πιθανά σενάρια που υπάρχουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα